Bookinton

Kitapseverlere kitap kulübü kurup, yönetme ve sohbet liderliği yapmayı öğreten köklü ve deneyimli bir kulüp, Martı Kitap Kulübü.

Banu Demir 

Martı Kitap Kulübü, on dört yıl önce Yasemin Sungur tarafından kurulduğunda en belirgin amacı kitap okumayı özel ve eşsiz bir deneyim hâline getirerek eserler hakkında konuşmak isteyen okurları bir araya getirmekti. Yasemin Sungur “Bir Almanya seyahati sırasında bir kulüp etkinliğinin içerisinde bulunup akışı tasarlayınca, bunu kendi kitap kulübüme de uygulama kararı aldım. 2008 yılında Oyuncak Müzesi’nde ilk kez herkese açık buluşmalara başladık” diyor.

Kitap Seçimlerini Nasıl Yapıyorlar?

Kitap listelerini genelde birçok kaynağa bakarak oluşturuyorlar. Kulüp üyelerinin ve yazar arkadaşların tavsiyelerini de dikkate alıyorlar. Ödül alan, yankı uyandıran ve yeni çıkan kitapları ciddiyetle takip ediyorlar. Dünya ve Türk edebiyatının yanı sıra farklı türlere ve heyecan uyandıran yeni yazarlara da mutlaka şans veriyorlar. 

Tüm öneriler toplandıktan sonra liste, sohbet grubuna sunuluyor. Etkinliğe liderlik yapan moderatör ve grup tarafından seçilen kitaplar yeni sezon okunacaklar listesini oluşturuyor. 

Ama her sene, Kurtlarla Koşan Kadınlar ve Tanrılar Okulu kitapları için özel etkinlik düzenliyorlar.

Toplantı Akışları Nasıl?

Toplantıları düzenli bir akışta, her hafta gerçekleşiyor. Farklı günlerde, çevrim içi ya da yüz yüze olmak üzere birden fazla sohbet grupları olduğundan okura gün, saat ve mekân seçme şansı veriyorlar. 

Buluşmaları aksatmadan düzenli katılıma çok önem veriyorlar ayrıca katılımcıları aktif olarak tartışmalara katılmaları konusunda destekliyorlar.

Diğer Kitap Kulüplerinden Farkları ne?

Kulübün en ayırıcı özelliği uzun soluklu ve köklü oluşu, bir de haftalık buluşma yapması. Geçen yıllar içinde büyük bir Martı Kitap Kulübü ailesi oluşmuş. Bu aile, birçok tarihi, kültürel etkinliği birlikte gerçekleştirirken sosyal sorumluluk projelerine de katkı sağlıyor.

Onlara göre kitaplar, insanın düşün dünyasına ve yaşama bakmak adına bir araç. Bazen okunan kitabın karakteri ve olay örgüsü üzerinden hayata farklı bakabilmeyi sağlamak için bibliyoterapi yöntemi uyguluyorlar.  Böylece okur, kitapla bütünleşirken olay ve karakterlerin ona ne ifade ettiğini, hangi açıdan hayatına dokunduğunu sorguluyor. Böylece okur, metni analiz etme yeteneğini geliştirirken, fikrini rahatça paylaştığı ortamı da bulmuş oluyor.

Son beş yıldır Kitap Kulübü kurmak ve yönetmek, Kitap ile Sohbet Liderliği yapmak için çok özel bir atölye düzenliyorlar. Genelde uzun soluklu olan bu eğitime katılan arkadaşlar bir süre sonra kendi kulüplerini kuruyorlar. Martı Kitap Kulübü şubesi olarak ya da kendi okul, kütüphane, şirketlerinde kitap kulübü kurup yönetiyorlar. 

Okunan ve Okunacak Kitap Listeleri Nasıl?

On dört yıldır her hafta toplandıkları için okunan kitap sayısı oldukça fazla. Her yeni sezon bu listeye altı farklı gruptan elli adet kitap daha ekleniyor. Tek tek listelemek oldukça zor olduğundan www.kitapilesohbet.com sitesinden şu ana kadar gerçekleşen listelere ulaşmak mümkün.

Önümüzdeki dönem okuyacakları kitaplardan bazıları ise şöyle:

  • Son Hediye – Abdulrazak Gurnah
  • Yaz Sıcağı – Defne Suman
  • Dul, Jean – Louis Fournier
  • Beş Şehir – Ahmet Hamdi Tanpınar
  • Momo – Micheal Ende

Katılımcı Profilleri Nasıl? 

