Evlilik yolculuğuna çıkmaya niyetli (ve halihazırda çıkmış) olanlar için birlikteliklerini sağlam temeller üzerine inşa etmelerine, yolda oluşabilecek zorlukları aşmalarına yardımcı olabileceğine inandığımız, evlilik öncesi ve evlilik süreci hakkında faydalı tavsiyeler, hepsi birbirinden değerli fikirler sunan bir kitap öneri listesi hazırladık. Yeni evlenecek çiftlere düğün hediyemiz olsun.

Özlem Gökbel 

Bana göre Eylül özel bir aydır… Doğa renkli dönüşümüyle olağanüstü bir görsel şölen sunar. Yaz rehaveti biter, terk edilmiş şehirler yeniden canlanır. Çoğumuzun pili dolmuştur, aralıksız koşturmalara geri dönülür. Formalar giyilir ve öğrenme maratonu başlar. Festivaller, sergiler, yeni filmler, davetler, doktor randevuları, kavuşmalar… Her şey Eylül’ü bekler. 

Yeniden başlananlar kadar yeni başlangıçların da ayıdır Eylül. Hayatın en önemli, birlikte büyümeye ve büyütmeye yönelik adımlarından biri genellikle Eylül’de atılır. Düğünlerin en bol olduğu aydır. Cennetimsi bir geleceğe gitmenin umulduğu ama bazen sonu kara dehlizlere varan yolculuklara çıkılır… Oysa sevgi ve saygı dolu, mutlu bir ortak gelecek değil midir hepimizin hayali?   

Evlenmeden Önce – Doğan Cüceloğlu 

“Olgun eşler, birlikte yaşamak için değil, birbirlerini yaşamak için evlendiklerini bilirler,” demiş rahmetli Doğan Cüceloğlu. Deneyimli bir psikolog olarak yazdığı kitaplar küçük-büyük hepimizin zihninde ne kapılar açmıştır. İlk kitap önerimizi kendisinin yaşanmış evlilik öykülerinden esinlenerek kaleme aldığı Evlenmeden Önce ile yapmak istedim. 

Kitap kapağında yer alan “Mutlu bir evlilik önemli bir başarıdır, bilinçli bir gayret gerekir” sözü hayatta başarılı olmak istediğimiz her konuda yaptığımız gibi evlilik için de zihinsel bir ön hazırlık ve biteviye çabanın elzem olduğunun altını çiziyor. Kitap, bir araya gelen iki farklı öykünün zamanla nasıl “bizim öykümüz”e dönüşebileceğini, başlangıçta baskın olan o kimyasal etkinin (aşkın), eriyip yok olması yerine nasıl büyüyüp gelişebileceğini anlatıyor. 

Mutlu Evlilik Psikolojisi – Nevzat Tarhan 

Başta dedik ya, evlilik, ömürlük bir yolculuk… Sorgulanması gereken ilk şey “Bunun için hazır mıyım?” olmalı, ne dersiniz? Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan da buradan başlıyor kitabına ve “Önemli olan bir kere yola çıktıktan sonra, onu keyifle sürdürebilmek; duyguyla mantığı, aşkla arkadaşlığı dengede tutabilmektir,” diyor.

Sonra cevaplanması ve bilgi sahibi olunması gereken maddelerine devam ediyor: 

  • Kiminle evleniyorum?
  • Kadının ve erkeğin psikolojik ihtiyaçları nelerdir?
  • Sevgi ve aşk evliliğin sebebi mi, sonucu mu?
  • Evlilik kararını test etmek mümkün mü?
  • Aldatmanın ve aldatılanın psikolojisi nasıldır?
  • Krizler nasıl fırsata dönüştürülür?
  • Hamilelik ve loğusalık döneminin temel özellikleri nelerdir?

Evliliği Sürdürmenin Yedi İlkesi – John Gottman & Nan Silver 

Evlendiniz ve bir süre sonra kafanız karışmaya başladı… İşte bu kitap uzun süreli, huzurlu bir evlilik için son derece pratik bir rehber olabilir. Ayrıntıları anlamak için kitabı alıp okumanızı tavsiye ederim elbette ama Psikolog John Gottman & Nan Silver’ın evli çiftlerin alışkanlıklarını bilimsel olarak analiz edip, gerçek sorunları olan eşler üzerinde deneyip sınadığı yedi ilkesini de yazmadan geçemeyeceğim.

  • Eşinize yeniden saygı ve şefkat gösterebilmek için sevgi haritalarınızı genişletin.
  • Âşık olma nedeninizi kendinize hatırlatmak için birbirinize karşı sevgi ve hayranlığınızı geliştirin.
  • Sorunlarınız olduğunda kaçmak yerine birbirinize yakınlaşın. 
  • Eşinizin sizi etkilemesine izin verin.
  • Çözülebilir sorunlarınızı çözün. 
  • Kilitlenmenin üstesinden gelin.
  • Ortak anlam yaratın. 

