Bookinton

Ursula K. Le Guin’in yazdığı insan ruhunun naif tarafları ile olağanüstü benzerlikler kuran  Dünyaya Orman Denir kitabı Metis Yayınları etiketini taşıyor. Kitap bizi tarihsel geçmişleri, bedensel ve ruhsal farklılıkları öne çıkarılan pek çok ırkla tanıştırıyor.  Arzlı insan ırkının kötülüğünden dehşete düşüyor, barış içinde cennet bir gezegende kendi hâlinde yaşayan insanların hayatının cehenneme  çevrilmesiyle sarsılıyoruz. 

Semra Aksoy semraaksoy1974@gmail.com

Kapitalizmin Kalbine Saplanan Hançer 

Ursula K. Le Guin’in bu kitabında anlatılan hikâyeler bazen Dünya’nın başka zamanlarında ya da boyutlarında yaşanıyor bazen de hep hayalini kurduğumuz paralel evrenlerde.

Şiddet bilmeyen insan ırkı kendi gezegenlerine  “Athsheli” diyor.

Onlara göre: 

“Arzlı insan çamur, kırmızı tozdu. Athsheli insan ise dal ve köktü.” 

Kitabın yazıldığı dönem; kapitalizmin, tek hedefi olan ekonomik büyüme pahasına doğayı hunharca yok ettiği, buna karşın Batılı aydınların ve bilim insanlarının çevre katliamları ile ilgili farkındalığının ve eleştirilerinin yükseldiği yıllar. Kitap, en çok bu kapitalist bakış açısının kalbine hançer saplıyor.

Okurken, insan ırkının kendi çıkarları uğruna farklı bir türe ve doğaya neler yapabildiğini görmek şaşırtmıyor. Doğrusu insan ırkı bunu ve daha fazlasını kendi ırkına da kolaylıkla yapabiliyor. Üstelik bunu medeniyet, özgürlük gibi  sözde modern kavramların arkasına sığınarak yapmak konusunda giderek ustalaştı.Bu da insan ırkını, hem kendi gezegeni hem de kainattaki diğer medeniyet ve ırklar için daha tehlikeli hâle getiriyor.

Korku duvarı aşılınca isyan başlar

Dünyaya Orman Denir’in ilerleyen bölümlerinde, Arzlıların “yaratıkçık” adını taktığı  yerel Athshe halkının uğradığı zulüm ve tanık olduğu katliamlar yüzünden patlama noktasına ulaştığını görüyoruz. Ateşli silahlara, hatta hiçbir silaha sahip olmayan bu halkın bir araya geldiğinde kendi varlığını korumak uğruna nasıl devasa bir güce dönüşebildiğini, istilacının halk üzerinde kurduğu baskı ve yaydığı korkunun, bir halk isyanını nasıl  ateşlediğini izliyoruz.

Tarih boyunca emperyallerin ve istilacıların en büyük korkusu olan korku duvarının aşıldığı anlar, Dünyaya Orman Denir kitabında adım adım ve büyük bir  ustalıkla anlatılıyor. Tarih kitaplarımız şiddet ve korkuyla bastırılan toplumların, bir kıvılcımla nasıl volkana dönüştüğünün ve önüne ne çıkarsa yakıp kavurduğunun hikâyeleri ile dolu.

Athshe halkı da neden sonuç ilişkisinin hakkını vererek bir volkan gibi patlıyor ve artık sadece kaderini kendi eline alma kararıyla isyan eden bir halk değil; savaşmayı ve yok etmeyi öğrenmiş bir halka dönüşüyor.

Ursula K. Le Guin Kimdir? 

Antropolog baba Albert Kroeber ile psikoloji eğitimi alan yazar Theodora Kroeber’in kızıdır. 

Ursula Le Guin’in  hayal dünyası, özellikle çocukluğu ve gençliğinde üç abisi ile birlikte yaşadığı evin geniş aile kütüphanesinde şekillenip genişlemiştir. Genç yaşta yazdığı öyküler yayımlanmayınca bir süre hevesi kırılan Le Guin bu dönemde  üniversitede Rönesans Fransızcası ve İtalyan edebiyatı üzerine çalışır. Fransızca konusunda yüksek lisans yapar, doktora yapmak için çıktığı Fransa yolculuğunda tanıştığı Charles Le Guin ile evlenir ve doktorası yarım kalır. Çocuklarını büyütürken yazmaya başlar, birkaç derginin editörlüğünü üstlenir. 

Bu dönemde yayımlanan ilk çalışmaları olan Orsinya evreninde geçen beş romanı beklenen ilgiyi bulamasa da, sonrasında yazdığı Yerdeniz Büyücüsü ile Amerika ve İngiltere’de oldukça büyük ilgi görür. İzleyen yıllarda Karanlığın Sol Eli kitabıyla bilim kurgu edebiyatın en büyük ödülleri olan Hugo ve Nebula ödüllerini alır. 

İlk bakışta çocuklar için yazılmış izlenimi veren hayal dünyalarında, esasen büyük ölçekli insani ve toplumsal konulara ışık tuttuğu çabuk fark edilen Le Guin, kırktan fazla dile çevrilen eserleriyle 20. yüzyılın tartışmasız en iyi kurgucuları arasında hak ettiği yerini almıştır.  

KÜNYE
Yayınevi: 
Metis Yayıncılık
Kitabın Adı : 
Dünyaya Orman Denir
Orijinal Adı: 
The Word for World is Forest 
Tür:
Fantastik – Bilim Kurgu
Çevirmen: 
Özlem Dinçkal
Kapak Tasarımı:
 Semih Sökmen
Kapak İllüstrasyonu:
 Tim White
Sayfa Sayısı :
136 sayfa
Hedef Kitle: 
Doğa severler, fantastik – bilim kurgu ve Ursula Le Guin okurları.

Diğer okurdan kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.