Bookinton

Bookinton Kitap Platformu olarak 6 Şubat günü yaşanan deprem felaketlerinin ardından okurlarımızla deprem bölgelerine yapılacak yardımlarla ilgili teyitli ve faydalı bilgiler paylaşmaya devam ediyoruz.  Evinden kilometrelerce uzakta bu felakete tanıklık eden insanlara yol göstermek amacıyla yurt dışında yaşayan insanlar için Türkiye’deki deprem bölgelerine yardım göndermenin güvenli yöntemlerini yazdık. 

Çiğdem Yalman Kopan & Utku Özer 

6 Şubat günü 5 saat arayla gerçekleşen iki depremin ardından hepimiz imkânlarımız dahilinde deprem bölgelerine nasıl yardım ulaştırabileceğimizi düşünmeye başladık. Artık biliyoruz ki böyle durumlarda bireysel hareket etmek deprem bölgelerinde lojistik sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle yapılacak yardımları belli başlı kurumlar aracılığıyla ulaştırmak çok önemli. Hollanda’da yaşıyorum ve yurt dışında yaşayan insanların böyle felaketlerdeki “elim uzanmıyor” psikolojisini acı bir şekilde tecrübe ediyorum. Bir yandan kilometrelerce uzaklıkta bile olsak yardım etmenin mümkün olabileceğini deneyimliyorum. Yunanistan’da yaşayan sevgili editörümüz Utku Özer ile birlikte çeşitli ülkelerden Türkiye’deki deprem bölgelerine yardım göndermenin yollarını sizler için derledik. 

Yunanistan’dan Deprem Bölgesine Nasıl Yardım Gönderebilirim? 

Belediyeler

Yunanistan’da neredeyse bütün belediyeler Türkiye ve Suriye’ye gönderilmek üzere yardım çağrısı yapıyor. Yardım yapmak isteyenlerden yetişkinler ve çocuklar için kışlık giysiler, çadır, yatak, şilte kullanılmamış battaniye uyku tulumu, gazlı ocak, termos, el feneri, powerbank, jeneratör, uzun ömürlü gıdalar, bebek maması, çocuk bezi, hijyen ve temizlik ürünleri ve sağlık malzemeleri getirmeleri isteniyor. 

Yardımların teslim edilebileceği bazı merkezi belediyeler ve adresleri şu şekilde:

Atina Belediyesi: Athinas 63, Atina. (Detaylar için tıklayın.)

Pire Belediyesi: Korai Meydanı, Pire. (Detaylar için tıklayın.)

Selanik Belediyesi: Vassileos Georgiou A’1 Caddesi, Selanik (Detaylar için tıklayın.)

Devlet Kurumları

Yardımların toplandığı bir diğer devlet kurumu Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı Sosyal Dayanışma ve Yoksullukla Mücadele Genel Sekreterliği. Yardımlarını bu kurum aracılığıyla yapmak isteyenler Atina’da Solomou 60 adresinde bulunan Sekreterliğe 20 Şubat 2023 tarihine kadar ulaşabilir.

Diplomatik Temsilcilikler

Türkiye’nin Yunanistan’da bulunan diplomatik temsilcilikleri aracılığıyla da yardım yapmak mümkün. Bu kurumlar aracılığıyla yapılan ayni bağışlar Türkiye’ye kara yoluyla veya Türk Hava Yolları ile hızlı ve öncelikli olarak işleme alınarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Atina ve Selanik’teki bağış toplama noktaları şu şekilde:

  • Türkiye Cumhuriyeti Atina Başkonsolosluğu: Vasileos Pavlou 22, Psihiko, Atina 15452
  • Goldair Handling: Building No:24, Kargo Terminali, Atina Uluslararası Havalimanı
  • Makedonya- Trakya Müslümanları Kültür ve Eğitim Derneği: Eirinis 17, Vardaris 54630, Selanik
  • Goldair Deposu: Selanik Makedonya Havalimanı Kargo bölümü
  • SEFA TRANS Nakliye Şirketi deposu: Dimosthenous 31, Menemeni, 54628

Bağışlar 09:00-17:00 saatleri arasında teslim edilebilir.

Atina’da bulunan İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu da, maddi ve ayni yardım toplamanın yanı sıra 11 Şubat Dimitriou Soutsou 46 adresindeki merkezlerinde, kan bağışı yapmak isteyen T.C. vatandaşlarının talebiyle kan bağışı organize ediyor. 

Federasyonun e-posta adresi: nnap@otenet.gr


İngiltere’den Deprem Bölgesine Nasıl Yardım Gönderebilirim? 

