Bookinton

2022 yılının ilk 6 ayında sadece Storytel’de 7 milyon saat kitap dinlenmiş! Her ne kadar sektörde hizmet veren bolca farklı alternatif olsa da sesli kitap deyince genelde aklımıza ilk gelen, 700.000’den fazla içeriği dinleme ve okuma imkânı veren, İsveç, Stockholm merkezli Storytel oluyor. Hâl böyle olunca da orada olup bitenleri merak ediyoruz. Yılın ilk yarısında en çok dinlenen sesli kitaplar neler olmuş, birlikte bakalım mı?

Özlem Gökbel 

Sesli kitaplara ilgi her geçen gün artıyor. Bunda hem artan kitap maliyetlerinin hem de koşturmalı hayat temposuna pratik çözüm arayışlarının etken olduğu söylenebilir. Şahsen ben -belki de bir azınlık olarak- hızla ilerleyen göz numaram yüzünden son yıllarda sesli kitaplara bir hayli düşkünleştim. Nerdeyse her gece bir süre dinlemeden uyumuyorum. Sebep ne olursa olsun ister trafik keşmekeşinde ister vapur beklerken ya da sahilde güneşlenirken, hatta ütü yaparken, yemek pişirirken dile gelmiş kitapların büyülü dünyasına dalıyorum. Hele bir de sevdiğimiz sanatçıların sesinden güzel okumalara da rastlamışsak, gerçekten de tadına doyum olmuyor sesli kitapların. 

Öyle kaptırmışız ki kendimizi; Storytel’in her sene yaptığı araştırmanın bu yılın ilk 6 ayındaki sonuçlarına baktığımızda 7 milyon saat kitap dinlediğimiz çıkmış. Bu önceki yıla oranla kitap dinleme süresinin yüzde 21 arttığını ve aynı zamanda kitapseverlerin kitaplarla ilişkilerinin değişimini de ortaya koyuyor. Storytel Ülke Müdürü Berk İmamoğlu yaptığı açıklamada, bu yükselişin platform üzerindeki abone çeşitliliklerine bağlı abone sayılarının artışının yanı sıra Storytel’in ulaştığı kitapseverlerin kitap dinleme alışkanlıklarının geniş yelpazesiile de ilintili olduğunu belirtiyor. 

Bu 7 milyon saatte en çok şu kitaplar dinlenmiş: 

  • Matt Haig’in kaleminden Sezin Akbaşoğulları’nın seslendirmesiyle Gece Yarısı Kütüphanesi, 
  • Tilbe Saran’ın seslendirmesiyle J. K. Rowling’in Harry Potter serisi,
  • Yuval Noah Harari’nin Sapiens‘i,
  • Jostein Gaarder’in en sevilen kitabı Sofie’nin Dünyası
  • Damla Sönmez’in seslendirmesiyle Madeline Miller’ın Ben, Kirke’si, 
  • Gürsu Gür’ün seslendirmesiyle Ahmet Ümit’in son kitabı Kayıp Tanrılar Ülkesi
  • Okan Bayülgen’in seslendirmesiyle John Steinbeck’in kültleşmiş eseri Fareler ve İnsanlar,  
  • Barış Özcan’ın seslendirmesiyle Carl Sagan’ın kaleme aldığı Kozmos,
  • Malcolm Gladwell’in en beğenilen kitabı Outliers ve 
  • İbrahim Selim’in seslendirmesiyle Mark Manson’ın Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı.

Önümüzdeki günlerde storytel’e yüklenecek olan iki Agatha Christie kitabının da bu saatleri katlayacağına eminim. Hele de kitaplardan biri Murat Eken’in seslendirmesi ile Doğu Ekspresi’nde Cinayet diğeri de Tilbe Saran’ın muhteşem sesinden dinleyeceğimiz 10 Kişiydiler olunca.  

(Editörümüz Aslı Sabuncu’nun Eylül ayına özel hazırladığı Agatha Christie dosyasını ve kitap incelemelerimizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.)

Artık Radyo Tiyatromuz da Var 

Bu haberi de es geçmeyelim istedik. Storytel Ülke Müdürü İmamoğlu açıklamasında bir de yeniliğin müjdesini veriyor: “Kitapseverleri sesli kitaplarla buluşturmanın yanı sıra onlara farklı sesli deneyimler yaşatabilmenin de sevincini yaşıyoruz. Ağustos sonunda yayına giren yeni Storytel Original’ımızla da radyo tiyatrosu günlerine geri döndük. Artık ölümsüz eserlerin yepyeni uyarlamalarını deneyimliyoruz.

Evet, henüz rastlamadıysanız, artık Storytel kütüphanesi uluslararası bir Storytel Orjinal ile zenginleşmiş durumda. Anna Lea uyarlaması ile yepyeni bir forma ulaşan George Orwell’in ölümsüz eseri 1984, bir radyo tiyatrosu olarak Storytel’de yerini aldı. Altan Gördüm, Selay Taşdöğen ve Ali Ekber Diribaş’ın seslendirdiği bu radyo tiyatrosunda kitapseverler, gerçekten de başka türlü bir sesli deneyim yaşıyorlar. 

Okura not: Sesli kitaplar hakkında çok daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için Editörümüz İlknur Akgül Ardıç’ın konuyu hemen her açıdan incelediği “Sessiz Kitapların Sesli Dünyası” dosyasını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

En Çok Dinlenen Sesli Kitaplar konulu kitap öneri listesini okumak için tıklayın. 

Diğer haber içeriklerini okumak için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.