Türk edebiyatının geniş yelpazesine yeni yazarlar katmak ve var olan yazarları ürettikleri nitelikli edebiyattan dolayı ödüllendirmek için her yıl düzenlenen yarışmalar edebiyatın gelişmesini sağlıyor.
Begüm Saracel, İmre Polat
Karma Yarışmalar ve Ödüller
Edebiyatımıza pek çok farklı türde önemli eserler bırakmış olan saygıdeğer edebiyatçılarımız anısına verilen ödüller bir yandan Türk edebiyatının değerlerini genç kuşaklara aktarırken bir yandan da edebiyatın yeni seslerle gelişip genişlemesini amaçlıyor. Genç yetenekleri yazmaya ve üretmeye teşvik etmek için düzenlenen birçok yarışmanın yanı sıra yazarlarımızı onurlandırmak için de verilen birçok ödül var.
Ülkemizde düzenlenen edebiyat yarışmaları ve ödülleri dört ana gruba ayırarak listeledik. Listeler oluşturulurken sıralama 2022 yılı son başvuru tarihlerine göre kronolojik düzenlendi.
Oktay Akbal Edebiyat Ödülü
Oktay Akbal Edebiyat Ödülü, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2021 yılında düzenlenmeye başlandı. Yarışma, Muğla sevdalısı, gazeteci ve yazar Oktay Akbal’ın anısına Türk edebiyatını desteklemek ve yazarları teşvik etmek amacıyla düzenleniyor. 2022 yılında geçen seneden farklı olarak roman türündeki bir esere de verildi.
Seçici Kurul: Hikmet Altınkaynak, Doğan Hızlan, Rûken Kızıler, Aykut Küçükkaya ve Zeynep Oral.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Vedat Türkali Ödülleri

Her yıl Atakum Belediyesi tarafından Türk senarist, şair ve roman yazarı olan Vedat Türkali’nin anısına düzenlenen ödüller, “Roman”, “Öykü, “Şiir”, “İlk Roman” ve “Çeviri Kurmaca Eser” kategorilerinde veriliyor.
Seçici Kurul: Doğan Hızlan, Zülfü Livaneli, Deniz Türkali, Kemal Varol, Nedim Gürsel, Sevin Okyay, Ethem Baran, Fuat Sevimay, Şükrü Erbaş ve Yavuz Ekinci.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri

Varlık Dergisi ve yayınlarının kurucusu olan Yaşar Nabi Nayır’ın anısına, Varlık Yayınları tarafından her yıl “Şiir” ve “Öykü” türünde “edebiyatımıza yeni değerler kazandırma” amacıyla düzenleniyor.
Şiir Seçici Kurulu: Zeynep Uzunbay, Nilay Özer, Ali Özgür Özkarcı, Seyyidhan Kömürcü ve Mehmet Erte.
Öykü Seçici Kurulu: Nursel Duruel, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Selçuk Orhan, Birgül Oğuz ve Pelin Buzluk.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Yunus Nadi Ödülleri
Cumhuriyet Gazetesi’nin kurucusu Yunus Nadi anısına 1946 yılından beri Cumhuriyet Gazetesi tarafından düzenlenen Yunus Nadi Ödülleri, Edebiyat, Görsel Sanatlar ve Bilimsel Araştırma dallarında düzenleniyor. Edebiyat dalında “Öykü”, “Roman” ve “Şiir” türlerinde ödül veriliyor.
Öykü Seçici Kurulu: Hikmet Altınkaynak, Sezer Ateş Ayvaz, Seval Şahin, M. Zaman Saçlıoğlu ve Murat Yalçın.
Roman Seçici Kurulu: Konur Ertop, Asuman Kafaoğlu Büke, Zeynep Aliye, Öner Yağcı ve Gamze Akdemir.
Şiir Seçici Kurulu: Ataol Behramoğlu, Doğan Hızlan, Hüseyin Yurttaş, Turgay Fişekçi ve Eray Canberk.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Tanpınar Edebiyat Yarışması

Edebiyatımıza roman, hikâye, deneme, makale, araştırma, inceleme, şiir ve mektup gibi pek çok farklı türde eserler bırakan Ahmet Hamdi Tanpınar anısına 2001 yılından itibaren Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından düzenleniyor. 2022 yılında “Deneme” türünde yapılan yarışma her sene, Tanpınar’ın eser verdiği türlerden birinde düzenleniyor.
Seçici Kurul: Prof. Dr. Turan Karataş, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Metin Önal Mengüşoğlu, Mustafa Muharrem ve İhsan Deniz.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri

Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlenen Ödüller, Attilâ İlhan’ın anısına ve “ulusal kültür bileşimini gerçekleştirme” misyonuna uygun yazılmış eserleri öne çıkartmak amacıyla “Şiir” ve “Roman” dallarında veriliyor. Ayrıca yazmayı teşvik etmek amacıyla bir “ilk roman” ve bir“ilk şiir kitabı” olmak üzere iki “Vakıf Özel Teşvik Ödülü”de veriliyor.
Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri Seçici Kurul Onursal Başkanı: Doğan Hızlan.
Roman Seçici Kurulu: Mehmet Eroğlu başkanlığında Deniz Yüze Başarır, Faruk Şüyün, Seval Şahin ve Ali Cem İlhan.
Şiir Seçici Kurulu: Metin Celal (Başkan), A. Ali Ural, Adnan Özer, Tuğrul Tanyol ve Kerem Alışık.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Gio Ödülleri

2013 yılından beri Fantazya ve Bilim Kurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) tarafından yazar ve eleştirmen Giovanni Scognamillo’nun onuruna düzenlenen korku, fantastik ve bilim kurgu türlerinde yazılmış eserlerin değerlendirilmeye alındığı yarışmadır.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Ulusal Şiir ve Öykü Yarışması
Bu yıl İzmir Ödemiş Belediyesi tarafından “İşgalden Kurtuluşun 100. Yılında Kuvayi Milliye” konulu “Şiir” ve “Öykü” yarışması düzenlenmektedir. Şiir yarışması Türk edebiyatında önemli bir akım olan Yedi Meşaleciler topluluğundaki Ödemişli şair Muammer Lütfi Bahşi anısına yapılırken öykü yarışması da Ödemişli yazar Behiç Duygulu anısına düzenleniyor.
Seçici Kurul: Dr. Alev Coşkun, Prof. Dr. Necdet Neydim, Doç. Dr. Özgür Savaşçı, Feridun Azeroğlu, Ayhan Dayan, Eşref Karadağ ve Sadettin Şanlı.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Payas Belediyesi Şiir, Hikâye, Fotoğraf Yarışması
Hatay Payas Belediyesi tarafından “Dünden Bugüne Payas” konulu “Şiir”, “Hikâye” ve “Fotoğraf” yarışması Payas’ın tarihi ve doğal güzelliklerini tanımak ve edebiyat aracılığıyla tanıtmak amacıyla düzenleniyor.
Hikâye Seçici Kurulu: Doç. Dr. Ahmet Haşimi, Doç. Dr. Ahmet Evis, Necdet Ekici, Ulvi Güleç, Gülşen Gazel, Musa Artar ve Mehmet Bülbül.
Şiir Seçici Kurulu: Ali Parlak, Eşref Azgın, Selçuk Dağdelen, Mehmet Tekin, Prof. Dr. Bayram Durbilmez, Prof. Dr. Fuat Odabaşıoğlu, Prof. Dr. Bülent Arı, Bestami Yazgan ve Beyhan Okur.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü
Ödül, 1992 yılında hayatını kaybetmiş ve Türk edebiyatına şiir, roman, öykü, deneme-eleştiri-inceleme ve tiyatro türlerinde eserler kazandırmış olan Cevdet Kudret’in anısına, 1993 yılından beri ailesi tarafından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve TÜYAP iş birliğiyle düzenleniyor.
2022 yılında “Tiyatro” dalında sahibini arayan Ödül, Cevdet Kudret’in eser verdiği türlerde yapılan çalışmaların değerlendirilmesini amaçlayarak 5 yılda tamamlanan bir döngüyle “Şiir”, “Roman”, “Öykü”, “Deneme-Eleştiri-İnceleme” ve “Tiyatro” dallarında verilir.
Seçici kurul üyeleri senelere ve türlere göre farklılık gösteriyor.
2022 Yılı Tiyatro Türündeki Ödül için Seçici Kurul: Ahmet Sami Özbudak, Hasibe Yılmaz, Leman F. Yılmaz, Merih Tangün ve Özen Yula.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
TGC Sedat Simavi Edebiyat Ödülleri

