Bookinton

Çocukların çok farklı korkuları olabilir. Bu durumda özellikle ortada bir korkunun olduğunu bilen ama neyin korkusu olduğunu bilemeyen ebeveynler ne yapacak? Hem ebeveynlere hem de çocuklara yardımcı olmak için korku üzerine çocuk kitabı önerileri listesini hazırladım. 

Özge Ovalı Karakaya

Çocuklarımız doğduğu andan itibaren ebeveynler olarak her zaman onların yanında olmaya çalışırız. Çocukla evin içinde başka odalarda olsak bile “Buradayım, yanındayım.” diye seslenerek onları rahatlatırız. Dış dünyaya karışmadıkları yıllarda güvenli evlerimizde korkularına çare bulabiliriz. Fakat kreşte, okulda oluşan korkulara nasıl çare bulacağız? Ortada korkunun olduğunu bilen ama çocuğunun neden korktuğunu bilemeyen ve çaresiz kalan ebeveynlerin imdadına tabii ki çocuğun sımsıkı ağzını çözecek ve korkularına şifa olacak zor konulu çocuk kitapları yetişiyor. Hem ebeveynler hem de çocuklar zor konularla ilgili nasıl konuşacaklarını bilemeyebiliyor. Bazı çocuk kitapları zor konularda bize alan açmada yardımcı oluyor. Çocuk, kitaptaki bir karakterden, bir çizimden bir olaydan güç alarak ebeveynine açılabiliyor.

Bir anne olarak zorlandığım bir konu varsa ilk olarak o zor konuyla ilgili çocuk kitaplarını araştırmaya başlarım. Farklı kitap sitelerinden tek tek yorumları okumak, kitabın konusu hakkında fikir sahibi olmaya ve çocuğun kitabı sevip sevmeyeceğini kestirmeye çalışmak yorucu olabiliyor. Ama elimizde çocuk kitaplarına hâkim meraklı editörlerin zor konularla ilgili hazırladığı listeler olunca tadından yenmiyor.

Köpekten Korkan Veteriner – Gonca Mine Çelik

korku üzerine çocuk kitabı önerileri - köpekten korkan veteriner

Gonca Mine Çelik’in yazıp resimlediği Köpekten Korkan Veteriner, Final Kültür Sanat Yayınları’ndan çıktı. Kitabın kahramanı Bay Korkakov, işini çok seven bir veteriner. Bütün hayvanları hakkını vererek muayene eder ve onların bakımını yapar. Ama bir köpeğin kuyruğunu görmesi bile onun korkusunu tetikler. Bay Korkakov’un köpek korkusu, küçük bir çocukken gördüğü bir köpeğin devasa gölgesinden kaynaklanıyor. Yıllar sonra gölgesini gördüğü köpeğin minicik bir köpek olduğunu anlar ve korkusunun üstesinden gelir.

Bazen Olur Böyle (Biraz Korktum Sanki!) – Mehmet Teber

korku üzerine çocuk kitabı önerileri - bazen olur böyle

Klinik Psikolog Mehmet Teber’in yazdığı, Burcu Güdücü’nün resimlediği Bazen Olur Böyle serisinden Biraz Korktum Sanki, Sincap Kitap’tan çıktı. Biraz Korktum Sanki‘de Mehmet Teber, kitaba minik mektuplar ve mavi bir balon koyarak korkuyu çocuklar için somutlaştırmaya çalışmış. Mektuplarda çocuğun konuşmasını sağlayacak sorular var. Çocuk, beyaz tavşanla birlikte mavi balonu şişirdikçe korkunun büyüdüğünü, balonun havası indikçe korkunun azaldığını somut bir şekilde görebiliyor. Somut dönemdeki çocuklar için iyi bir seçim olduğunu söyleyebilirim. Kitabın arkasında ebeveynler için hazırlanmış zarfta Çocuklar Neden Korkar?, Duygu Oyunları, Korkuyu Yenmek için Etkinlikler kartları mevcut.

Bazen Olur Böyle serisinde yer alan diğer kitaplar ise şöyle: Biraz Kıskandım Sanki, Biraz Kızdım Sanki, Biraz Üzüldüm Sanki.

