Kitap Hediye Günü, her yıl nisan ayının üçüncü pazarı kutlanıyor. Kitap okuma alışkanlığını sürdürmek, hediye kültürü içine kitapları da katmak için ortaya çıkan bu özel günü; kitap, editör, yazar ve kitapçıları anlatan önerilerle hatırlatmak istedik.
Herkese Kitap Vakfı tarafından kitap okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak ve kitap hediye etme kültürünü geliştirmek için başlatılan Kitap Hediye Günü bu sene 17 Nisan’da kutlanıyor.
Vakfın Genel Başkanı Bülent Şenver, çocuklara kitap hediye etme alışkanlığıyla alakalı yapılan araştırmada Türkiye’nin geride kaldığını belirtiyor. Maalesef Türkiye, 180 ülke arasında 140. sırada yer alıyor.
Herkese Kitap Vakfı’nın yürüttüğü kıymetli çalışmaya destek olmak için kitap, kitapçı ve yayınevi temalı hediye kitap önerileri hazırladık. Seçtiğiniz kitabı “Bu Kitap Benden Sana Hediye” diyerek sevdiklerinizle paylaşıp sürecin parçası olabilirsiniz.
Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu
“Italo Calvino’nun Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu adlı yeni romanını okumaya başlamak üzeresin. Rahatla.” sözleriyle başlayan ve Calvino’nun beğenilen yapıtları arasında yer alan roman, okurluk ve yazarlık deneyimine odaklanıyor. Calvino romanını, birbirine benzemeyen hayali yazarlara ait on ayrı roman başlangıcıyla kurguluyor.
Kahraman, on kez başladığı romanı kendi dışındaki nedenler yüzünden tamamlayamıyor; roman da tam olarak bunun üzerine kuruluyor. İlk basımı 1979’da yapılan postmodern eser, edebiyatçılar ve müzisyenlere ilham kaynağı olmaya devam ediyor. YKY tarafından yayımlanan eser, Eren Yücesan Cendey’in İtalyanca aslından yaptığı çeviriyle Türkiyeli okurla buluşuyor.
Zenginliklerimiz
Ödüllü yazar Kaouther Adimi’nin kaleminden çıkan Zenginliklerimiz, aynı adla 1936 yılında Cezayir’de açılan bir kitabevini anlatıyor. Kitapçı Edmond Charlot, kitabevini yeni yazarları teşvik eden ve edebiyatseverlerin buluştuğu bir kültür durağı hâline getiriyor.
Charlot’un Albert Camus ve Antoine de Saint-Exupéry gibi ünlü yazarların kariyerine yön verdiği biliniyor. Hem Charlot’nun hem de kitabevinin değişen dünya karşısında tutunma çabaları oldukça öğretici. Delidolu Yayınları tarafından yayımlanan eser, Damla Kellecioğlu çevirisiyle bizlerle buluşuyor.
Kitap Hırsızı
Kitap Hediye Günü nedeniyle hazırladığımız listeye Nazi Almanyası’nda yaşanan sansür ve imhaya mercek tutan Kitap Hırsızı’nı eklemek gerekiyor.
Ödüllü yazar Markus Zusak’ın imzasını taşıyan eser, dünya tarihindeki dram ve utanç yüklü zorlu günleri sürükleyici bir dille anlatmayı başarıyor. Publishers Weekly, Guardian, The New York Times, GoodReads okurları tarafından övgü almaya devam ediyor.
Martı Yayınları tarafından yayımlanan eser, Selim Yeniçeri çevirisiyle Türkiyeli okurla buluşuyor.
İstanbul’un 100 Yayınevi
Bâbıali, Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine dek kültür dünyasının merkezlerinden oldu. Mehmet Nuri Yıldırım tarafından hazırlanan İstanbul’un 100 Yayınevi çalışması, İstanbul yayınevlerinin neredeyse üç asır süren yolculuğunu anlatıyor.
Yayınevlerinin kuruluş tarihlerinden adreslerine, yazarlarından kurum emekçilerine, önemli eserlerinden ödüllere kadar pek çok bilgi alfabetik sırayla anlatılıyor. Renkli anekdotların zenginlik kattığını da eklemek gerekiyor.
Yayıncılık tarihine ilgi duyanların arşivine eklemek isteyeceği çalışma İBB Kültür AŞ tarafından yayımlanarak okurlarla buluşuyor.
Kitabevi Güncesi
Kitap hediye etme alışkanlığını güçlendirmek gerektiğini söylerken kitabevi çalışanlarını anmamak olmaz! Kitabevi Güncesi, kitabevinde geçen bir günü konu alıyor; çalışanların kitap almak isteyenlerle yaşadıkları olayları, kurdukları diyalogları anlatıyor. Özellikle çağdaş çocuk edebiyatı yayıncılığı ve okur profiliyle ilgili önemli tespitlerde bulunuyor.
Burcu Ural Kopan’ın zaman zaman güldüren zaman zaman düşündüren deneyimlerine Gökçe Akgül’ün çizgileri eşlik ediyor. Hep Kitap tarafından yayımlanan eser geniş okur kitlesine hitap ediyor.
Yayınevi Mutfağı köşemizde ağırladığımız Burcu Ural Kopan’la söyleşimizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Rüzgârın Gölgesi
İspanyol yazar Carlos Ruiz Zafón’un ilk kez 2001 yılında yayımlanan romanı Rüzgârın Gölgesi, çocukluktan itibaren kitap tutkusuyla yaşayan Daniel’in gerçeği ararken başına gelenleri anlatıyor. Kitap yakma isteğinin altında yatan nedenleri irdeliyor. Stephen King, romanın 19. yüzyıl otantik gotik roman geleneğini canlandırdığını söylüyor. Bunun yanı sıra çok sayıda edebiyat otoritesi tarafından övülen roman, Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından İdil Dündar çevirisiyle okurlarla buluşuyor.
Konu kitaplar olduğunda öneriler birbirini kovalıyor elbette, kalan önerilerimizi listemizde bulabilirsiniz.
- Martin Eden – Jack London
- Firmin – Sam Savage
- Kâğıt Ev – Carlos Maria Dominguez
- Bir Zamanlar Hayat Bizimdi – Marian İzaguirre
- Yayıncının El Kitabı – Datus C. Smith
- Okumadığınız İçin Teşekkürler – Dubravka Ugresiç
Diğer Gündem içerikleri için tıklayın.