Bookinton

Bu hafta gündemimizde pandemi sırasında tasarlanmış ve bir sanat atölyesi bünyesinde başarıyla hayata geçmiş bir kitap kulübü var: 1Kitap1Mekan’ın kurucusu Duygu Özdemir’in moderatörlüğünü yaptığı Narmanlı Sanat – Kitap Kulübü.

Banu Demir 

Yaşadığımız pandemi bazı alışkanlıklarımızı alaşağı ederken bize yepyeni bakış açıları, daha önce neredeyse imkânsızmış gibi gördüğümüz bir sürü yeni alışkanlık kazandırdı. Bunlardan biri de evimizin rahatlığında bize çekici gelen bilgilere, dokunduğumuz tek bir tuşla kavuşmak oldu.

Narmanlı Sanat’ın kurucusu Duygu Barlas; “Edebiyatta özel yer tutan yazarları, kitap kulübümüzde derinlemesine incelemek bizim önceliğimiz,” diyor ve devam ediyor, “Pandemi sırasında evlerde geçirilen zaman zarfında okuduklarımızı paylaşmak ve tartışmak için özel bir alanımız olsun istedik. Bu üretken ve bilgi dolu alana, yakın arkadaşım 1Kitap1Mekan’ın kurucusu Duygu Özdemir ile hayata geçirdiğimiz çevrim içi kitap kulübümüzle eriştik. Katılımcılarımız uygulamamızdan haz alınca Duygu’nun hâlihazırda hazırladığı ve cazibesini asla yitirmeyen kitap kulübü dışında üç aylık periyotlarda farklı kitap kulüpleri de planlamaya başladık.”

Kitap Seçimlerini Nasıl Yapıyorlar?

Kitap seçkisini Duygu Özdemir gerçekleştiriyor. Seçimleri yaparken özellikle çok satan kitap listelerinin dışında kalan ve edebiyatta oldukça önemli yer tutan yazarlara odaklanıyor.

Şimdiye kadar okunan kitaplardan bazıları: 

  • Eugene Ionesco – Yalnız Adam 
  • Annie Ernaux – Yalın Tutku ve Babamın Yeri (Türkçe’ye yeni kazandırılan bir yazar olduğu için tercih edildi ve kitaplar ince olduğu için aynı yazara ait iki kitap okunmuş.)
  • Hatice Meryem – Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?

Yeni üç aylık dönemde okumayı planladıkları kitaplar:

  • İsmail Kadare – Rüyalar Sarayı
  • Patrick Modiano – Karanlık Dükkanlar Sokağı
  • Andres Barba – Işıklar Ülkesi

Toplantı Akışı Nasıl?

Kulüp için her ay bir kitap belirleniyor. Atölyeye katılmadan önce, belirlenen kitapların okunmuş olması isteniyor. Seçilmiş ve okunmuş olan kitap hakkında herkesin tartışabileceği, çözümleyebileceği bir ortam yaratılıyor ve kitaplardaki farklı ya da göz ardı edilen fikirleri bir arada keşfetme imkânı buluyorlar.

Diğer Kitap Kulüplerinden Farkları Ne?

Duygu Özdemir o ay okunan kitabın yazarı ile ilgili oldukça derin bir araştırma yapmış oluyor. Yazarın hayatı, yaşadığı dönem ve coğrafyayı da merkeze alarak kitabın ortaya çıkış süreçlerini de detaylı konuşuyorlar.  Kitaplardaki evrensel temaları -mesela “kadın olmak”, “adalet  gibi temaları- da ayrıca işliyor, tartışıyorlar.

“Duygu Özdemir ile tasarladığımız tek günlük bir atölyemiz de mevcut. Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi’ni, Karaköy’deki alanımızda tartışıp ardından yürüyüş mesafesinde olan müzeyi geziyoruz böylece bilgi akıllarda uzun süre kalacak bir yaşanmışlığa dönüyor,’’ diyor Duygu Barlas. 

Kulübün Katılımcı Profili Nasıl?

Dünyanın her yerinden, her yaştan katılımcıları var. Buluşmaları Zoom üzerinden gerçekleştirmenin avantajını yaşıyorlar.

Katılımcılar Neler Diyor?

Katılımcılarımızın oldukça büyük bir bölümü neredeyse Narmanlı Sanat bünyesinde düzenlenen tüm kitap etkinliklerine ilgi gösteriyorlar. Yeni yazarlarla tanıştıkları için ve zengin içerikler sebebiyle atölyelerden oldukça memnunlar. Ayrıca Whatsapp gruplarından da sürekli iletişimde kalıyorlar. 

Kulüp Adı:  Duygu Özdemir ile Kitap Kulübü
Buluşma Sıklığı :  3 aylık süre zarfında her ay belirlenen bir çarşamba günü.
Hangi Türde Okuyorlar: Edebiyatta özel yer tutan eserler
Platform: Zoom
Kimler Katılabilir:  Kitap tutkunu herkes!
Katılımcı Sayısı: 25 kişi
Kurucular: Narmanlı Sanat Duygu Barlas, 1Kitap1Mekan Duygu Özdemir
Başvurmak için tıklayın.

Diğer kitap kulüplerini okumak için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.