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluşunda öncü olan Sedat Simavi anısına verilmeye başlanan ödüller 9 ayrı dalda veriliyor. Edebiyat dalında “Şiir”, “Öykü”, “Roman”, “Oyun”, “Anı”, “Gezi”, “Deneme”, “Eleştiri”, “Araştırma”, “Dilbilgisi Çalışmaları” ve “Edebiyat Tarihi” türünde kitaplaşmış eserler değerlendiriliyor.
Seçici Kurul: Filiz Aygündüz, Metin Celâl, Turhan Günay, Doğan Hızlan, Prof. Dr. Seval Şahin Gümüş ve İhsan Yılmaz.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Ahmet Hamdi Tanpınar Ulusal Edebiyat Yarışması

Antalya Kepez Belediyesi tarafından Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden olan ve eserleriyle edebiyatımıza önemli katkılarda bulunan Ahmet Hamdi Tanpınar anısına düzenlenen ödüllerde amaç, genç yazarları teşvik ederek edebiyatımıza yeni sesler kazandırmak ve edebiyatımızı koruyup geliştirmek.
Her sene farklı bir konu ve tür çerçevesinde düzenlenen Ödül’ün 2022 yılındaki türü “Anı”; konusuysa “Anılardan Anlara Antalya”dır.
Seçici Kurul: Doç. Dr. Bedia Koçakoğlu başkanlığında Prof. Dr. Şevkiye Kazan Nas, Doç. Dr. M. Emir İlhan, Dr. Öğr. Üyesi Tarana Oktan ve Tahir Akay.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Kaygusuz Abdal Öykü ve Şiir Yarışması

Güncel Sanat Dergisi’nin Kaygusuz Abdal adına açtığı yarışma “Öykü” ve “Şiir” türlerinde veriliyor.
Öykü Seçici Kurulu: Yaşar Yıltan, İlhan Soytürk, Muhsin Salman ve Zühtü Ulukapı.
Şiir Seçici Kurulu: Prof. Dr. Tuğrul İnal, Yar. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı, Hasan Uğur Taşçı ve M. Demirel Babacanoğlu.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Yol Akademi Roman, Öykü, Şiir Yarışması
Yazmayı seven insanları teşvik etmek amacıyla Yol Akademi Yayınevi tarafından her ay “Roman”, “Öykü” ve “Şiir” türlerinde düzenlenen yarışmaların kazananları kitaplarını ücretsiz yayımlatma fırsatını yakalıyor.
Seçici Kurul, her türde ayrı ayrı oluşturulmaktadır.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Erdal Öz Edebiyat Ödülü
2006 yılında kaybettiğimiz edebiyat, yayıncılık ve kültür alanlarının önemli isimlerinden Erdal Öz’ün anısına ailesi tarafından düzenlenen Ödül, nitelikli edebiyatın sürekliliğini temel aldığı için bir kitaba verilmek yerine yazılarının niteliğini devam ettiren edebiyatçılara veriliyor.
Her yılın 17 Mart gününde, seçici kurul tarafından belirlenen ödül kamuoyuna açıklanıyor.
Seçici Kurul: Sibel Irzık, Cemil Kavukçu, Ömer Türkeş, Metin Celal, Nilüfer Kuyaş, Faruk Duman ve Murat Yalçın.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Kristal Kelepçe Polisiye Edebiyat Ödülleri
Türkiye Polisiye Yazarları Birliği tarafından 2019 yılından beri polisiye türünde eserler veren yazarlarımızı teşvik etmek, bu türe olan ilgiyi arttırmak ve edebiyatımızda polisiye türünü geliştirmek amacıyla veriliyor. Ödül, geçen yıllarda “Büyük Usta”, “Yılın En İyi Polisiye Romanı”, “En İyi İlk Roman”, “Polisiye Edebiyatına Katkı Ödülü” kategorilerinde sahiplerini bulurken 2022 yılında “Öykü” kategorisinde de verilmeye başlandı.
Seçiçi Kurul: Alper Kaya, Ayşe Erbulak, Banu Akeloğlu, Doruk Ateş, Ekin Açıkgöz, Onur Okan, Algan Sezgintüredi, Yunus Emre Eroğlu ve Aysu Şahlı.
Öykü Seçici Kurulu: Ercan Akbay, Cenk Çalışır, Ayla Koca, Sibel Köklü ve Armağan Tunaboylu.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Kitap Ödülleri