  • Birleşik Krallık’ın önde gelen 15 yardım kuruluşunu bir araya getiren Afet Acil Durum Komitesi’nin (DEC)başlattığı “Türkiye-Suriye Deprem Çağrısı” aracılığıyla maddi yardım yapmak mümkün. Birleşik Krallık Hükümeti, 5 milyon sterline kadar yapılacak halk yardımına bir o kadar da kendisinin ekleyeceğini duyurdu.

Bağış yapmak için tıklayın.

  • İngiltere’den yardım yapılabilecek bir diğer kurum küresel yoksulluğun hafifletilmesi için çalışan 21 bağımsız bağımsız kurumdan oluşan bir konfederasyon olan Oxfam.

Oxfam üzerinden bağış yapmak için tıklayın.


Belçika’dan Deprem Bölgesine Nasıl Yardım Gönderebilirim? 

  • Brüksel Belediyesi Türkiye ve Suriye’ye göndermek üzere battaniye, bebek bezi, hijyenik ürünler, çadır ilk yardım malzemeleri topluyor. Yardım yapmak isteyenler 19 Şubat tarihine kadar yardımlarını Palais 11 (avenue de l’esplanade, 1020 Brussels) adresine teslim edebilirler.
  • Saint-Josse-ten-Noode Belediyesi de Saint-Josse semtindeki toplama merkezinde Türkiye’ye göndermek üzere yardım malzemesi toplayacak.

Çekya’dan Deprem Bölgesine Nasıl Yardım Gönderebilirim?

Türkiye Prag Büyükelçiliği, deprem bölgesine gönderilmek üzere ayni yardım topluyor. 

Büyükelçiliğe iletilecek yardım malzemeleri THY aracılığıyla öncelikli olarak Türkiye’ye ulaştırılacak. Yardımlar Pevnostni 582/3 162 00 Prag adresinde bulunan Büyükelçilik Rezidansı’na teslim edilebilir.


Hollanda’dan Deprem Bölgesine Nasıl Yardım Gönderebilirim? 

  • Hollanda’nın en bilinen yardım organizasyonu Giro555 web sitesi üzerinden hem güncel haberleri takip etmek hem de bağışta bulunmak mümkün.
  • Yurtdışında yaşayan kadınlar tarafından organize edilen Göçmen Kadınlar Platformu’nun çağrısı üzerine BTF (Bridge to Turkey Fund)’nin AHBAP ile iş birliği yaptığı bağış havuzunu desteklemek mümkün. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Hollanda’daki başkonsoloslukların web sitesindeki bilgiye göre Hollanda’daki ayni yardım noktaları şöyle:
  1. Almere HDV Sultan Ahmet Camii – Lierstraat 9, 1312 JZ Almere, Hollanda
  2. Amsterdam HDV Eyüp Sultan Camii – Joubertstraat 15, 1091 XN Amsterdam, Hollanda
  3. Den Bosch HDV Orhan Gazi Camii – Schutskampstraat 9, 5223 JG ‘s-Hertogenbosch, Hollanda
  4. Den Haag HDV Ahi Evran Camii – Vredeoord 4A, 2544 TW Den Haag, Hollanda
  5. Deventer HDV Merkez Camii – Smyrnadwarsstraat 2, 7413 BE Deventer, Hollanda
  6. Hoogezand HDV Orhan Gazi Camii – Mansholtstraat 130, 9602 SJ Hoogezand, Hollanda
  7. Roermond HDV Fatih Camii – Achilleslaan 12, 6042 JV Roermond, Hollanda
  8. Roosendaal HDV Yeşil Camii – Bartoklaan 2, 4702 KZ Roosendaal, Hollanda
  9. Rotterdam HDV Mevlana Camii – Mevlanaplein 1, 3022 EP Rotterdam, Hollanda
  10. Venlo HDV Tevhit Camii – Hagerhofweg 25, 5912 PN Venlo, Hollanda
  11. MIDLOG B.V. Deposu – Reflectiestraat 12, 2631RV Nootdorp, Hollanda

Bu lokasyonlara yapılacak gönderimler için ayni yardım ihtiyaç listesine başkonsolosluk web sitesinden ulaşmak mümkün. 

euronews haberine göre, Hollanda, Belçika, Almanya ve İngiltere için vatandaşların depremzede yakınlarına vize başvurularında kolaylık tanınacağı belirtildi.


Not: Yurt dışında güncel kampanyalar duyuruldukça yazıya eklemeler yapacağız. Sayfayı kaydetmenizi öneririz.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.