Antranik’ten Foto Rıdvan’a, Mugamyanlar’dan Gökçeatam’a Ankara’da Fotoğrafçılık ve Posta Kartları

Yazan: Erman Tamur

Düzenleyen: Utku Özer

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), tarihi fotoğrafçılık ve posta kartlarıyla dolu bir dünyaya kapı aralıyor. VEKAM’ın yayınladığı Ankara’da Fotoğrafçılık ve Posta Kartları (1890-1960), Ankara’nın renkli tarihini fotoğrafçılık ve posta kartları üzerinden anlatıyor. Kitap, Ankara’nın 1890-1960 yıllarındaki toplumsal değişimini renkli fotoğraf ve posta kartlarıyla belgeliyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 6 Mayıs 2024

Yayın Tarihi: 21.02.2024

Sayfa Sayısı: 467

Ebat: 23 *28

İnceleme

Antranik’ten Foto Rıdvan’a, Mugamyanlar’dan Gökçeatam’a Ankara’da Fotoğrafçılık ve Posta Kartları (1890-1960)- Erman Tamur

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), tarihi fotoğrafçılık ve posta kartlarıyla dolu bir dünyaya kapı aralıyor. VEKAM’ın yayınladığı Ankara’da Fotoğrafçılık ve Posta Kartları (1890-1960), Ankara’nın renkli tarihini fotoğrafçılık ve posta kartları üzerinden anlatıyor. Kitap, Ankara’nın 1890-1960 yıllarındaki toplumsal değişimini renkli fotoğraf ve posta kartlarıyla belgeliyor.

 

İNCELEME

Posta kartlarıyla dolu bir belgesel niteliği taşıyan kitap, Ankara’nın geçmişine dair benzersiz bir yolculuğa davet ediyor. Öncüleri Antranik G. Cevahirciyan, M. Mugamyan ve V. Pernayan olan Ankara fotoğrafçılığının başlangıcı 1890’lı yıllara dayanıyor. Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk fotoğrafçıların sürece dahil olmasıyla Etem Tem ve Esat Nedim gibi fotoğrafçılar, kendi adlarına fotoğrafhane açan Çulluzâde Mehmet Adil Bey (Adil Çullu) ve İsmail Remzi Bey (Remzi Tezel) gibi isimler de öne çıkıyor.

 

Ankara’da Osmanlı Dönemi posta kartlarının üretim ve kullanımı ise 1890’lı yıllardan Birinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarına kadar uzanıyor. Kitapta bu dönemin posta kartlarının yanı sıra, üretimin kesintiye uğradığı yaklaşık on yılın ardından yeni bir canlanma sürecinin yaşandığı Cumhuriyet Dönemi’ne ait posta kartları da okurla buluşuyor.

 

Yayınevinden

Ankara ve Ankaralıların fotoğrafla tanışıklığı 1860’lı yıllara dayanmakla birlikte, bu olgunun yoğunluk kazandığı 1890’lı yıllar başlangıç kabul edilecek olursa, bu çalışma Osmanlı Dönemi’nin son otuz yılını, Cumhuriyet Dönemi’nin ilk kırk yılını kapsayan yetmiş yıllık bir süreçte Ankara fotoğrafçılığının ve Ankara posta kartlarının öyküsünü aktarmaktadır. Kitapta, Ankaralıların fotoğrafla ilişkisindeki dönemsel değişimler, her bir dönemde öne çıkan fotoğrafçıların yaşam öyküleri, sanat ve meslek anlayışları, fotoğrafhanelerin süreç içindeki sayısal artış seyri ve semtler itibariyle dağılımları gibi konular ele alınmaktadır. Ayrıca posta kartlarına ilişkin olarak da fotoğrafçılar ve editörler hakkında bilgiler verilmekte, kart grupları karakteristik özellikleriyle tanımlanırken bunlardan seri oluşturan belli başlıları tasnifli olarak sunulmaktadır. Kapsam ve içeriğiyle konusundaki ilk eser olan bu kitap, konuya ilişkin çeşitli belgeler, fotoğraf arka yüzleri ve büyütülmüş ayrıntılar gibi görseller hariç, 400’ü aşkın sayıda siyah-beyaz fotoğrafı, 300’ü aşkın siyah-beyaz posta kartını ve 70’i aşkın renkli posta kartını içermekte; yeni araştırmalar için ufuk açmaktadır.

 

VEKAM ve Koç Üniversitesi: Ankara’nın Mirasını Koruma ve Araştırma Misyonu

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Ankara’nın mirasını koruma ve araştırma misyonuyla önemli bir rol üstleniyor. VEKAM, Ankara ve çevresi ile ilgili araştırmalar yapmanın yanı sıra, kültürel mirasın, tarihinin ve ekonomisinin belgelenmesi ve korunmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. Bu doğrultuda, Ankara Araştırmaları Dergisi gibi yayınlarla Ankara’nın tarihine ışık tutuyor.

 

Erman Tamur Kimdir?

Antranik’ten Foto Rıdvan’a, Mugamyanlar’dan Gökçeatam’a Ankara’da Fotoğrafçılık ve Posta Kartları (1890-1960)’nın yanı sıra Suda Suretimiz Çıkıyor: Ankara Dereleri Üzerine Tarihi ve Güncel Bilgiler (Ankara: Kebikeç Yayınları, 2012) kitabının yazarı ve Ankara Enstitüsü Vakfı’nın yönetim kurulu üyesidir.

 

Künye

Yayınevi: Koç Üniversitesi Yayınları

Kitap Adı: Antranik’ten Foto Rıdvan’a, Mugamyanlar’dan Gökçeatam’a Ankara’da Fotoğrafçılık ve Posta Kartları (1890-1960)

Yazar: Erman Tamur

Kategori: Araştırma

Basım Tarihi: 21.02.2024

Sayfa sayısı: 467

Ebat: 23 x 28 cm

Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın. 

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Antranik’ten Foto Rıdvan’a, Mugamyanlar’dan Gökçeatam’a Ankara’da Fotoğrafçılık ve Posta Kartları”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir