Bookinton

Elma Yayınevi en çok satan değil de en saygın yayınevi olmak için yola çıkmış. Dürüstlük, iş kalitesi, girişimcilik, hoşgörü, yurt sevgisi de yayınevinin hiç değişmeyen değerleri… Genel Yayın Yönetmeni İpek Arman ile 24 yıllık Elma’nın yayıncılık serüvenini konuştuk. 

Mürsel Çavuş

Hem Türk yazarlara öncelik veren hem de nitelikli kitaplar basan Elma Yayınevi’nin radarıma takılmamasına imkan yoktu. 2021 Platin İş Kitapları Ödülleri arasında yılın en iyi yayınevleri arasında aday gösterilen Elma Yayınevi 24 yıllık yayıncılık hayatı boyunca 410 kitap bastı ve 6 milyon baskı adedine ulaştı. Her yıl çok satan kitaplar yayımlıyor. 2021’de Ahmet Şerif İzgören’in Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır 2 kitabı ve Dura Mater çok konuşuldu, çok satan kitaplar listelerinden inmedi.     

Klasik soruyla başlayayım. Elma Yayınevi’ni kimler, ne zaman kurdu? Yola çıkış amacı neydi?  
Yayınevimiz, 1998 yılında Academyplus Yayınevi markasıyla faaliyete başladı. Kurucu ortaklarımız; Ahmet Şerif İzgören, Mustafa Baştürk ve Mehmet Özaksu. 

2003 yılından bu yana da Elma Yayınevi markamızla faaliyetlerimize devam ediyoruz. Kuruluştaki amaç, o dönemler dünya yayıncılığında da popüler olan kişisel gelişim üzerine yayınlar yapmak ve aynı zamanda iş kitapları alanına girmekti.

Yayın politikanızda en çok satan değil de “en iyi” yayınevi olma hedefi var. En iyi olmaktan kastınız ne, biraz açar mısınız? 
Aslında “en saygın yayınevi” demek hedefimizi daha doğru anlatabilir. Buna, kurulduğumuz ilk günden beri devam eden “Gelecek Hayalimiz”in esası diyebiliriz. “Alanımızda Türkiye’nin en saygı duyulan kurumu olacağız” diye başlamış Elma’nın yayıncılık hayatı. Bunun altında ise  dürüstlük, iş kalitesi, girişimcilik, hoşgörü, yurt sevgisi gibi gene hiç değişmeyen değerlerimiz var. Yayın politikamızı bu esasların üzerine kurmamız ve hiçbir koşulda değerlerimizden ve ilkelerimizden vazgeçmememiz işte bu hayalin temeli. 

Hem çocuk hem de yetişkin kitapları basıyorsunuz. Elma kitapları hangi okura hitap ediyor? Ne tarz kitapları basıyorsunuz? Kitap seçerken hangi kriterlere dikkat ediyorsunuz? 
Sizin de belirttiğiniz gibi yetişkin ve çocuk kitapları basıyoruz. Bu nedenle geniş bir okur kitlemiz var. Başlangıçta Kişisel Gelişim kitapları ve İş Yönetim kitaplarından oluşan alanımız, zaman içerisinde gelişerek çeşitlendi. Artık Toplumsal Gelişim, Eğitim, Ebeveyn-Çocuk, Popüler Bilim-Kültür kitaplarının yanı sıra “İş”te Yaşam dediğimiz yeni serimizle okurlarımızla buluşuyoruz. 

Kitap seçerken öncelikle alanlarımıza uygunluğuna, içeriğin orijinal olup olmamasına, Türkçe kullanımının yeterliliğine ve en önemlisi alan kitaplarında yazarın uzmanlığına dikkat ediyoruz. Bunun yanı sıra farklı değerlendirmelerimiz de var; alıntıların oranı, kaynakça kullanımı gibi metin güvenilirliği de çok önemli bizim için. 

Elma yetişkin kitaplarında Türk yazarlara ağırlık veriyor, bunun nedeni ne?
Yayın alanlarımız çoğaldıkça gördük ki ülkemizde kendi konuları üzerine yazan/yazmak isteyen birçok uzman, biliminsanı, işinsanı ve eğitmen var. Kendi içimizden çıkan yazarların kitaplarında okura aktarılanlar, örnekler, deneyimler karşı tarafa daha kolay geçiyor. Okur, kitaba ve yazara yakın hissediyor kendini. Bize yapılan geri dönüşlerde buna sıkça şahit olduk. 

