Bookinton

İş Planı Yazma Kılavuzu, Yapıcı Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme, Bu Nasıl Anaokulu!, Büyük Felaket-Değişim Vakti kitaplarının yayıncısı Matiz Kitap henüz çok yeni bir yayınevi. Kurucusu Aysan Doğaner’e iş planını ve hedeflerini sorduk. 

Mürsel Çavuş 

Aysan Bey hayli etkileyici bir öz geçmişiniz var. Anaokulu kuruculuğundan ve girişimcilik eğitmenliğinden yayıncılığa geçiş yapmışsınız. Önce bize kitaplarınızdan ve kitaplarınızın serüveninden bahseder misiniz? 

Aslında beni yazarlığa girişimcilik serüvenim sürükledi. Sülalemde hiç girişimci yoktu. Babam memurdu. Lise sona dek çok dolaştık, tam 10 okul değiştirmişim. Üniversitede, iktisat ve psikoloji okudum. İş hayatına atıldığımda şunu fark ettim: merak duygum ve araştırma tutkum farklı yerlerde hep kısa süre çalışmama neden oluyor ve işi öğrendiğim anda heyecanım kayboluyor. Yedi yıl finans sektöründe çok iyi ekiplerle çalıştım, iyi paralar kazanıyordum lakin mutlu değildim, sürdüremedim.

1994 yılında Koşuyolu’nda küçük, müstakil bir binada anaokulu açtığımda çevremden tepkiler aldım, çoğu bir maceraya giriştiğimi düşündü. Zor bir başlangıçtı. Girişimcilik kültürüne yabancıydım. Bambaşka bir hayata atılmıştım ama beni oraya çeken bir şeyler vardı. Bir süre sonra içimde var olan birçok duygu ve yetenek bu sayede ortaya çıkınca, psikoloji ve girişimcilik üzerine okumaya, kafa yormaya başladım. Yeni Nesil Girişimci adlı ilk kitabım böyle doğdu. 2006 yılında Sistem Yayıncılık’tan yayımlandı. Ardından esnaf ve ticaret odalarında, üniversitelerde, KOSGEB ve Avrupa Birliği’nde girişimcilik, yönetim, finans ve franchise üzerine yıllarca eğitim verdim, projelerde görev aldım. Girişimcilik üzerine araştırmak, yazmak benim için bir tutkuya dönüştü. Sonrasında Kuraldışı’ndan; Girişimcilik Okulu ve İş Planı kitaplarım çıktı. 

Matiz yeni bir yayınevi. Ekonomik krizden dolayı yayınevleri hayatta kalmakta zorlanırken siz nasıl yeni bir yayınevi açmaya cesaret ettiniz? 

2020 yılı benim için dönüm noktası oldu. Bahariye’de kurduğum anaokulunu kapattım, franchise sistemini devredip ülkenin gidişatını izlemeye koyuldum. Bu 25 yıllık döneme ilişkin bir kitap kaleme aldım. Lakin krizden dolayı yayınevleri kitabı basmak istemedi. Anında “Bu böyle olmaz” diyen girişimci yanım devreye girdi. Yaklaşık iki ay yayıncılık sektörünü inceledim.    

Ülke sorunlarına ve girişimciliğe ilişkin daha çok eser verebilirdim. Yaşadıklarım bana şunu öğretmişti: İnsan; becerileriyle örtüşen, çok sevdiği, ona para kazandıracak ve aynı zamanda dünyanın ihtiyacı olan şeyleri yaptığında başarıya ulaşır, mutlu ve anlamlı bir hayat sürer. Yayınevi girişimciliği hikâyem de böyle başladı. Malum içinizde tutku var oldukça köşeye çekilemiyorsunuz. Tabii bunu ben tutku olarak adlandırıyorum ama çevremdekiler yine bunu marjinal bir heves sanıyor. Oysa biz girişimciler olmasak bu dünya nasıl bir yer olurdu? Böylelikle Bu Nasıl Anaokulu! adlı protest kitabım, Matiz Kitap’ın ilk yayını oldu. 

Bu cesur hamleyi yaparken motivasyonunuz neydi? 

