Bookinton

Kitap öneri listemizde bu kez yazma sanatına ve yazarların çalışma masalarına odaklanıyoruz. Yazmak isteyen ama nereden başlayacağını bilemeyen, zaten yazan ama kendini daha da geliştirmek isteyenler için öneri arayanlara bir liste hazırladık. 

Semra Çakas

Yazabilme becerisi, kimine göre çalışarak kazanılabilir ve geliştirilebilir kimine göre ise bir doğuştan geliyor. Nasıl yazarsak yazalım, bir yerde yayımlayalım ya da yayımlamayalım, yazı yazmak, kendimizi ifade edebilmek için mükemmel bir yöntem ama kolay olduğunu söylemek pek de mümkün değil. Bol bol okumak ve okuduklarımızdan kazandıklarımızı alıştırmalarla pekiştirmek, daha nitelikli yazılar için uygulanabilir bir yöntem. Bu noktada başka yazarlardan destek almak isteyenler için faydalı olmasını dilediğimiz Yazar Olmak İsteyenler için 14 Kitap Önerisi hazırladık.  

Kurmacanın Retoriği, Wayne C. Booth, Metis Yayınları

3 ana başlıktan oluşan Kurmacanın Retoriği, edebiyat eleştirmeni Booth tarafından 1961’de yayımlanan, kurmacaya dair bakış açılarını, dünya edebiyatında önemli yer edinmiş eserler ve yazarlar üzerinden işleyen referans alınabilecek bir eleştiri kitabı. 

“Edebiyat eserlerinin oluşumundaki esin kaynağı nedir?”, “Eser, okuyucuda uyandırdığı etkiyi hangi unsurlar ile sağlıyor?” gibi sorulara eserlerden örneklerle yanıt veriyor. Kurmacanın Retoriği, klasik eleştiri şekillerinden olan iyi, kötü, vasat gibi tanımlamaların kurmacanın ruhuna ve yapısına uygun olmadığı görüşüne sahip. 

Kitapta bahsi geçen eserleri daha önce okumamış olmak ya da bilgi sahibi olmamak, Kurmacanın Retoriği’ni okurken bazı eleştirileri anlamlandırmayı biraz zorlaştırabilir. Ancak bu durum, okumak için elbette bir engel değil; eşzamanlı okuma ya da araştırma ile çözülebilir. Hatta bu, daha keyifli bir okuma olmasını bile sağlayabilir. 

Bir Karakter Yaratmak, Konstantin Stanislavski, Alfa Yayınları

Konstantin Stanislavski, 1863-1938 yılları arasında yaşamış Rus tiyatro oyuncusu ve yönetmendir. Stanislavski Metodu ismiyle bir oyunculuk sistemi de yaratmış. Bu metodun temelinde realizm ve oyuncunun kendini karakterin yerine koyabilmesi; özdeşleyim var. Bir Karakter Yaratmak da esasında tiyatro oyuncularının yararlandığı değerli bir kaynak. Ancak kurgusal bir metnin önemli ögelerinden olan “karakter”i başarılı şekilde yaratabilmek, karaktere ruh kazandırabilmek için, yazıyla ilgilenenlere de yol göstereceğini düşünüyorum. 

*Bir Karakter Yaratmak, birkaç farklı yayınevi tarafından yayımlanıyor, bu liste için Alfa Kitap tarafından yayımlanan baskı incelendi.

Anlatının Gücü: Kitle Kültürü Çağında Hikayecilik, Robert Fulford, Kolektif Kitap

Anlatının Gücü, Kanada’da gerçekleştirilen Massey Konferansları kapsamındaki bir programa katılan gazeteci Robert Fulford’un 5 ana başlıktan oluşan konuşma metnidir. Edebî eserlerin oluşmasının temelinde anlatma isteğinin ve hikâyeciliğin var olduğu düşüncesi, kitabın tamamına hâkim olan ve kitabın oluşmasını da sağlayan düşüncedir.  Anlatıyı, sözlü kültürdeki konumundan itibaren ele alarak tarihsel gelişimini, yazının bulunması ile birlikte kazandığı ivmeyi ve edebiyat içerisindeki konumu ile birlikte kronolojik olarak ele alır. 

Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, Berna Moran, İletişim Yayınları

Berna Moran, şüphesiz ki edebiyatımızın en değerli eleştirmenlerinden. Edebiyat Kuramları ve Eleştiri eseri de İstanbul Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümündeki eleştiri derslerinin derlemesinden oluşan değerli bir kaynak. Tüm eleştiri yöntemlerinin bir nevi derlemesinden oluştuğu için de ayrıca kıymetli.

Bir edebiyat öğrencisinin yanı sıra, edebiyatla, yazıyla haşır neşir olan herkesin kitaplığında Edebiyat Kuramları ve Eleştiri’ye yer vermesi gerektiğini düşünüyorum. 

Edebiyat Nasıl Okunur, Terry Eagleton, İletişim Yayınları

Hakikaten, edebiyat nasıl okunur? 

Önemli edebiyat eleştirmenlerinden olan Terry Eagleton, Edebiyat Nasıl Okunur’da dünya edebiyatının önemli yazarları ve kült eserleri üzerinden edebî eleştirinin nasıl olması gerektiğini açıklıyor. 

Edebî bir eserin nitelikleri, yapısı, özelliklerinden hareketle nasıl eleştirileceğinin, iyi-kötü gibi tanımlamaların hangi ölçütlere göre yapılacağını kendi düşünceleriyle açıklıyor. Bu yönüyle Edebiyat Nasıl Okunur, bir edebî eseri okurken farklı bakış açılarıyla okunmasını sağlayabilecek; edebiyat eleştirisinin gerekliliğine ve yöntemlerine dair bir başucu kaynağı. 

Virginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri, Danell Jones, Timaş Yayınları

Hem İngiliz hem dünya edebiyatının kıymetli ve ölümsüz isimlerinden olan Virginia Woolf’tan yazı ve yazarlık üzerine ders almak isteyen var mı? Danell Jones, Woolf’un yazarlık ve yazıya dair düşüncelerinden yola çıkarak oluşturduğu hayalî atölyesi; Virginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri kitabı sayesinde bunu mümkün kılıyor. 7 bölümden oluşan kitapta yazı yazmanın püf noktaları hakkında bilgiler, her bölüm sonunda da Woolf’un yazıyla ilgili tavsiyeleri veriliyor. Woolf’un günlükleri ve eserlerinden alıntılarla da yazı yazmak için motivasyon sağlanıyor. 

Öykü Yazma Teknikleri, Salih Bolat, Varlık Yayınları

Yakın zamanda kaybettiğimiz şair Salih Bolat, Öykü Yazma Teknikleri’ni, üniversitede verdiği Okuma ve Anlatım Teknikleri dersi ile Yaratıcı Yazarlık seminerlerinden ilham alarak yazmış. Bu anlamda akademik bir üslupla yazıldığını söylemek de mümkün. Kurmacayı temel kavramlardan anlatmaya başlayarak yaratıcılık, karakter oluşturma, anlatım teknikleri gibi başlıklarla ilerliyor. Bu anlatımları da kurmaca eserlerden örneklerle destekliyor. Eserleri farklı bakış açılarıyla okumak ve yazma becerisini geliştirmek isteyenler için okunabilecek yön gösterici eserlerden biri. 

Mesleğim Yazarlık, Haruki Murakami, Doğan Kitap

Mesleğim Yazarlık, Murakami’nin yazarlık üzerine yazılarından oluşan, yazma meraklıları için ders niteliğinde bir deneme kitabı. Yazma sürecini kâğıda dökerek bir anlamda okuyucuyu da çalışma masasına davet ediyor. Kitapta, karakter yaratma, yazıda özgün olabilme gibi konuların yanında özel olarak roman üzerinde duruluyor. Mesleğim Yazarlık, Murakami’nin önerilerini okumak ve eserlerini yazma süreci hakkında bilgi alabilmenin yanında yazar olarak Murakami’yi tanımak için de bir fırsat.