Alan uzmanları tarafından yazıldığı ve orijinal metinler olduğu sürece tercihimiz bu yönde oluyor. Tabi ki aynı etkiyi verebilecek, çok iyi içeriklerde birçok yurt dışı yayın da var. Ancak özellikle telif ücretlerinin, avansların döviz üzerinden olması daha çok yerli yazarları tercih etmemiz için bir diğer neden. 

Gene de çok beğendiğimiz ve mutlaka Türkiye’de olmalı dediğimiz farklı dillerdeki kitapları da basmaya çalışıyoruz. 

Elma’nın farklı girişimleri de var ve bu girişimlerle yayıneviniz arasında bir sinerji var. Diğer girişimleriniz ve Elma Yayınevi arasındaki ilişkiyi de aktarır mısınız? 
Aynı alanlarda yayın yapan yayınevleriyle bir araya gelmek için bazı çalışmalarımız var. İnternet üzerinde ortak bir platform oluşturmak istiyoruz. Burada önemli olan güçlü bir yapı kurup daha çok okura, daha kolay ulaşabilmek. Özellikle yayın sektörünün içinde bulunduğu bu zor koşullarda birlikte mücadele etmenin hem okur hem de yayınevleri açısından yararlı olacağı inancındayız.

Elma Yayınevi’ne klasik kitaplar harici hangi platformlardan ulaşabiliriz. Sesli kitaplar, e-kütüphaneler veya yurt dışındaki satış ve dağıtım noktaları neler? 
Tüm sesli ve elektronik kitap kanallarından kitaplarımıza ulaşabilir okurlarımız. E-kitap kütüphanelerinde de varız. Yurt dışı kanalları için de çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle Amerika, Kanada ve İngiltere merkezli girişimlerimiz oldu, ancak pandemi nedeniyle ortaya çıkan olumsuz koşullar sonucu bu çalışmalarımız biraz yavaşladı.

2022’de Elma’dan neler okuyacağız? Mutfakta neler pişiyor?  
2022 tüm yayıncılar için zorlu geçecek bir yıl olacak. O nedenle bu seneki yayın programımızda oldukça titiz davrandık. Ancak tabii ki geçen senelerde olduğu gibi okurlarımızın çok sevdiği Dura Mater, Arachnoid Mater gibi ya da yıllardır büyük bir zevkle okunan Avucunuzdaki Kelebek gibi, Elma klasikleri arasına girecek yayınlarımız olacak bu sene de. 

Genel olarak Popüler Bilim ve Kültür, İş Yönetim, Eğitim, Toplumsal Gelişim alanlarında kitaplar geliyor diyebiliriz. Çocuk kitaplarımız da bu sene birbirinden değişik hikâyelerle buluşacak okurlarla. Bilim Çocuk serimizden de farklı temalarda yayınlarımız olacak. 

Atladığım ve sizin ilave etmek istediğiniz bir mesaj var mı?
Kitap okumayı sevenler ve kitap yayımlamayı sevenler olarak zor bir dönemdeyiz. Yayınevleri kitap basmak ve fiyatları mümkün olduğunca düşük tutmak için, okurlarsa bütçelerinden ayırabildikleri oranda kitap alabilmek için mücadele veriyor. Elma Yayınevi olarak okurlarla ve diğer yayınevleriyle birlikte, bu süreci en kolay ve en hızlı şekilde atlatmayı umuyoruz. 

İpek Arman Kimdir?

Ankara’da doğan İpek Arman, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümünü bitirdi. Bir Zamanlar Ankara adlı kitap projesinde uzman olarak yer aldı. Aynı dalda yüksek lisansını tamamladıktan sonra bir süre yurt dışında mesleki araştırmalar yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra bir dönem araştırma görevlisi olarak çalıştı. Birçok arkeolojik kazıda görev aldı. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nde de görev alan Arman, bir dönem TÜBİTAK Popüler Bilim Kitaplarında editör olarak çalıştı. Fesleğenin Uğuru, Gesi Bağlarında Bir Sabah ve Arkadaşım Ankara adlı yayımlanmış üç romanı; Midas’ın Geveze Berberi, Prenses Ada’nın Tuhaf Ayakları, Uykucu Sılot’la Uykusuz Kivi adlı çocuk kitapları var. Halen Ankara’da Elma Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni olarak çalışıyor. Ayrıca yayımlanmış bilimsel makaleleri ve çalışmaları da bulunuyor.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.