Okumayı ve paylaşmayı seven tüm okurlara kulübün kapıları açık. Kadın katılımcı sayısı ağırlıklı ama erkek katılımcıların sayısının artmasını çok arzuluyorlar.

Katılımcıların Kitap Kulübü Hakkındaki Görüşleri Neler?

“Kitap ile Sohbet; kitapların, hayatın, değişimin, keyifli anların ve bilinçli okumanın yaşandığı anların oluşumu benim için. Kitapları okurken hem birbirimizden hem de yazarlardan çok şeyi öğreniyoruz. Artık tek başına okumak, zihnime cılız geliyor diyebilirim. Bir kitabı okuyan birçok kişiden dinlemek ve anlamak bana çok şey katıyor.” -Zeliha Dağhan

“Kitap Kulübü, bir kitap ve etrafındaki kişiler kadar sonsuz hayal gücü demektir. Tadına doyum olmaz sohbetler gerçekleştiriyoruz. Kitap kulübüm bana aynı şeye bakıp farklı görmenin nasıl mümkün olduğunu, kitabı okuyup geçmemeyi, yazarların kıymetini öğretti. Sivri kenarlarımı törpüledi. Bir kitabın bilgeliğinde yeni insanlarla tanışmaktan dolayı çok ama çok mutluyum.” -Gül İçöz

“2014 yılında Martı Kitap Kulübü ve Yasemin Sungur ile tanıştım. Kulübün bir üyesi olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Kitap ile Sohbet bana zengin bir kütüphane, bolca kitapdaş, yakın dostluklar ve yazarları daha yakından tanıma olanağı sağladı. Ayrıca öğrenmeye, seçici olmaya, sanata ve şiirlere olan ilgimi de arttırdı.” -Demet Demir

“Kitap ile Sohbete ve kulübe katılalı sekiz yıl oldu. Bu etkinlik sayesinde düzenli kitap okuma alışkanlığı kazandım. Böylece yılda en az yirmi kitap okuyabiliyorum. Sadece kendim okuduğumda bu disiplini sağlayamıyordum. Gruba katıldıktan sonra değerli dostluklar, arkadaşlıklar kazandım. Heyecanla yeni sezonu ve yeni kitaplarımızı okumayı bekliyorum.” -Dilek Yürüsün

“Nitelikli bir okur olma yolundaki tüm kazanımlarımı kitap kulübüme borçluyum. Yazar buluşmalarından ve sohbet esnasındaki paylaşımlardan çok besleniyorum. Kulüp edebiyat dünyasına daha derin bakmak konusunda merak ve istek uyandırıyor. Yeni tanışıklıklar ve derin dostluklar da onu vazgeçilmez kılıyor.” -Alev Türkkan

“Hayatımın her döneminde iyi bir okurdum ama Kitap ile Sohbet e başladıktan sonra okumak benim için bambaşka bir deneyime dönüştü. Artık okuduğum kitapları sadece okuyup rafa koymuyorum, kitapları yaşantıma kattığımı hissediyorum.” -Meltem Sümer

“Kitap ile Sohbet günleri ile yaşantımın daha kaliteli, daha anlamlı, heyecanlı geçtiğine inanıyorum. Artık sadece kitapları okumuyor, birlikte yaptığımız incelemeler ve paylaşımlarla farklı bir bakış açısıyla kitapların ruhuna inebiliyoruz diyebilirim. Bu da beni çok etkiliyor. Bu arada yazar ile sohbetlerimizin de keyfi bir başka. Bana bu güzel günleri yaşatan sevgili hocamız Yasemin Sungur ve tüm kitapdaşlarıma sonsuz sevgilerimle.” -Aycan Beşgar

Kulüp Adı: Martı Kitap Kulübü – Kitap ile Sohbet
Buluşma Sıklığı: Her hafta
Hangi Türde Okuyorlar: Edebiyat ağırlıklı, roman, öykü, deneme ve şiir.  Destekleyici olarak Felsefe, Psikoloji, Kişisel Gelişim kitapları.
Kimler Katılabilir: Herkes. Çocuklar ve gençler için de etkinlikler var.
Katılımcı Sayısı: En ideal sohbet için 15, maksimum 25 katılımcı. Yazar ile sohbet yapılan günlerde maksimum 80 kişi.
Kurucu: Yasemin Sungur

Aşağıdaki linklerden kulübe başvuru yapabilirsiniz.

https://kitapilesohbet.com/
https://www.instagram.com/kitapilesohbet/
https://gelisimenstitusu.com/course/kitap-ile-sohbet-liderligi-atolyesi/

Diğer kitap kulüplerini incelemek için tıklayın.

1 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.