Yazarın Odası: The Paris Review Röportajları, Timaş Yayınları

2 kitaptan oluşan Yazarın Odası, önemli edebiyat dergilerinden olan The Paris Review’de yayımlanan yazar söyleşilerinin derlemesinden oluşuyor. Ön söz, 1. kitapta Orhan Pamuk, 2. kitapta ise Margaret Atwood tarafından yazılmış. 

Kitap sayesinde Ernest Hemingway, T. S. Eliot, William Faulkner, Stephen King, G. G. Marquez, Raymond Carver, Paul Auster, Haruki Murakami, Orhan Pamuk gibi edebiyata yön veren ve insanlığa değerli eserler bırakmış olan yazarların yazma serüvenlerine eşlik ediyoruz. 

Başka Dünyalar: Bilimkurgu ve Hayal Gücü, Margaret Atwood, Kolektif Kitap

Atwood gibi muhteşem bir yazarın, kendi gözünden bilim kurgu ve hayal gücü ile ilgili düşüncelerini ve bu kavramların yazarlığındaki yerini okumak için Başka Dünyalar dolu dolu bir okuma olacak. Atwood, başka dünyalar yaratma isteğinin kökenine inerken, hayal güçleri sayesinde dünya edebiyatına değerli eserler sunmuş yazarlardan da örnekler paylaşıyor. 

Bir Kuştan Öbürüne, Anne Lamott, Hep Kitap

Bir Kuştan Öbürüne, yazmak isteyenler için kendi kendini programlayabileceği bir atölye kitabı. Yazmak için öneriler, teknik bilgiler, uygulamalar ve motive edici düşüncelerle örülü bu kitap sohbet eder gibi yazıldığı için keyifle okunuyor.

Dümeni Yaratıcılığa Kırmak, Ursula K. Le Guin, Hep Kitap

Yazar Olmak İsteyenler için 14 Kitap Önerisi listemizde Bookinton Eylül ayı yazarı Ursula K. Le Guin, Hep Kitap’ın Atölye serisinde yer alan Dümeni Yaratıcılığa Kırmak kitabıyla yer alıyor. Kitapta, yazı önerileri ve uygulamalarının yanında dil bilgisi ile ilgili geniş bilgiler de bulmak mümkün. Dilin yazı üzerindeki tartışılmaz etkisi ve önemi ile birlikte yazılarımızda bunu nasıl daha etkili kullanabileceğimizi de öğreniyoruz. 

Yazıyla ilgilenenlerin Dümeni Yaratıcılığa Kırmak’tan mutlaka fayda göreceğini düşünüyorum. 

Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık, Murat Gülsoy, Can Yayınları

Sırada, yazmak ve kurmacanın büyülü tarafını çözmek isteyenler için yardımcı rehber niteliğinde şahane bir kitap var. Yazar ve akademisyen Murat Gülsoy, Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık’ta, okuyucuya yaratıcı yazmanın yöntemlerini açıklamanın yanında, bir edebî eserin yazımındaki büyünün de farkına varmayı sağlıyor. Kurmaca bir metnin unsurlarını, (zaman, olay örgüsü, bakış açısı, karakter gibi en temel ögelerini) önemli edebî eserlerden örnekler vererek ele alıyor. Alıştırmalarla  sunduğu teorik bilgilerin uygulanmasına imkân sağlıyor.

Çocuklar İçin Yazmak, Fatih Erdoğan, Binbir Kitap

Yazar Olmak İsteyenler için 14 Kitap Önerisi listemizin son önerisi çocuk kitabı yazarı olmak isteyenler için: Çocuklar İçin Yazmak. Aklında bir konu olan ama nereden başlayacağını bilemeyen, öyküyü yazmış ama çizim ve yayımlama konusunda ne yapacağını bilmeyenler için yararlanılacak kaynaklardan biri. Kitap yazımıyla ilgili verdiği teknik bilgileri egzersizlerle de pekiştirmeyi sağlıyor. Bir kitabın yazılma sürecinden yayımlanmasına ve imza etkinliklerine kadarki süreci hakkında bilgiler ve öneriler almak için inceleyebilirsiniz. 

Diğer kitap öneri listelerini incelemek için tıklayın.

6 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.