Sevgi ve Saygı – Dr. Emerson Eggerichs

Her türlü ilişkide birbirinden ayrı tutulamayan “2S”: Sevgi ve Saygı… Saygı sevginin haznesi, o olmazsa sevgi de saçılıp gidebiliyor ne yazık ki… 

Yine bir doktorun, kendi alanında çığır açtığı söylenen tekniklerini kaleme aldığı bu kitap, kadın ve erkek arasındaki iletişim kodunu çözüyor ve evliliğin sırrını veriyor bizlere: Kayıtsız saygının erkek için önemi ve kayıtsız sevginin kadın için önemi!

Bu kitabı okuyan çiftlerin ilişkilerinde; çatışmanın çılgın döngüsünü durdurmayı ve değişimin enerji veren döngüsünü çalıştırmayı başardıkları, sonunda yeni bir samimiyet seviyesine ulaştığı söyleniyor. Okumaya değer, ne dersiniz?  

Beş Sevgi Dili – Gary Chapman 

Gary Chapman dünyaca ünlü bir doktor. Söylediklerinde vardır bir hikmet diye düşünmeden edemiyor insan. İnsanın duygusal sağlığına yön veren ve sonsuz sevgi iletişimini belirleyen kilit noktaları çok iyi analiz etmiş. “Siz eşiniz ile oturup konuşmak istiyorsunuz, ama o size çiçek gönderiyor. Siz ev yemeği yemek istiyorsunuz, ama o size sarılarak doyuyor. Sorun sevginizde değil, sevgi dilinizde!” diyor.

Çok doğru değil mi? Birbirini gerçekten seven iki insanın anlaşamaması da bu dil farkından doğmaz mı genelde?  

Chapman da bu kitabı sizin ve karşınızdaki kişinin ihtiyaçlarını anlamanız ve ona göre hareket etmeniz için bir kılavuz olması amacıyla kaleme almış. “Doğru adımları uygulayın ve doğru dili kullanın, kısa sürede sevginizi ifade etmenin ve karşılığında gerçek sevgiyi bulmanın mutluluğunu paylaşacaksınız!”

Mutlu Evliliklerin 7 Özelliği – Medaim Yanık 

Yazarımız, uzun yıllardır yürüttüğü eş terapilerinde bir psikiyatrist olarak yolunda gitmeyen çok sayıda eş ilişkisinin yakın tanığı olmuş. Bunun üzerine tam aksini araştırmak üzere, en az 10 yıllık evli olan ve evliliklerini mutlu olarak tanımlayan çiftlerle görüşmeler yapmış. Kitapta ayrıntıları ile okuyacağınız mutlu evliliklerin 7 özelliği ise şöyle:

  • Eşler birbirlerine ve evliliklerine olumlu bakıyorlar.
  • Birbirlerinin farklılıklarını kabul ediyorlar.
  • Yıkıcı kavgalar etmiyorlar.
  • Küs kalmıyorlar.
  • Cinsel hayatlarını devam ettiriyorlar.
  • Ortak yaşamdan kaynaklanan sorunları idare etmeyi beceriyorlar.
  • İki iyi arkadaşlar.

Bağırmayan Karı-Koca Olmak – Hal Edward Runkel, Jenny Runkel 

Kitabın ismine bayıldığımı söyleyebilirim. Bağırmamayı başarabilen çiftler sanırım en çok çocuklarını sonra da komşularını mutlu ediyorlardır.  

Bağırmayan Karı-Koca Olmak kitabında Runkel çifti mutlu evliliğin sırlarını anlatmıyor. Aksine, kendinize odaklanarak, eşinizin nasıl olmasını istiyorsanız sizin de öyle olarak hep hayalini kurduğunuz o mükemmel ilişkiye sahip olabileceğinizi savunuyorlar. Özünüze ulaşıp içtenlikle kendinizi ifade ederek kalıcı bağlar kurmanın yollarını sıralıyorlar. Bağırmadan, kırmadan, sitem etmeden, küsmeden bağ kurmak ve evlilik dahil her türlü ilişkiyi sürdürmek mümkün. Ben inanıyorum.

Bonus! Neden bu kitapları da okumalısınız?

Aşk Evlilik Sadakatsizlik – Mehmet Z. Sungur

“BEN”leri koruyarak “BİZ” olabilme sanatı ve ilişkide dinginleşip, derinleşebilmek için.  

Evlilikler Yalnızlıklar Umutlar – Mustafa Ulusoy

Çeyrek asırlık bir psikiyatristin evliliği bir cennete dönüştürme ipuçlarını anlamak ve sorunların içindeki umudu görmek için. 

Aşk ve Evlilik Terapisi – Jürg Willi 

Beraberce tekâmül etmeyi ve benim “can”ım yerine, ikimizin “can”ına geçmeyi öğrenmek için. Ve bu “can”, 1 + 1 = 2’den daha büyük bir değer olduğu için. 

Evlilik Raporu- Kurban Özuğurlu 

Neredeyse 4.000 yıllık bir kültür kurumu olarak ele alınan aile kurumunda sorun çözme becerisini kazanmak için. 

Evlilik Dünyası – Aliye Çınar

İlişkileri kadim bir bilgelik olan Hint bilgeliği ışığında değerlendirebilmek, olaylara farklı bir pencereden bakabilmek için. 

Erkekler Mars’tan Kadınlar Venüs’ten – John Gray 

Kadınların ve erkeklerin farklı dünyalarını anlayabilmek için.

Diğer kitap öneri listelerini okumak için tıklayın.