Bookinton

1999 yılında Paris’te düzenlenen 30. Yıllık Konferansı sırasında, şiirsel ifade yoluyla dilsel çeşitliliği desteklemek ve tehlike altındaki dillerin sesini duyurmak amacıyla 21 Mart’ın Dünya Şiir Günü olarak kabul edilmesiyle başlayan bu kutlama, her yıl farklı etkinliklere ev sahipliği yapıyor. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay Dünya Şiir Günü mesajında, “Sözcüklerle düzenlenmiş, imgelerle renklendirilmiş, doğru ölçüyle işlenmiş şiirin gücünün eşi benzeri yoktur. Diğerlerine kapılar açan samimi bir ifade biçimi olarak, şiir, tüm insani ilerlemenin katalizörü olan diyaloğu zenginleştirir ve çalkantılı zamanlarda her zamankinden daha gereklidir,” diyor.

Ülkemizde de Dünya Şiir Günü için PEN Yazarlar Derneği 2024 Şiir Ödülü’ne değer görülen usta şair Enis Batur bir bildiri kaleme aldı.

Enis Batur’un 21 Mart 2024 Dünya Şiir Günü bildirisi şöyle:

“PEN Şiir Ödülü’ne lâyık bulunan şairden, ödül geleneği böyle, bir bildiri kaleme alması bekleniyor. Düşündüm: Ülkenin bu halinde, Dünyanın şu halinde bir şairin bildirecek nesi kalmış olabilir? Gizlisi saklısı yok: Ahval konusunda safkan karamsarım. Ama bu, beni “iş”ime özen ve inatla bakmaktan alıkoymuyor.

Yıllardır tekrarlıyorum “iş”ime bakma kararımı, kararlılığımı. Küçük Prens’in çekirdek sözündeki gibi: Kişi gülünden sorumlu. İkiye ayırıyorum güzergâhımı, şiir ekseninde: Bir, başkalarının şiirlerine, eski-yeni, yerli-yabancı ayırmaksızın, karınca kararınca ilgi gösteriyorum – üzerilerinde düşünerek, haklarında yazarak, unutulanlara ışık tutma çabası vererek. İki, burcumda şiir kurarken, olabildiğince ince ayar yapma işlemlerine dikkat kesilme, az okunmayı göze alarak ‘mürekkebe su katmadan’ yazma tercihimi sürdürüyorum.

Şiire pek gereksinme duyulmayan, sözümona duyulduğundaysa şairden nümayiş yapması, gürültü çıkarması beklenen bir dönemden geçiyoruz – doğrusu, diyorum,  beklenmedik şeyler yapmak.

Şairin çabası artık beyhudedir demeye mi getiriyorum, hayır: Şiir düşünürü, bilim insanını, sanatçıyı, hepsinden önemlisi ondan vazgeçmeyen tiryaki okurunu Hayat’ın yüksek bir basamağına yerleştirdiği için anlamını ve değerini bütün olumsuz dış koşulların tehditine karşın koruyacaktır: Okunarak, ezberlenerek, dilden dile çevrilerek, bestelenerek.

PEN Şiir Ödülü, koyu bulutlar arasından bir anlığına güneş, beni kutlu kıldı; seçenlere teşekkür ederim.”

Dünya Şiir Günü kutlu olsun!

Enis Batur Hakkında

28 Haziran 1952’de dünyaya geldi. Çocukluğu Eskişehir ve Napoli; ilk gençlik yılları İstanbul ve Ankara’da geçti. İlk yazısı 1970’te, ilk kitapları 1973’te yayımlandı. Öğrenciliği sırasında Ulus gazetesinin sinema sayfasını yönetti. Ortadoğu Teknik Üniversitesinde başladığı yükseköğrenimini 1976 yılında Paris’te tamamladı. Ülkeye döndükten sonra Yazı, Oluşum, Meb ve Tan dergilerini çıkardı. 1982’de Çağdaş Kent dergisini çıkardı, ilk sayıyla birlikte dergi, sıkıyönetim tarafından yasaklandı. 1983’te Avrupa Ülkeler Ansiklopedisi’ni, 1984’te İslam Ülkeleri’ni yayına hazırladı. 1987-88 arası Şehir dergisini çıkaran ekibin başında yer aldı. Askerliğini Çankırı’da yaptı. 1983’te İstanbul’a yerleşti. Millî Eğitim Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığını (1979-1980), Milliyet’in kültür servisi ve yan yayınlar yöneticiliğini (1983-1984), Milliyet Büyük Ansiklopedi’nin (1986) ve Dönemli Yayıncılık’ın genel yayın yönetmenliğini (1987-1988) yaptı; 1988-2004 arası Yapı Kredi Yayınları’nı yönetti. Birçok klasiğin ve önemli yabancı eserin Türkçeye çevrilmesinde başrol oynadı. Yapı Kredi Yayınları’nı sektörde öncü hâle getirdi.

GergedanSanat DünyamızKitap-lıkCogitoArredemento DekorasyonFol gibi dergilerin hazırlanışında sorumluluklar üstlendi; Remzi Kitabevi’nin (1990-1993), TRT‘deki “Okudukça” programının (1994-1999) yayın danışmanlığını yaptı; Açık Radyo‘nun kuruluşuna katkıda bulundu ve “Şifa, Şifre, Deşifre” programını gerçekleştirdi; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) “Göreme’den İstanbul’a kültür mirasımız” kampanyasını (1984) yönetti, CumhuriyetMilliyetDünyaAydınlık gazetelerinde, Yeni Gündem, P-Eki, Express, 2000’e Doğru dergilerinde haftalık, Cumhuriyet Bilim-Teknik dergisinde aylık yazılar yazdı. Yurt dışındaki çeşitli dergilerde ürünleri yayımlandı: Poesia, Il Ebbro Quaterno, Letters Internationales, Quarterly West, Tabaccaria, Podium, Kelk, Connaissance des Arts, Talismen, Didale.

Enis Batur aralarında 1980 TDK Ödülü, 1993 Cemal Süreya Şiir Ödülü, 1997 Altın Portakal Şiir Ödülü, , 2022 Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü, 2008 Behçet Necatigil Şiir Ödülü, 2018 Yunus Nadi Roman Ödülü ve en son olarak 2024 PEN Yazarlar Derneği Şiir Ödülü dahil olmak üzere pek çok ödülün de sahibidir.

Kaynak: Wikipedia

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.