1999 yılındaki Marmara depremi sonrasında gönüllü bir oluşum olarak kurulan ARÇ (Afette Rehber Çevirmenlik) ülkemizin yaşadığı son deprem felaketinde de sahada yer alıyor.
Zeynep Ceren Burak
1939 Erzincan depreminden sonra ülkemizin başına gelen en büyük deprem felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli iki depremin sonrasında, afet bölgesinde çok sayıda yardıma ve hizmete ihtiyaç duyuluyor. Afet bu kadar büyük olunca sadece yurt içinden değil, yurt dışından da çok sayıda arama kurtarma ekibi yardıma koştu. Bu ekipler için sahada gönüllü çevirmenlik yapacak kişiler ise ARÇ bünyesinde hizmet veriyor. Çalışmalar AFAD ile koordineli bir şekilde yürütülüyor.
ARÇ ekibinin 10.02.2023 tarihli bilgilendirmesine göre, sahada çalışmak üzere binlerce başvuru alındı. Öncelik ulaşım zorluğu nedeni ile deprem bölgesinde bulunan ve kolay ulaşabilecek çevirmenlere verildi. Şu anda 100’den fazla yabancı ekibe çevirmen desteği sağlanıyor. Arama kurtarma ekiplerinden sonra yardım kuruluşlarının da gelmesi beklendiği için çevirmen ihtiyacı sürecek.
Özellikle sosyal medyada çok sayıda yanlış duyuru dolaşıyor. Bu nedenle çevirmenlik ihtiyacının tek elden koordine edilmesi ve ARÇ gibi eğitimli ve tecrübeli bir ekip tarafından yürütülmesi bu noktada önem arz ediyor.
ARÇ ne zaman kuruldu?
ARÇ 1999 yılında yaşanan büyük Marmara depremi sonrasında, duyulan ihtiyaç paralelinde kurulmuş gönüllü bir girişim. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi’nde verilen eğitimlerle başlatıldı, daha sonra acil durum organizasyonu Çeviri Derneği bünyesine dahil oldu. 2001 Mart’ta Çeviri Derneği ile İstanbul Valiliği İl Sivil Savunma Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle resmî kurumlarca tanınırlığı sağlandı.
ARÇ’nin başta örgütlü olduğu İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere çok sayıda ilde üyeleri ve temsilcileri var. Ekip birçok tatbikata katıldı ve kendi bünyesinde çeşitli tatbikatlar gerçekleştirdi. ARÇ gönüllüleri sadece çeviri düzeyinde dil bilmiyor ayrıca sivil savunma eğitimleri de alıyorlar.
ARÇ’ye hangi kanallardan ulaşılabilir?
- Resmi internet sitesi: ARÇ – Çeviri Derneği (ceviridernegi.org)
- Resmi Twitter hesabı: @CeviriDernegi
ARÇ’ye nasıl katılabiliriz?
arc@ceviridernegi.org adresine e-posta ile ARÇ Görevlendirme Birimiyle iletişime geçilebilir.
ARÇ’nin 10 Şubat tarihli faaliyet bilgilendirmesini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.