Bookinton

Bu haftaki konuğumuz sezgileri ve pes etmeyen güçlü varlıklarıyla kadınların “yol” arayışlarına odaklanmış ve bunu doğada yaptıkları yürüyüşlerle harmanlayan çok özel bir kitap kulübü: Yürüyüşlü Kitap Kulübü.

Banu Demir 

Zihinle başbaşa kalma, doğa ve dünyayla bağlantı kurma ihtiyacına odaklanırken edebiyatı ve edebiyata öncülük eden sanatçıları tartışmayı amaçlayan kulübün kurucusu İrem Bilkin, 

Pandeminin üzerimizde bıraktığı tortulardan arınmanın çaresi; doğaya, köklerimize dönmek ve birbirimize tutunmak. Yüzyıllar boyunca isimleri yok sayılan binlerce kadın sanatını icra etmeye çalıştı ama çalışmaları ya tarihin karanlık köşelerine bırakıldı ya da hiç itibar görmedi. Oysa sanatla uğraşmak, hayatı birlikte yaşamak tüm varlıkların ortak ihtiyacı. Hepsinin belki yolu ayrı ama bir o kadar da aynı. Kırlarda, sahilde veya bir şehrin sokaklarında yürümek çok uzun süredir bireyin yaptığı bir eylem. İşte biz bu eylemi kitap kulübümüzle bütünleştirdik,” diyor

Kitap Seçimlerini Nasıl Yapıyorlar?

Kitap seçimlerini katılımcıların severek ve merak ederek okuyacakları bir tema çerçevesinde belirleyip senelik listeyi önceden katılımcılarla paylaşıyorlar. Farklı coğrafyalardan, çeşitli etnik kökenlerden, tezat karakterlerden oluşan bir seçki yaratmaya çalışıyorlar. Geçtiğimiz sene ilk yılları olduğu için hem klasik hem de modern eserlerle başlamışlar. Viktoryen ve 20. yüzyıl başı/ortası edebiyatının ilgiyle okunan ve derinden tartışılan karakterlerini tercih etmişler.

Şimdiye kadar okunan kitaplardan bazıları:

Yeni dönemde okuyacakları kitapların teması ise edebiyatta yersizlik-yurtsuzluk, ev, evsizlik, yuva ve buna bağlı ait olma/olamama kavramları. Eserlerde kendileri de birer karakter olan ev, malikâne ve mekânların öyküleri. 

Okumayı planladıkları kitaplar:

  • Paris Bir Şenliktir – Ernest Hemingway
  • Kumral Ada Mavi Tuna – Buket Uzuner
  • Rebecca – Daphne Du Maurier 
  • Yalnız Ağaçların Şarkısı – Yaa Gyasi
  • Afrodit – Isabel Allende
  • Parizyen – Isabella Hammad
  • Günden Kalanlar – Kazuo Ishiguro
  • Brooklyn – Colm Tóibín
  • Bahçe Partisi – Katherine Mansfield

Kulübün Toplantı Akışı Nasıl?

Buluşmalarda moderatör olan İrem Hanım; o ay okunacak yazarın eserlerini, kitabın yazıldığı dönemi, bağlı bulunduğu akımı ve o akımın başka yapıtlarını buluşmalardan önce çalışmış oluyor. Konunun akışına göre bilgileri katılımcılarla paylaşıyor. Çoğu zaman ilgi ve dikkatle hazırlanmış katılımcılar da olduğundan onların da katkılarını dinleyip hep birlikte tartışıyorlar.

Toplantılara soruyla başlayarak görüş almayı tercih ediyorlar. Bu da genelde, katılımcıların kitabı severek okuyup okumadıkları, etkilendikleri yerlerin nereler olduğu, yazar ve sanatı hakkında ne düşündükleri şeklinde oluyor. Buluşmalar herkesin kitapla ilgili düşünce ve duygularını paylaşabileceği, hiyerarşiden uzak, söz hakkına gerek duymadan tartışabilecekleri bir ortamda gerçekleşiyor.

Diğer Kitap Kulüplerinden Farkları Ne?

Yürüyüşlü Kitap Kulübü’nün en öne çıkan özelliği katılımcılarla yüz yüze buluşup birlikte yürürken günlük hayatlarından ve kitaplardan  bahsetmeleri.  Yürüyüşler esnasında kurulan dostluklar, giderek dijitalleşen bir çağda fiziksel bağlantıda kalabilmenin ne kadar kıymetli olduğunu da bir nevi ortaya koyuyor.

Kulübün bir diğer özelliği de her ay okunacak kitabın temasına uygun olarak bir yürüyüş rotası planlanması. Eserde geçen bir mekân, mimari yapı, sokak veya mahalleye uyarlanmış rota varsa, buluşmaları o bölgenin çevresinde gerçekleşiyor. 

