Sesli kitaplar yaşadığımız dönemin güncel bir parçası hâline geldi. Bookinton Kitap Platformu olarak, en çok dinlenen sesli kitaplar seçkisini sizler için derledik. Siz de sesli kitapların dünyasına dalarak Kürk Mantolu Madonna ile aşkı, Harry Potter ile fantastik dünyayı ya da Simyacı ile bilgelik yolculuğunu keşfedebilirsiniz.
Son yılların en popüler trendleri arasında yer alan sesli kitapları sizler için derledik. Peki nedir bu sesli kitap? Sözlük tanımı olarak yazılı bir kaynağın seslendirilmesi ve o esnada kayıt altına alınması ile oluşturulan eserlere verilen isim. Gittikçe dijitalleşen çağımızda yazılı kitapların da bu dönüşümden kaçması imkânsız gibiydi.
Peki sesli kitabın mucidi kim sizce? Thomas Edison. İlk olarak fonograf aletini icat edip “Mary Had a Little Lamb” resitalini kaydetmesiyle sesli kitabın ilk taşını yerleştirmiş Edison.
19. yüzyılın sonralarına doğru görme engelli kişilerin eğitimlerini kolaylaştırmak için daha da geliştirilen sesli kitap konsepti artık günümüzde hemen herkesin kolayca ulaşabildiği keyif ürününe dönüşmüş durumda.
Yolda, işe gidip gelirken, çalışırken, dinlenirken, evde iş yaparken, koşarken, yemek pişirirken… Her türlü ortamda rahatlıkla sesli kitap dinleyebilir, kitapların eşsiz dünyasına adım atabilirsiniz.
Peki son yıllarda yükselen bu trendin en çok dinlenen sesli kitapları hangileri? Bookinton okurları için Storytel, Youtube ve Audoteka’nın son 5 yıl verilerinden yola çıkarak en çok dinlenen sesli kitapları derledik. Benim listede ilk dikkatimi çeken klasiklerden vazgeçilmediği oldu. Gelin hep birlikte listeyi inceleyelim.
Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna
Sabahattin Ali’nin 1943 yılında yayınlanan romanı, Alman asıllı bir kadın olan Maria Puder ve Havranlı Raif Efendi’nin trajik bir aşk hikâyesi etrafında şekilleniyor.
Sabahattin Ali, bu romanı için bizzat şu cümleleri kurmuş: “Dünyanın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir!.. Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahlûku, anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz?”
George Orwell – 1984
Distopya severlerin başucu kitabı olan 1984, İngiliz yazar George Orwell tarafında kaleme alındı. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçiyor ve kitapta tanımlanan Big Brother kavramı günümüzde de sıklıkla kullanılıyor.
Paulo Coelho – Simyacı
Dünya edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Brezilyalı yazar Coelho’nun kaleme aldığı ve 1988 yılında yayımlanan kitap, ülkemizde 1996 yılında dilimize çevrildi ve o günden beri popülerliğini koruyor. Santiago isimli bir çobanın hazine bulma umuduyla mısır piramitlerine kadar uzanan yolculuğunda tinsel birlik, bilgelik, kader, din ve kendini keşfetme gibi temalar ile bizi de kendi hayatımızı sorgulamaya davet ediyor.
Kitabın Bookinton incelemesini okumak için tıklayın.
J.K. Rowling – Harry Potter serisi
İngiliz yazar J.K Rowling tarafından kaleme alınmış yedi farklı fantastik kitaptan oluşan Harry Potter dizisi Harry Potter isimli öksüz ve yetim bir çocuğun yedi yaşında cadı olduğunu öğrenmesi ile başlıyor ve Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nda en yakın arkadaşları Hermione Granger ve Ron Weasley ile birlikte gördükleri eğitimleri ve başlarından geçen fantastik ve gizemli olayları konu alıyor.
Yuval Noah Harari – Sapiens
Tarih profesörü Yuval Noah Harari’nin kaleme aldığı ve tüm dünyada otuzdan fazla dile çevrildiği Sapiens isimli eseri, insanlığın hem toplumsal yaşamda hem de kişisel hayatında uğradığı değişimleri, teknolojik gelişmeleri, bilimsel devrimleri, konuşma dilinin geçirdiği evrimi, politik ve ekonomik hayattaki değişimleri yalın bir dille ve gerçek verilere dayanarak ortaya koyan kitap, bir varoluş hikâyesi.
İlber Ortaylı – Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
Ünlü tarihçi İlber Ortaylı ile soru cevap şeklinde ilerleyen diyalogların olduğu kitapta, isminden de anlaşılacağı üzere İlber Ortaylı’nın hayata dair kültürel ve akademik arka planda sunduğu zenginliklerle gençlere müzikten sinemaya ve sosyal hayata dair altın değerindeki tavsiyeler sunuyor.
Gülseren Budayıcıoğlu – Camdaki Kız
Ünlü psikiyatr Gülseren Budayıcıoğlu, çocuklukta yaşanmış travmaların geleceğimizi nasıl etkilediğini ve şekillendirdiğini bizzat psikoterapi uyguladığı hastalarının gerçek yaşam öyküleri üzerinden anlatıyor. Kitabın baş karakteri Nalan, dışarıdan bakıldığında her şeyin yolunda olduğu zengin bir ailede büyümüş, güzeller güzeli genç bir kadın. Ancak daha dikkatli bakınca bu pembe tablonun ardındaki karanlık sırların izleri kendini belli etmeye başlıyor. Bir solukta okunacak çarpıcı ve sürükleyici bir roman.
Sesli kitaplar hakkında daha fazla bilgi edinmek için Sessiz Kitapların Sesli Dünyası dosyamızı inceleyebilirsiniz.
Diğer kitap öneri listelerini okumak için tıklayın.