Bookinton

Doç. Dr. Aysel Gündoğdu Türkiye’de finansal okuryazarlık konusunda en çok emek veren akademisyenlerden biri. Sadece öğrencilerine değil herkese bu konudaki bilgi birikimini aktarmak için çalışıyor. Kendisine bu konudaki kitap önerilerini sorduk. 

Mürsel Çavuş

Kitap okumaya karşı büyük bir sevgi beslediğinizi sosyal medya hesaplarınızdan görebiliyorum. Bu aşk nasıl doğdu? 

Evimizde hep kitap okunurdu şeklinde bir cümle ile başlamayı çok isterdim. Lakin ben ailede kimsenin elinde kitap görmeden büyüdüm. Çalışkan, içine kapanık bir çocuktum. Tarih öğretmenim her dersinin son 20 dakikasında bize kitap okurdu. Başımızı sıraya koyar kitaptaki dünyanın içine girmemizi isterdi. Bir kitap okumaya başladı ve ben çok etkilendim. Kitabın adı “Simyacı” idi. Öyle etkilendim ki tarih derslerini iple çekiyordum. Öğretmenim ilgimi fark etti. Bana kitaplar getirmeye başladı. Böylece şu an hayatımın önemli bir kısmını verdiğim kitap okuma sürecim başlamış oldu. 

Nasıl bir okuma alışkanlığına sahipsiniz? Ayda kaç kitap okuyorsunuz? Daha çok hangi tarzda kitaplar ilginizi çekiyor? 

İş tempoma göre değişiyor. Ancak ayda en az sekiz kitap okumaya çalışıyorum. Bazı kitaplar üzerine düşünülmesi gereken kitaplar olduğundan daha fazla zaman alabiliyor. Elbette yarışır gibi çok sayıda kitap okumaktan ziyade not alarak, düşünerek, sindirerek kitap okumak en doğrusu. 30 yaşından sonra şunun farkına vardım. Çapraz okuma yaparsam kitaplardan aldığım verim artıyor. Yani aynı anda farklı konulara ait kitapları okumak benim için daha faydalı oluyor. Evin her yerinde farklı bir kitap bulundurup nerede vakit geçiriyorsam o kitaptan devam ediyorum. Uyanınca ve uyurken mutlaka kitap okurum.  

Aynı zamanda üretken bir yazarsınız. Şimdiye kadar hangi kitapları yazdınız? 

Çok sayıda kitap yazdım, editörlük yaptım ama bunların yarısı akademik kitaplar. Finansı, yatırımı herkese anlatmaya çalışıyorum. Yalın bir dil kullanarak yazıyorum. Akademik olmayan kitaplarımı şu şekilde sıralayabilirim: 

  • Borsa 101
  •  Herkese Göre Finans
  • Uygulamalı Temel Analiz ve Değerleme
  • Akıllı Yatırımcının Rehberi
  • Duygusal Ekonomi 

Yazacağınız kitapların konularını nasıl seçiyorsunuz? 

Aslında tümü finans odaklı. Bana sık gelen soruların cevaplarının olduğu kitaplar yazmaya çalışıyorum. Enflasyon sorununa karşı birikimlerinin değerini korumaya çalışan herkes için yazıyorum. 

Sizi diliyle, yaklaşımıyla en çok etkileyen yazarlar hangileri oldu? 

Ben en çok iki yazardan etkileniyorum; Tolstoy ve Zweig. Dostoyevski, Çehov, Sabahattin Ali, Aytmatov, Kafka, Steinbeck gibi yazarları okumayı da çok severim. Sanırım Rus edebiyatının etkisi daha yoğun. 

Bu yıl keşfettiğiniz üç yazar desem…

Orhan Pamuk’un kitaplarını okuma konusunda ön yargılıydım. Sebebini bile bilmiyorum neden bu zamana kadar okumadığımın. Veba Geceleri kitabını okudum ve çok beğendim. Diğer kitaplarını da okumak istiyorum. Yine aynı şekilde Ayşe Kulin kitapları da bana sıcak gelmiyordu. Geniş Zamanlar kitabını okudum ve beğendim. Diğer kitaplarına devam edebilirim. Türk klasiklerine odaklanmaya başladım. Hüseyin Rahmi Gürpınar kitaplarını okuyorum. Çok eğlenceli bir dili var, tüm kitaplarını okuyacağım.

