Sanatçının Yolu – Julia Cameron

(3 Yorum)

Yazan: Tuğba Gönderiç Akbaş

Julia Cameron’ın Butik Yayınlarından çıkan Sanatçının Yolu kitabı, kişisel gelişim kitapları arasında ezber bozarken okuyucuyu gerçek potansiyelini açığa çıkaracak bir yolculuğa davet ediyor. Sonunda kendinizle buluşacağınız bu spiritüel yolda yürümeye hazır mısınız?

Sitede Yayınlanma Tarihi: 20 Ocak 2023

Orjinal Adı: The Artist’s Way

Ülke: ABD

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Hayatındaki tıkanıklığı gidermek isteyen herkes.

Sayfa Sayısı: 316 sayfa

Çevirmen: Günseli Aksoy

Çeviri: ☹️

İmla: ☹️

Ebat: 16 x 24 cm

İnceleme

Sanatçının Yolu, yaratıcılığa bakış konusunda ufuk açan kurgu dışı bir kitap. Üstelik tüm dünyada milyonları aşan satış rakamına ulaşmış. Bu kitapta Julia Cameron, adından da anlaşılacağı üzere, aslında herkesin içinde var olduğunu iddia ettiği “sanatçı potansiyelini” ortaya çıkaracak yöntemler sunuyor.

Yazar giriş bölümünde yaratıcılığın öğrenilecek bir şey olmadığını, yalnızca herkesin içinde var olan yaratıcı gücün zamanla tıkandığını ifade ederken kitabın bu tıkanıklığı giderme yollarını öğrettiğini vurguluyor. Bu da kitabın yalnızca sanatçılara değil kendisinin en iyi versiyonuna ulaşmak isteyen herkese hitap ettiğini gösteriyor. Yazar ayrıca kendi hayat serüveninden bahsederek okuyanlara umut vadediyor. Farklı meslek gruplarından farklı yaş ve cinsiyetteki insanların deneyimlerine yer vererek okuyucuya tıkanıklık yaşama konusunda yalnız olmadığını hissettiriyor.

Sanatçıdan sanatçıya bir ilk yardım

Sanatçının Yolu on iki haftalık bir atölyeden ve her hafta farklı görevlerin uygulandığı, okurun gerçek potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçlayan bir çalışmalar bütününden oluşuyor. Yaratıcılığı tekrar kazanmanın yollarını sistemli bir süreç hâlinde okurlara sunan yazar, kitabın başına bir “Kitabı Uygulama Kılavuzu” eklemeyi de ihmal etmemiş.

Tıkanmış yaratıcılığı bu kitabın sunduğu yöntemleri deneyerek akışa kavuşturma olanağından bahseden yazar, okuyucuyu kendisiyle buluşturmak için tinsel bir yolculuğa davet ediyor. Yalnızca kitaptaki etkinlikleri uyguladığında okuyucunun bilincinin uyanacağının ve iç dünyasına yönelik pek çok düğümün açığa kavuşacağının garantisini veriyor.

Sanatçının Yolu nasıl uygulanıyor?

Kitabı uygulamanın çeşitli yolları mevcut. Julia Cameron, kitaba eklediği kılavuzda bu yollardan ayrıntılı olarak bahsediyor ve okuyucuya çeşitli fikirler içeren bir yol haritası sunuyor. Yaratıcılığımızı kilitlediğimiz sandıklardan çıkarabilmek için bize iki anahtar uzatıyor: “Sabah Sayfaları” ve “Sanatçı Buluşmaları”. Tüm dünyada pek çok insan tarafından benimsenmiş olacak ki çoğu eğitimde bu yöntemlerin geçerliliğinden bahsediliyor.

 “İlk önce, içeriği anlamak için kitabı gözden geçirmek isteyebilirsiniz. (Kitabı okumak ile onu kullanmak aynı şey değildir.) Her bölümde deneme yazılar, alıştırmalar, görevler ve haftalık rapor vardır. Çalışmanın yoğunluğu sizi korkutmasın. Çoğu çalışma aslında oyun gibidir ve her gün ders için bir saatten biraz fazla zaman ayırmanız yeterli olacaktır,” diyor yazar. Kitabın atölyelerini ister bireysel olarak ister gruplar hâlinde uygulayabilirsiniz.

