Bookinton

Bu haftaki konuğumuz, edebiyat, yaratıcı yazarlık ve içerik platformu KulturALiterA çatısı altında yine aynı isimle Nisan 2021’de kurulmuş olan KulturAliterA Kitap Kulübü.

Banu Demir 

Kitap kulübü fikri, Oylum Yılmaz ve Mahir Ünsal Eriş’in Londra’ya yerleşme kararını aldıktan sonra çalışmalarını Londra’da sürdürürken, Oylum Yılmaz’ın internet üzerinden yürütmek amacıyla KulturALiterA platformunu kurması ile başlamış. 

Oylum Yılmaz; “KulturALiterA, danışmanlık hizmetleri, atölyeler, seminerler, Litera Edebiyat Dergisi gibi birçok alanda çalışmalarını genişletirken, çevrim içi yürütebileceğimiz, dünyanın her yerinden herkesin katılabileceği bir kitap kulübümüz neden olmasın dedik ve böylece kitap kulübümüz doğdu. Kulübün yürütücüsü olarak da aklımıza ilk Şule Tüzül geldi. O da bizimle aynı heyecanı paylaşarak bu görevi kabul etti ve 28 Nisan 2021’de o tarihlerde yeni yayımlanan Orhan Pamuk’un Veba Geceleri ile ilk toplantımızı yaptık,” diyor.

Kitap Seçimlerini Nasıl Yapıyorlar?

Bugüne kadar hem dünya hem de Türk edebiyatında, edebiyat tarihine ismini yazdırmış ya da ünlü olmuş yazarlar kadar yeni yazarların eserlerinin de olduğu seçimler yapmışlar. Ana kriterleri edebiyat. Çeviri – Türkçe edebiyat, kadın – erkek yazar dengesine dikkat ediyorlar genellikle. Toplantılar yaklaşık iki saat sürüyor. Genelde iki saat boyunca konuşmaya doyamadıkları eserleri seçmeye çalışıyorlar.

Şu ana kadar okudukları kitaplar:

Veba Geceleri – Orhan Pamuk, Malina – Ingeborg Bachmann, Huzur – Ahmet Hamdi Tanpınar, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi – Ayfer Tunç, Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu – Italo Calvino, Belirsiz Bir Anın Kıyısında – Murat Gülsoy, Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme – Barış Bıçakçı, Barbarın Kahkahası – Sema Kaygusuz, Miras – Vigdis Hjorth, Kopuk – Sine Ergün, Burası Radyo Şarampol – Şükran Yiğit, Shuggie Bean –  Douglas Stuart, Gerçek Hayat – Oylum Yılmaz, Başkalarının Tanrısı – Mine Söğüt, Zamansız – Latife Tekin, Beni Asla Bırakma – Kazuo Ishiguro, Lüzumsuz Adam – Sait Faik Abasıyanık, Karanlığın Sol Eli – Ursula K. Le Guin, Onca Yoksulluk Varken – Emile Ajar.

Toplantıların bir özelliği de şu: Bir kitabı seçtiklerinde, katılımcılarımız o yazarın başka kitaplarını da okumuşsa hem yazarı hem kitaplarını geniş biçimde konuşuyorlar. 

Kulübün Toplantı Akışı Nasıl?

Toplantılarda açılışı Oylum Yılmaz yapıyor. Ardından yürütücü olarak Şule Tüzül kitaba dair kısa bir giriş yaptıktan sonra toplantıyı yönlendirmek amacıyla beş altı maddelik bir gündem sunuyor. Ancak katılımcıların gündeme bağlı kalması zorunlu değil. Önemli olan, katılımcıların okudukları kitapla ilgili samimi düşünce ve duygularını, kitapla nasıl bir etkileşim yaşadıklarını grupla paylaşmaları. Bugüne kadar paylaşımlar hep bu yönde olduğundan buluşmaları oldukça keyifli geçmiş. Toplantının ritmini ve akışını bozmamak için bazı kuralları var ama şimdiye kadar kuralların dışına çıkılan sıkıntılı bir durum hiç yaşamamışlar.   

Diğer Kitap Kulüplerinden Farkları Ne?