1993 yılından beri Dünya Kitap Dergisi tarafından “Yılın En İyileri”ni seçme amacıyla düzenlenen Ödül, telif, çeviri, yayınevi, polisiye, gastronomi, iş dünyası gibi dallarda veriliyor.
Her kategori için ayrı ayrı seçici kurul oluşturuluyor.
Tudem Edebiyat Ödülleri

2003 yılından beri çocuk ve gençlik edebiyatımıza çağdaş ve özgün eserler kazandırmak amacıyla Tudem Yayın Grubu tarafından düzenleniyor. Her yıl farklı türde değerlendirme yapılan Tudem Edebiyat Ödülleri 2022 yılında “Roman” türünde veriliyor.
Seçici Kurul: Güzin Öztürk, Hanzade Servi, Koray Avcı Çakman, Mavisel Yener ve Miyase Sertbarut.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü

Ödül, Dil Derneği’nin kurucu üyelerinden dil bilimci, eğitimci ve yazar Beşir Göğüs’ün Dil Devrimi’ne ve Türkçeye katkılarını unutturmamak için her sene dönüşümlü olarak Türkiye Türkçesiyle hazırlanan bir çalışmaya veya bir çocuk yapıtına verilmek üzere Göğüş Ailesi ve Dil Derneği tarafından düzenleniyor. 2023 yılında “Çocuk Romanı”na verilecek.
Seçici Kurul: Prof. Dr. Ferhunde Öktem, Zekeriya Kaya, Mina Tansel, Seza Kutlar Aksoy ve Dilek Göğüş Ülgüray.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü
İstanbul Notre Dame de Sion Lisesi tarafından Türk edebiyatı ile Türkçeyi seven Frankofon yazarlar arasında bir gelenek oluşturmak, sanat etkinliklerini desteklemek ve Fransa, Frankofon ülkeler ile Türkiye arasındaki kültür alışverişine katkıda bulunmak amacıyla düzenleniyor.
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü, dönüşümlü olarak, bir yıl Türkçe yazan Türk bir yazarın eserine, diğer yıl Fransızca yazıp eseri Türkçeye çevrilmiş Türk ya da yabancı bir yazarın eserine veriliyor. Eserlerin düz yazı niteliği taşıyan roman, anlatı, öykü, günlük, biyografi, masal, deneme gibi türlerde yazılmış olması koşulu bulunuyor.
Seçici Kurul, yazar, gazeteci, öğretim üyesi NDS mezunlarından oluşur.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Talât Sait Halman Çeviri Ödül
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, nitelikli edebiyat çevirilerini desteklemek amacıyla, Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı olan, 2008’den 2014’teki vefatına dek İKSV Mütevelliler Kurulu Başkanı olarak görev yapan Talât Sait Halman anısına veriliyor.
Seçici Kurulu: Doğan Hızlan (Başkan), yazar, çevirmen ve eleştirmen Sevin Okyay, yazar ve çevirmen Ayşe Sarısayın, yazar ve çevirmen Yiğit Bener ile yazar ve çevirmen Kaya Genç.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Diğer dosya kategorilerini okumak için tıklayın.