Kurabiye’nin Orman Macerası – Debi Gliori

korku üzerine çocuk kitabı önerileri - kurabiye'nin orman macerası

Debi Gliori’nin yazdığı, Sevgi Atlıhan’ın çevirdiği Kurabiye’nin Orman Macerası Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı. Kurabiye aslında minik bir tavşan. Bir gün yemek saatine yakın bir saatte uyuyakalır. Karnı acıkan Kurabiye’nin karnı guruldar. Ama bu guruldama sesinin ne olduğunu anlamaz ve çok korkar. Korktuğu şeyin ne olduğunu anlamadan kaçar. Rüyasında ormanda kaçarken yolda korktuğu başka şeylerle karşılaşır. Ne zaman ki korktuğu şeyin karnının guruldama sesi olduğu anlar o zaman derin bir nefes alır ve korkulacak bir şey olmadığını görür. Guruldama sesini anlamasının ardından diğer korktuğu şeylerin aslında ne olduğunu anlaması çorap söküğü gibi gelir. Burada verilen mesaj gayet yerinde: İnsan bilmediği şeylerden korkar.

Bu Havuzda Balina Var! – Özge Altınok Lokmanhekim

korku üzerine çocuk kitabı önerileri - bu havuzda balina var

Özge Altınok Lokmanhekim’in yazdığı, İpek Konak’ın resimlediği Bu Havuzda Balina Var! Abm Çocuk ve İlk Gençlik Yayınları’ndan çıktı. Özge Altınok Lokmanhekim bu kitabı oğlu Kemal ve onun gibi önceden sudan korkup sonra suyu sevip havuzdan, denizden hiç çıkmak istemeyen çocuklara ithaf ediyor. Bir gün Derya’nın anne ve babası onu yüzme kursuna yazdırdıklarının haberini verirler. Derya yüzme kursuna gittiğinde havuzun yanına gelir ama girmeye cesaret edemez. Derya havuzda kimi zaman balina kimi zaman ahtapot kimi zaman köpek balığı olduğu bahanesiyle suya girmek istemez. Aslında havuzda Derya’nın korkuları vardır. Yüzme öğretmeni Cem bu korkularını aşması için Derya’ya yardımcı olur.

Yatağımın Altında Bir Timsah – Ingrid & Dieter Schubert

korku üzerine çocuk kitabı önerileri - yatağımın altında bir timsah

Ingrid ve Dieter Schubert’in yazıp resimlediği, Gül Özlen’in çevirdiği Yatağımın Altında Bir Timsah! Final Kültür Sanat Yayınları’ndan çıktı. Küçük bir kız çocuğu olan Loti, uyumaya çalışırken yatağının altında bir timsah olduğunu düşünür ve ondan korkmadığını söyleyerek karanlıkta ortaya çıkan korkusuyla yüzleşir. Loti onunla oyunlar oynar, yemek yer, onu yıkar ve ondan bir hikâye anlatmasını ister. En sonunda uykuya dalar ve timsah Timba, odadan çıkar gider. Ingrid ve Dieter Schubert, Loti’nin uyuyana kadar zihninden geçenleri çok güzel bir şekilde kitaba aktarmışlar.

Arkadaşım Korku – Francessa Senna

korku üzerine çocuk kitabı önerileri - arkadaşım korku

Uluslararası ödüllü[1] kitap Yolculuk’un yazarı Francessa aenna, Arkadaşım Korku isimli kitabın hem yazarı hem de illüstratörü. Arkadaşım Korku, Taze Kitap sayesinde Türkiye’deki okurlarıyla tanıştı. Francesaa Senna kitabı, korkularını kâğıda dökmesi için onu cesaretlendiren annesi ve bazı korkularını onunla paylaşan babasına ithaf ediyor. Arkadaşım Korku’da minik bir kız çocuğu başka bir ülkeye göç eder. Yeni ülkede nasıl bir yaşamı olacağını kestiremeyen minik kızın korkuları gittikçe büyür. Yeni yaşam deneyimleriyle bunun üstesinden gelmeye çalışır. Buraya tıklayarak Arkadaşım Korku üzerine yazdığım inceleme yazısını Bookinton’da okuyabilirsiniz.

Diğer kitap öneri listelerini okumak için tıklayın.


[1] Society of İllustrators’tan altın madalya ödülü.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.