En önemli özellikleri kalitesi yüksek, içeriği zengin bir edebiyat sohbeti gerçekleştiriyor olmaları. Ayrıca toplantılara katılan yazarlar, çevirmenler, editörler ve akademisyenler sohbetlerin çıtasını oldukça yükseltiyor. Kulüp katılımcılarının payı da oldukça büyük, katılımcıların büyük bölümü edebiyat konusunda birikimi yüksek, edebiyat konuşmayı ve dinlemeyi seven insanlardan oluşuyor. Zaman içinde kemikleşen bir katılımcı grupları da var. Bu da paylaşımların kalitesini doğal olarak arttırıyor. 

Katılımcıların her toplantı öncesi kulüpteki sohbetleri özlemeleri, heyecan içinde toplantıyı bekliyor olmaları ve bu duyguların toplantılara yansıması oldukça değerli olduğundan sonuçlardan son derece mutlular.

Kurulurken ana amaçları sadece edebiyat konuşabilecekleri katılımcıların düşüncelerini özgürce paylaşabileceği, etkileşimi yüksek, kaliteli bir paylaşım ortamı oluşturmakmış. Bugün gelinen noktada bu amaçlarını fazlasıyla gerçekleştirdiklerini düşünüyorlar.  

Diğer yandan katılımın ücretsiz olmasını hedeflemişler ancak son birkaç aydır artan maliyetler ve ekonomik koşullar nedeniyle, kayıt formuna destek vermek isteyenler için bir bağış seçeneği eklemişler. İsteyen bağış yapabiliyor ancak sabit ücretli bir kulüp olmayı asla istemiyorlar. 

Kuruluş aşamasında konuşacakları kitapların yazarlarını, çevirmenlerini, editörlerini, kitap üzerine çalışmalar yapan akademisyenleri de buluşmalara davet etmeyi amaçlamışlar. Ve birçok toplantıda bu hedeflerini gerçekleştirmeyi başarmışlar. Şu ana kadar Sema Kaygusuz, Mine Söğüt, Şükran Yiğit, Eren Yücesan Cendey, Sine Ergün, Cem Alpan kitap kulübüne katılan isimlerden bazıları.

Kulübün Katılımcı Profili Nasıl?

Dünyanın her yerinden, her yaştan katılımcıları var. Hepsinin ortak özelliği iyi birer okur ve edebiyat sever oluşları. 

Oylum Yılmaz ve Şule Tüzül “Gerçekten kocaman bir aile olduğumuzu söyleyebiliriz. Sohbetlerimizle kendimize o kadar farklı ve güzel bir dünya kurduk ki bir süredir, hepimiz Sait Faik’in kayığındayız diye tanımlıyoruz kendimizi. Her toplantıda o kayıkta buluşup tadı doyumsuz bir edebiyat yolculuğuna çıktığımızı düşünüyoruz.” diyorlar.

Katılımcılar Neler Diyor?

Katılımcıların geneli toplantılardan hem çok keyif aldıklarını, hem de sevdikleri kitap ve yazarlara bambaşka pencerelerden, bambaşka açılardan bakma şansı bulduklarını söylüyorlar.

Oylum ve Şule Hanım, “Kitaplar bu şekilde dünyalarımızı genişletiyor, derinleştiriyor. Düşünce ve duygu dünyamız daha zenginleşmiş olarak ayrılıyoruz her toplantıdan. Yaşasın edebiyat!” diyorlar.

Buluşma sıklığı: Ayda bir, her ayın son çarşambası.
Hangi türde okuyorlar: 
Edebiyat kapsamına giren her kitap.
Platform: 
KulturALitera https://www.kulturalitera.com/
Kimler Katılabilir:
 https://www.kulturalitera.com/ adresinde yer alın kayıt formunu dolduran herkes katılabilir.
Katılımcı Sayısı: 
Her toplantıda değişiyor. Bugüne kadar en az 35, en çok 80 katılımcı ile toplantı yapılmış. Ortalama 50 kişi civarında oluyorlar.
Kurucular: 
Oylum Yılmaz
Başvuru için link:
 https://www.kulturalitera.com/

Diğer kitap kulüplerini incelemek için tıklayın. 

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.