Ben finansal okuryazarlığı okulda öğrenmedim. Şimdi bu eğitim veriliyor mu bilmiyorum. Hiç bilmeyenler finansal okuryazarlığa hangi kitaptan başlamalı ve bu konudaki bilgimizi nasıl derinleştirebiliriz?  

Eskisine nazaran finansal okuryazarlık konusunda özellikle yeni kuşak daha bilgili. İnternet iyi bir imkan ancak maalesef bilgi kirliliği çok. Okullarda maalesef henüz müfredatta finansal okuryazarlık dersi yok. Bazı özel okullarda olabiliyor. Sıfırdan başlayacaklar için 10 kitap sıralasam bu aşağıdaki şekilde olur. 

  1. Kolay Ekonomi – Mahfi Eğilmez
  2. Para Harekâtı – Yaşar Erdinç
  3. Boşa Gitmesin – Orhan Erdem
  4.  Akıldışı ama Öngörülebilir – Dan Ariely 
  5. Zengin Baba Yoksul Baba – Robert Kyosaki
  6. Borsa 101 – Aysel Gündoğdu
  7. Herkese Göre Finans – Aysel Gündoğdu
  8. Para – Dursun Ali Yaz
  9. Babilin En Zengin Adamı – George Clason
  10. Sorularla Akıllı Yatırımcının Rehberi – Aysel Gündoğdu

Yatırım enstrümanları değişiyor. Sizi son zamanlarda kripto paralar üzerine konuşurken izliyorum. Blockchain, kripto paralar, Metaverse evreninde arsa satışı gibi… Bu konuları hangi kaynaklardan, kitaplardan sağlıklı şekilde öğrenebilir ve güvenli bir şekilde yatırım yapabiliriz?  

Kripto dünyasına bakış ikiye bölünmüş durumda. Bir tarafta bu dünyadan çok şey bekleyenler, diğer yandan safsata olduğunu düşünenler. Bunun kesin cevabını ancak gelecekte öğrenebileceğiz. Mantık çerçevesinde bakıldığında blokzincir sistemlerinin insanın hayatını değiştirebileceğini öngörmek mümkün. Her yeni sistemde olduğu gibi bu piyasada da dolandırıcılar mevcut. Hangi yatırım olursa olsun bilgi sahibi olmadan kesinlikle yatırım yapılmamalı. Kaynak konusunda eksik bir alan. Bugünlerde kriptolarla ilgili bir kitap yazıyorum. Nisan-Mayıs 2022 döneminde basılmasını ümit ediyorum. 

Finansı öğrenmek isteyenleri www.finansoloji.com ve sosyal medya hesaplarıma bekliyorum.

https://www.youtube.com/c/finansokulu

https://www.instagram.com/docdragundogdu/

https://www.linkedin.com/in/ayselg/

Doç. Dr. Aysel Gündoğdu Kimdir? 

Öğretim Üyesi, Yazar, Danışman Doç. Dr. Aysel Gündoğdu yüksek öğretim hayatına 2003 yılında Marmara Üniversitesinde başladı. Lisans eğitiminin ardından aynı üniversitede Sermaye Piyasası-Borsa yüksek lisansı ve Bankacılık doktorası yaptı.

Akademisyen olmadan önce lisanstan mezun olduğu 2007 yılında bir aracı kurumun araştırma departmanında işe başladı. Ardından bir emeklilik şirketinin fon bölümünde çalışarak yüksek lisans eğitimimi tamamladı. Doktora eğitimiyle akademisyenlik serüveni başladı. 2018 yılında finans alanında doçentlik unvanını aldı ve bu alanda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Finansla ilgili yayımlanmış 17 kitabı, çok sayıda makalesi ve bildirisi var. Finansal teknoloji ve finansal hizmetler alanındaki şirketlere danışmanlık, bankalar ve çeşitli kurumlara eğitimler veriyor. 

Aynı zamanda Dergipark sisteminde kayıtlı hakemli “Bankacılık ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi editörlüğünü yürütüyor.  

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.