2020’de -ekonominin daha da kötüleşeceğini projekte ederek- 25 yıllık iş yerimi kapatmışken krizin daha da derinleştiği 2022’de yeni bir işe girişmem akla yatkın değil elbette. Üstelik yayıncılık sektörü hiç iyi bir durumda değilken… Bunun sebebi, ülkemin geleceğine olan inancım. Türkiye’nin en büyük sorunu cehalet. Yaşadığımız travmalar ve çözemediğimiz birçok yapısal sorun bundan kaynaklanıyor. Yayıncılık tam da bunun için biçilmiş kaftan. Gücüm ölçüsünde ülkem için bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm ama bunu farklı bir iş modeliyle gerçekleştirmeliydim. Sabit giderlerimi minimize edecek bir yapı kurdum. Kitap üretiminde tüm işleri dışarıdan tedarik ediyorum. Böylece neredeyse tüm sabit giderler değişken gidere dönüşmüş oluyor. Kriz dönemindeki eğitimimlerde girişimcilere verdiğim tavsiyedir bu. Ama kitap dağıtımındaki uzun vadeler önemli bir sorun. Onu da MatizKitap.com üzerinden “yeni ve 2.el” e-ticaret satış sitesi ile çözmeyi planlıyorum.   

Matiz Kitap’ta ne tür kitaplar okuyacağız? Hangi türlere ve yazarlara yer vereceksiniz? 

KOBİ’ler, Startup’lar ve gençlere yönelik “girişimcilik” ve “bireysel gelişim” kitaplarını gündemimize aldık, eh ülke meseleleri de ortada… Okura, ülke sorunlarının tespiti ve çözümlerini içeren, 150 sayfa civarında, bir çırpıda keyifle okunacak özgün kitaplar sunacağız. Son kitabımız Büyük Felaket-Değişim Vakti’ni bu amaçla yazdık. Ülkemizde henüz kitap yazmamış öyle değerli insanlar var ki… Onlara ulaşıp kitap yazmalarını istiyorum. Hatta bu duayen isimlerden birini ikna ettim bile… 

Size kitaplarını basmanız için gönderenlerden beklentiniz nedir? 

Şu an dosya almıyoruz. Öncelikle aklımdaki duayenlerin kitaplarını yayımlamak istiyorum. Yaklaşık bir yıl sonra sitemizde dosya kabul kriterlerimizi belirleyip talepleri değerlendireceğiz. 

Şimdiye kadar hangi kitapları bastınız? 

Bu Nasıl Anaokulu! ilk kitabımızdı. İkinci kitabımız, Yapıcı Eleştirel Düşünce ve Problem Çözme oldu. Toplum olarak tam bizlik. Yazarı Yekta Özcan Özözer, yurt dışında ve ülkemizde sayısı 200’ü aşan birçok kuruluşa yıllardır İnovasyon, Yaratıcı Problem Çözme, Endüstri 4.0, Dijital Dönüşüm, Değişim Yönetimi, Motivasyon ve Yönetim alanında eğitim, koçluk ve danışmanlık veriyor.  

Üçüncü kitapsa daha önce Kuraldışı’ndan iki baskı yapan İş Planı kitabım. Kitap kendi işini kurmak ve kârlı büyümek isteyen girişimciler için… Matiz’den çıkan bu üçüncü baskısında konuları genişlettim, bilgileri güncelledim. Ekonomik krizin hayatlarımızı allak bullak ettiği böylesi kaotik bir dönemde iş dünyasında olanların okumasında büyük fayda var. Kitap “planlı programlı” ve “hesaplı kitaplı” hareket etmenin önemini anlatıyor. Taktik ve stratejiler veriyor. İş hayatına ilişkin hayati öneme haiz iş süreçlerini, teknikleri içeriyor. 

Nisan ayında çıkardığımız Büyük Felaket-Değişim Vakti! adlı kitap son 10 yılda yaşadığımız ekonomik ve toplumsal travmaları, bu bağlamda büyük depremin nasıl felakete dönüştüğünü anlatıyor.  

2023 sonuna kadar Matiz Kitap’tan hangi kitapları okuma şansımız olacak? 

Girişimcilik, ekonomi, ülke meseleleri ve gençliğe ilişkin özgün kitaplar yayımlamayı planlıyoruz. Yazar adayları ağırlıklı olarak girişimcilere ve iş dünyasına önderlik eden, yazan, çizen, eğitim veren, danışmanlık yapan ve hep hayatın içinde olan vicdanlı, adaletli, başarılı kişilerden oluşacak. 

Okurlarımız sizi nereden takip etmeli? 

MatizKitap adıyla, Instagram, Facebook ve Twitter’dan bize ulaşabilirler. YouTube’ta da kanalımız var. Online kitap satış sitemiz MatizKitap.com adresinden de çok uygun şartlarla yeni ve 2. el kitaplara ulaşabileceksiniz. Bu sitede sizler için okuyup beğendiğimiz kitaplara da yer vereceğiz. 

Diğer yayınevi röportajlarını okumak için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.