Bookinton

Yaz tatili bitti, okullar başlıyor derken bu ay da odağımızı çocuklara çevireceğimiz bir bahane bulduk gibi, ne dersiniz? O hâlde biraz çocuk kitaplarına dönelim. Bookinton’da ayın yazarı olarak Kardeşler!, Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı, Süper Güçler Kitabı gibi hikâyelere imza atan İtalyan yazar/çizer, şahane, komik ve renkli Rocio Bonilla’yı konuşalım!

Çiğdem Yalman Kopan

41 yaşındasınız, reklamcılık sektöründe 12 yıllık bir geçmişiniz var, çoluk çocuk her şey tamam ve bir makas değişikliği ile yayıncılık sektörüne illüstratör olarak geçiş yapıyorsunuz. Çocuklarınızdan ilham alıyor; mesela kardeş kavgaları, yeni kardeş heyecanı, hayal gücünün sınırsızlığı, aile sevgisi hakkında hikâyeler yazıp kitaplar resimliyorsunuz. Ve bum! Günümüzde kitapları 17 farklı dile çevrilmiş, her yeni projesi merakla beklenen, üretmeye devam eden, yolunu bulmuş, yerini almış bir çocuk kitapları yazarı ve çizerisiniz. Ne heyecan verici, değil mi?

Rocio Bonilla için zamanla genişleyen bilgi dağarcığıma baktığımda anladım, ben tam da bu heyecan veren kariyer öyküsü nedeniyle bu kadına hayranım!

Yalnız bu başarı, bir paragraf dolusu “şanslı” olaylar sonucu elde edilen bir şey de değil elbette. Gelin 2011 yılında yayıncılık dünyasına adım attığı ilk kitabından, kendi yazıp kendi resimlediği ilk hikayesine; günümüze kadar rengini, ahengini ve eğlencesini koruyan tüm kitapları ile her seferinde kendine hayran bırakan Rocio Bonilla’nın geçtiği yollara bir göz atalım.

Güzel Sanatlar’da alınan dereceye Pedagoji eğitimi eklenirse

Bonilla, Universidad de Barcelona (Barselona Üniversitesi)’da Güzel Sanatlar Bölümü’nden derece ile mezun olduktan sonra Pedagoji formasyonu alan sanatçı tasarımcı, ressam ve öğretmen olarak çalışmış. Elbette bu sırada Ignasi Blanch ve Roger Olmos’tan illüstrasyon dersleri aldığını da unutmamak lazım. 

“Profesyonel kariyerim boyunca resim, muralism (duvar veya buna benzeyen sabit zemin üzerine yapılan boyama), fotoğrafçılık, pedagoji ve son olarak boya kalemlerinden tam 12 yıl uzak kalmama sebep olan reklamcılık ile ilgilendim.”

Yazarın kendi web sitesinden alıntıladığım bu cümleyi okuduğumda bir “ah…” çektim. Para kazanmak ve hayatta kalmak için yaptığımız tercihler…

Ama sonra bir değişim oluyor Bonilla’nın hayatında. “Annelik, kariyerimde bir dönüm noktasına sebep oldu.” diye anlatıyor yazar. Çocukların hayal gücünden etkilenerek reklamcılığı bırakıp “Erase una vez” (İngilizce çevirisi “once upon a time” oluyor, Türkçesi için de “bir varmış bir yokmuş” diyebiliriz bence) isimli bir şirket kuruyor. Bu sayede çocuklar için tasarlanan alanlara duvar resimleri ile renk katarak çocukların dünyasına ilk adımını atıyor.

2011’de ise illüstratör kimliği ile yayıncılık dünyasına giriş yapıyor. Biz her şeyden bi’haber okurlar için ne büyük şans!

“Çocuklarım en büyük eleştirmenlerim ve en büyük hayranlarım.”

Güney Avrupa ülkelerindeki çocuk kitaplarını her zaman ayrı bir yere koyarım. Otantik mi desem? Daha salaş, kaygısız ve mutlaka sanatsal detaylara sahip hikayelere genelde bu ülkelerde rastladım. Rocio Bonilla kitapları da bu özellikler sebebiyle karşılaştığım ilk andan beri beni kendine çekiyor.

2014 yılında Cara De Pajaro (Türkçeye Tuhaf Kuş ismi ile çevrilerek 2021 yılında Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.) resimli kitabı ile yazar olarak karşımıza çıkan Rocio Bonilla’nın yalnızca görsel anlamda değil kelimelerle de çocuk dünyasına dair söyleyecek şeyleri olduğunu görüyoruz.

Renkler, çizgiler ve boyaların yanı sıra komik hikâyeleri, ilham veren cümleleri ile kendi tarzını yakalamış, her seferinde hayal gücünün sınırlarını zorlayan eşsiz bir yazar/çizer. Bu yüzden bende kapağında ismini gördüğüm her kitabını alıp okuma isteği uyandırıyor. Eminim bu yazıda Rocio Bonilla ismini gören pek çok okur da aynı heyecanı yaşıyordur. Bu sebeple belki de ona ve kariyerini değiştirmesi için ilham aldığı üç çocuğuna bu renkli dünyayı bizimle paylaştığı için teşekkür etmeli. 

Hikâyelerinde kardeş çatışmaları, büyük aile hâlleri, kitap sevgisi, hayallerin peşinden koşmak gibi konuları bir parça aile sevgisi, biraz ilham ve bol hayal gücü ile harmanlayıp renklendiren Rocio Bonilla’nın kitapları 20’den fazla dile çevrildi. Avrupa ülkeleri dışında Türkiye, Kore, Çin, Tayvan, Amerika’yı, bu hikâyelerin büyüsüne kapılan ülkeler arasında sayabiliriz.