Örneğin, geçen dönem ilkbahar ve sonbaharda iki ada yürüyüşü gerçekleştirmişler: Büyükada ve Burgazada. Burgazada’da yürürken Sylvia Plath’i konuşup, yürüyüşlerini yine Plath gibi yalnız bir şair olan Sait Faik’in evinden dönüştürülen müze turuyla noktalamışlar. 

Bir diğerinde Agatha Christie’nin Doğu Ekspresinde Cinayet kitabı için önce Demiryolu Müzesi’ni gezip sonra Pera Palas’ta polisiye yazarlarını ele almışlar. 

Nisan ayında Lale Festivali zamanı Büyülü Nisan kitabı için Emirgan parkında buluşmuşlar.   Rengarenk bir ortamda yeşilliklerin arasında mandala boyarken hem kitabı konuşup hem de piknik yapmışlar.

Kulübün Katılımcı profili nasıl?

Her yaştan katılımcıları var: lise öğrencilerinden, memur, öğretmen, avukat, bankacı ve emeklilere kadar geniş bir yelpazeleri mevcut. Şehir dışından gelen katılımcılar da oluyor. Kulüp katılmak isteyen herkese açık.

Katılımcılar neler diyor?

  • “İnsanın evreni, ötekini anlamak amacıyla başladığı ve nihayetinde tüm bunlara içkin olanı yani kendini anladığı/bildiği bir yolculuktur “okumak”. Yolculuğun en kadim şekli ise yürüyüşle yapılanıdır. Yürüyüşlü Kitap Kulübü insana ve bilgiye dair olan bu anahtarları kullanarak doğru kapılara yöneldiği için kıymetli. Her yıl belli bir tema çerçevesinde farklı edebiyat akımlarından farklı yazarları, olayları, görüşleri birlikte okuyarak tartışmak, öyle sanıyorum ki ancak meşhur pergel metaforu ile anlatılabilir. Yürüyüşlü Kitap Kulübü’nde pergelimizin iğneli ayağı ana tema üzerinde sabittir ama diğer ayağı ile dünyayı dolaşırız.” – Aylin Yontar
  • “Yürüyüşlü Kitap Kulübü çok sevdiğim yürüyüş, okuma ve bunları paylaşabileceğim güzel arkadaşlıkların kurulduğu şahane bir oluşum. Kulübümüzün mayasını da Sevgili İrem Bilkin tutturdu. Şimdiye kadar okumadığım ya da altından nasıl kalkacağımı bilemediğim yazarları beraber okuyup konuştuk. Onun engin bilgisi, hoşgörüsü ve naif doğası çatışmacı yaşam koşullarında bana çok iyi geliyor. İyi ki böyle bir kitap kulübünün tüm zorluklarını göğüsleyip bizleri bir araya getirmiş. Çok teşekkürler ömrü uzun olsun, daha okuyacak çok kitaplarımız var.” Zeynep Yürük Silahtaroğlu
  • “Yürüyüşlü Kitap Kulübü, pandeminin neden olduğu acı ve üzüntülerin ardından taze bir soluk gibi geldi. Bilgisi ve konusundaki uzmanlığıyla İrem bana edebiyatın iyileştirici ve canlandırıcı gücünü tekrar hatırlattı. Onun samimi ve uyumlu tavırları buluşmalarımızı neşeli ve doyurucu kıvama getirdi. İstanbul içindeki güzel mekânlarda yürümek harika bir his. Grubumuzun katılımcılarının hepsi okumuş ve iyi eğitimli; böylece ben de kendimi sık sık onlara yetişmeye çalışıyor buluyorum. İrem’in seçtiği kitapları zevkle okurken ömür boyu zihnimde sakladığın anılarım tekrar canlanıyor; birlikte yürüdüğümüz rotalarımızda kendimi emin ellerde hissediyorum çünkü bu, yaratıcılığa kanat açan başka patikalara bizi yönlendirirken kitap okumaktan zevk alan müthiş bir arkadaş grubunun da içinde olduğumu bana bir kez daha hissettiriyor.” – Betül Gemalmaz    

Kulüp Adı: Yürüyüşlü Kitap Kulübü
Buluşma Sıklığı: Ayda bir kez 
Hangi Türde Okuyorlar: Kurgu roman, klasikler, tarihsel kurgu, biyografi
Platform: Yüz yüze
Kimler Katılabilir: Edebiyatı, kitapları seven herkes
Katılımcı Sayısı: 6-12
Kurucular: İrem Bilkin
Başvuru için link: Yürüyüşlü Kitap Kulübü’ne katılmak için bu adrese (yuruyuslukitapkulubu@gmail.com) e-posta gönderebilir ya da Instagram hesabını ziyaret edebilirsiniz.

Diğer kitap kulüplerini incelemek için tıklayın.

2 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.