Son günlerde gündeme gelen spekülasyonlar yayıncılık sektörüne emek verenlerin kazanç adaletsizliğini bir kez daha yüksek sesle sorgulamalarına neden oldu: Ne olacak bu editörlerin hali?
Yayına başladığımızdan bu yana ülkemizdeki ve dünyadaki editörlerin kazançlarını gündeme aldığımız pek çok dosya yayımladık. “Dünyada ve Türkiye’de editörler ne kadar kazanıyor?”, “Kitap editörleri ve hayalet yazarlar ne kadar kazanıyor?” başlıklarıyla hazırladığımız raporlarda sektörden görüşlere ve nesnel verilere yer vererek yayıncılık sektörüne ayna tutmaya çalıştık. Ayrıca yayınevi sahiplerine, editörlere, çevirmenlere ve tasarımcılara sorularımızı yönelterek sektörün güncel durumundan herkesi haberdar etmeye çalıştık. Yayımladığımız tüm raporlarda, üzülerek ortaya koyduğumuz, editoryal işlerin kazancının sürdürülebilir olmaması ve çalışma şartlarının olumsuzluğu maalesef günden güne gelişme göstereceğine daha da geriledi. Kuşkusuz ülkenin “gündemi bitmeyen” ekonomik, siyasal ve toplumsal süreçleri ile sektörün dolar artışıyla birlikte yaşadığı zor durumlar da gelişim için doğru zeminin oluşturulmasına fırsat vermedi. Geçtiğimiz günlerde Birgün gazetesinde yayımlanan Cem Alpan’ın “Yayın Dünyası Büyük Sıkıntı Çekiyor” başlıklı röportajı da içinde bulunduğumuz durumu bir kez daha tüm açıklığı ile gösterdi ve acil eylem planı gerekliliğini ortaya koydu.
Biz, Bookinton Kitap Platformu olarak, verilerle konuşmayı seviyoruz. Gelişim için her şeyden önce doğru tespitlerin yapılıp nesnel sorunlar üzerinden çözüm konuşulmasının sonuca daha hızlı ulaştıracağına inanıyoruz. Bu nedenle 2022 Kitap Editörlüğü Kazanç Araştırması’nı yeniden yapmaya karar verdik. İsimsiz yanıtlanabilecek bu anketle hem yayınevinde hem de bağımsız çalışanların mevcut kazançlarını ve çalışma şartlarını sorgulayarak bazı editoryal işler için sektör profesyonellerinden taban ücret önerileri almayı amaçlıyoruz.
Aşağıdaki linke tıklayarak yayıncılık sektörünün kazanç ve çalışma şartlarına dair hazırlayacağımız dosyaya katkı sağlayabilirsiniz. Bunun çözüme nasıl bir katkısı olacak? Konuşacağız. Ortaya bir tablo çıkacak ve üzerine tartışmalar yapma fırsatı elde edeceğiz. Bir an için kafamızı çalıştığımız dosyalardan kaldırıp başkaları ne yapıyormuş diye düşünme fırsatı elde edeceğiz. Herhangi bir meslek birliği ya da örgütlenmesi olmayan bizlerin şartları iyileştirmek için bir arada olmasının gerekliliği ortada. Birbirimize aktardığımız bireysel şikayetleri bir yana bırakarak ortaya genel bir tablo çıkarıp kolektif hareket edebilmemizin önemli olduğunu düşünüyorum.
Katkılarınız için şimdiden teşekkürler.