Hâlen yazmaya, çizmeye ve eğlenceli hikâyeler üretmeye devam eden Rocio Bonilla, renkleri ve sevgiyi bir arada buluşturduğu Öpücük Ne Renktir? kitabı ile Llança de Sant Jordi Ödülü’nü ve Kültür ve Eğitim Bakanlığı tarafından verilen 2015 Yılının En İyi Editlenmiş Kitabı Ödülü’nü; birbirlerinin gözünden iki kardeşi en komik hâlleriyle anlattığı Kardeşler! kitabı ile 2019’da Premio de la Generalitat Valenciana En İyi Resimli Çocuk Kitabı Ödülü’nü almış ve kitap sevgisini anlatan en yalın, en güzel kitap olduğunu düşündüğüm Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı ile Young Readers California’da Altın Madalya finalisti olmuş. Kitapları çeşitli ülkelerden ödüller almaya devam ediyor. 

Türkçede görebileceğiniz Rocio Bonilla kitapları şöyle:

  • Öpücük Ne Renktir?
    Bonilla’nın meşhur karakteri Minimoni‘nin Türkçeye çevrilen ilk macerasında kahramanımız meraklı bir kız çocuğu. Resim yapmayı çok seven Minimoni bir gün merak ediyor, öpücük ne renktir? Sonra sayfalar boyunca renkleri, sevdiği ve sevmediği şeyleri düşünüyor. Bilin bakalım öpücük hangi renk çıkıyor?

  • Tuhaf Kuş
    Bir çocuğa bir şey söyleyin ve onun söylediğiniz şeyi kendi dünyasında nasıl anlamlandırdığını izleyin! Alvaro da komşusunun yaptığı bir benzetme üzerine kuşlarla arasında nasıl bir ilişki olduğunu keşfe çıkıyor. Sahiden bir tür kuş olabilir mi? Bunu birlikte keşfedelim!

  • Kardeşler!
    Tek çocuk olmayan herkes bilir ki, kardeş bambaşka bir şey. Bir yandan güvenilir bir destekçi ama çoğu zaman da bir… Aynı evi paylaşmakta zorlandığımız kişi, diyelim. 🙂 3 çocuk sahibi Bonilla, bu hikayesinde birbiriyle sürekli didişip duran bir yandan da birbirine hayran iki kardeşin komik hallerini kaleme almış, tasvirlerinde çok zorlandığını düşünmüyorum, size 3 çocuğu var demiştim değil mi, hikayemizin sonunda bizi ve kardeşleri bir sürpriz yumurta bekliyor!

  • En Sevgili Süper Kahraman
    Diego, süper kahramanlarla büyüyen bir çocuk. Bu büyüleyici insanların en özeli ise onun en yakınında. Çocukların gözünden büyükler nasıl görünür merak ettiniz mi? O hâlde sizi bu hikayeye alalım. Dünyayı sevgiyle kurtaran kahramanların ve sınırsız hayal gücü ile kendine hayran bırakan çocukların hikayesi, her yaştan okuru bu kitaba davet ediyor.

  • Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı
    Her şey yine bir hayal ile başlıyor. Lukas uçmak istiyor. Çok ama çok ama çok! Türlü denemelerin sonunda o kanatların hayalini kurarken annesinin hediye ettiği bir kitabı okumaya başlıyor, sonra gündem değişiyor, bir kitabı bir başkası takip ediyor. Günler, haftalarca. Lukas kendini kitapların sihirli dünyasına o kadar kaptırıyor ki bir zaman sonra dev bir kitap dağının üzerinde gökyüzüne yükseldiğini fark ediyor. Peki aşağı inebilecek mi?

  • Korkmayı Bıraktığım Gün – (Yazan: Susanna Isern, Resimleyen: Rocio Bonilla)
    Bonilla, Isern ikilisinin Türkçeye çevrilen son kitabı ile tanıştınız mı? Kaygıların içinden geçerken hayal gücüne sığınma yöntemlerini anlatan bu renkli kitapta Bonilla çizimleri ile yine kendine hayran bırakıyor.

  • Hayır! Burası Orman Değil! – (Yazan: Susanna Isern, Resimleyen: Rocio Bonilla)
    Pola ile tanışın. Her şeye “Hayır!” diyen kahramanımız. Çocukların özgürleşme yolunda kendi seçimlerini yapmalarına elbette karşı değilim, yine de sizce de bazen fazlaca “Hayır!”a maruz kalmıyor muyuz? Pola’nın odası darmadağın ama o bunu tümüyle reddediyor, peki bir ormana dönüşen bu odadan kurtulmasının yolu var mı? Okuyup görelim!

  • Süper Güçler Kitabı – (Yazan: Susanna Isern, Resimleyen: Rocio Bonilla)
    Süper Güçler, bir süper çocuklar kitabı. Her çocuk farklı ve özeldir mottosunun resimli kitaba dönüşmüş hâliyle tanışın. Bu kitaptaki tüm çocukların ayrı zevkleri, kendilerine özgü güçleri var, sayfaları çevirip hepsini daha yakından tanımaya ne dersiniz? Ne zaman bir “süper güçlü” ile karşılaşacağınızı bilemezsiniz!

Peki Türkçeye çevrilmeyen kitapları hangileri, diye merak ediyorsanız yazarın kişisel web sitesine göz atabilirsiniz. Ne de olsa imzasını attığı kitaplar 50’yi geçmiş! Hepsini her bir dilde ama en çok da Türkçede görmek dileğiyle!

İyi okumalar herkese!

Diğer yazar dosyalarını okumak için tıklayın. 

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.