Bir bilinç sızıntısı

Benim de yıllar evvel bir eğitimde öğrendiğim ve zaman zaman uyguladığım “sabah sayfaları” meğer bu kitabın önerisiymiş. Temelde sabah sayfaları dediğimiz şey, sabah gözünüzü açar açmaz başka hiçbir şey yapmadan ve hiç durmadan üç sayfa yazı yazmak. Hiç düşünmeden, aklınıza ne geliyorsa hızlıca yazıyorsunuz. Âdeta bir zihin arındırma egzersizi, bir bilinç akışı diyebiliriz.

“Ara sıra renkli olmalarına rağmen sabah sayfaları genellikle olumsuz, sıklıkla bölük pörçük, çoğu kez kendine acıyan, yineleme dolu, gösterişli veya çocukça, kızgın veya yavan ve hatta saçma sapandır. İyi!”

Sabah yazdığınız bütün bu kızgın, sızlama dolu, ufak şeyler, yaratıcılığınız ile aranızdaki engellerdir. İş hakkında endişeler, çamaşırlar, arabadan gelen garip ses, sevgilinizin gözündeki tuhaf bakış… Bunlar bilinçaltımızda döner durur ve günlerimizi karartır. Tümünü kağıda dökün.”

İçinizdeki sanatçıyla küçük bir buluşma

Yazar, “Haftalık Sanatçı Buluşmaları” başlığı altında kendinizle geçireceğiniz nitelikli zamanların formülünü veriyor. Haftanın bir günü sadece kendinizle sözleşerek sanatsal, yaratıcı bir faaliyette bulunuyorsunuz. Bu, oturup resim yapmak da olabilir müzeye gitmek de olabilir, hiçbir şey yapmadan bir deniz kıyısında oturmak da. Amaç dikkat dağıtıcı unsurlar olmadan tüm duyularınıza odaklanmak ve yaratıcı yönünüzü geliştirmek.

“Sanatçınızın dışarı çıkarılmaya, gezdirilmeye, şımartılmaya ve işitilmeye ihtiyacı vardır.”

“Sanatçınız çocuktur. Anne baba ile geçirilen zaman, harcanan paradan daha önemlidir. Bir ıvır zıvır dükkanına uğramak, sahilde birlikte gezmek, bir akvaryumu veya bir sanat galerisini ziyaret- bunlar için para değil, zaman gerekir. Unutmayın, kutsal olan ayrılan zamandır.”

Peki siz Sanatçının Yolu kitabını okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

 —

Julia Cameron kimdir?

1948 doğumlu olan Amerikalı yazar, ilk olarak 1978 yılında yaratıcı hasarın neden olduğu tıkanıklığı açmak ve toparlanmak konusunda sanatçılara çeşitli atölyeler düzenleyerek yardımcı oldu. İzleyen on yıl içinde atölyeler duyulmaya başladı ve yazar böylece pek çok insana ulaştı. Sonrasında bu atölyeler için hazırladığı notlarını derleyerek Sanatçının Yolu kitabını oluşturdu.

Sanatçının Yolu kitabıyla tanınan yazar aynı zamanda şair, eğitmen, film yapımcısı, gazeteci ve oyun yazarı. Bununla birlikte birçok kurgu dışı eser, kısa öykü, deneme, roman, oyun, müzikal ve senaryo da yazdı.

Yazarın Türkiye’de basılan kitaplarından bazıları: Dinlemenin Yolu, Ebeveynler İçin Sanatçının Yolu, İçinizdeki Yaratıcıyı Keşfedin, Yeniden Başlamak İçin Asla Çok Geç Değildir.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (3)

Sanatçının Yolu – Julia Cameron için 3 değerlendirme.

  1. Selçuk Deniz

    Bu kitabı okuduktan sonra gündelik hayatın yoğunluğu yüzünden ihmal ettiğim sanatçımı tekrar fark edip onunla vakit geçirmek ve onunla bir şeyler üretmenin mutluluğunu yaşamak çok güzel geldi. İnceleme yazısı gayet başarılı.

  2. Müge Göktepe

    İlgimi çeken bir kitaptı inceleme yazınız almam gerektiğini söylüyor. Teşekkür ederim 🙂

  3. Ezgi Yılmaz

    İnceleme yazınız üzerine almaya karar verdiğim bir kitap. Teşekkürler!

Ortalama Puan

5.00

3 Yorum
5 Yıldız
100%
4 Yıldız
0%
3 Yıldız
0%
2 Yıldız
0%
1 Yıldız
0%
Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar