Bookinton

Okurları bambaşka dünyalara götüren fantastik kitapların son yıllarda bir kısmı filme bir kısmı da diziye dönüştürüldü. Kurgusu, senaryosu ve sahneleriyle yaratılmış gerçek üstü dünyalar aslında çok iyi bildiğiniz fantastik kitaplardan geliyor. Fantastik tarzda kitap ve sinema sevenler için bir liste hazırladık.

Aslı Sabuncu

Kitabı okumalı mı izlemeli mi?

Evet önce kitabı mı okumalı yoksa diziyi mi izlemeli? Yoksa her ikisini de mi yapmalı? Bana kalırsa önce kitapları okumalı. Sonra film veya dizisini izlemeli. Ben böyle yapınca daha çok keyif alıyorum. Kitapları okuyup kendi zihnimde yazarın yaratmış olduğu dünyayı betimliyorum. Tasvirleri kendim yapıyorum. Sonra filmi veya diziyi izleyince bazen hayret ediyorum bunu ben bu şekilde düşünmemiştim diye ama yine de önce kitabı okumak daha iyi. Ayrıca yapımcılar filmlerin ve dizilerin süre kısıtlamasından dolayı kitapta yer alan bazı önemli detayları maalesef kesebiliyor. Bu nedenle filmi izlediğinizde önemli bir detay kesilmiş ise filmde konu havada kalabiliyor. Tavsiyem önce kitap, sonra film. 

Gelin hep birlikte hangi fantastik kitaplar beyaz perdeye aktarılmış görelim. Eminim çoğunuz listeyi okurken çok şaşıracaksınız.

Taht Oyunları (Game of Thrones) – George R. R. Martin

Açılışı Amerikalı yazar George R. R. Martin’in epik fantezi türünde yazmış olduğu dokuz kitaptan oluşan Taht Oyunları serisi ile yapalım. Kitabı dilimize Sibel Alaş kazandırmış. Kitabın konusuna gelince, Ned Stark isimli baş kahramanımız, Yedi Krallık’ın kralı Robert ile birlikte savaşıp Robert’in kral olmasına yardım etmek istiyor. Ned Stark’ın asıl amacı ailesiyle birlikte barış ve huzur içinde yaşamak ancak yaşanacak olaylar herkesi sanki sonu gelmeyecek büyük ve entrikalarla çevrili taht oyunlarının içine çekiyor. Dokuz kitaptan oluşan serinin ayrıca çok popüler bir de dizi serisi var. Yayımlandığı zaman tüm dünyayı kasıp kavuran Taht Oyunlarısekiz sezon boyunca izleyenleri ekran başına kilitlemeyi başarmış yapımlardan. IMDB puanı 9.1 olan seri 2011- 2019 yılları arasında HBO kanalında yayımladı. 

Yüzüklerin EfendisiJ.R.R Tolkien

Gelelim ikinci kitabımıza. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinden bahsediyorum. Tolkien’in kaleme aldığı Yüzüklerin Efendisi, üç farklı kitaptan oluşuyor: Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü. Tolkien’in yarattığı bu efsane serinin ana konusu ise yıllar önce üretilen ve Orta Dünya topraklarına kandan başka bir şey getirmeyen yedi yüzükten sonuncusundan kurtulmanın zorlu mücadelesi.

3 kitaptan oluşan seri yine film yapımcıları için bulunmaz bir nimet olarak görüldü ve üçlemenin serisi çekildi. İlk film dört, ikinci film iki ve son film on bir dalda akademi ödülü (Oscar) kazandı. Bu arada son film olan Kralın Dönüşü günümüze kadar en çok akademi ödülü kazanan filmlerden biri oldu. Serinin IMDB puanları ise sırasıyla: 8.8, 8.8 ve 9. İzlemediyseniz izleme listenize alın derim.

Harry Potter – J.K Rowling 

J.K Rowling tarafından kaleme alınan Harry Potter, yedi kitaptan oluşan bir seri. Bu fantastik roman serisi yalnızca çocuklar için değil yetişkinler için de inanılmaz eğlenceli. Kitabın baş kahramanı Harry, teyzesi, eniştesi ve şapşal kuzeni ile birlikte Privet Drive’da yaşıyor ve doğum gününde bir cadı olduğunu öğreniyor. Hogwarts cadılık ve büyücülük okulunda okuması üzerine aldığı davet karşısında nutku tutulan Harry ilk başta daveti kabul etmiyor ama sonra fikrini değiştirip Hogwarts’ın yolunu tutuyor. Harry ve arkadaşlarını okulda bin bir çeşit macera bekliyor.

J.K. Rowling’in bu eseri sonrası da tabii ki Amerikan film endüstrisi boş durmadı ve hemen yedi kitaptan oluşan kitap serisinin filmini yaptı. IMDB puanlarının ortalaması 7.7 olan seri sadece çocuklar için değil büyükler için de güzel bir alternatif.  

Yabancı (Outlander) – Diana Dabaldon

Diana Dabaldon’un usta kaleminden çıkan Outlander isimli fantastik roman 1991 yılında basıldı. Kitap Birleşik Krallık’ta Cross Stitch ismiyle yayımlandı. Kitabın konusu ise Claire Beauchamp isimli hemşirenin 1946 yılında gizli bir geçit bularak 1743 yılına geçmesiyle başlıyor. 18. yüzyıl İskoçya’sına seyahat eden Claire Beauchamp, Jamie Fraser ile macera ve romantizm dolu bir yaşam sürüyor. Diana Dabaldon kitabı seri olarak tasarladı ve seri on kitaptan oluşuyor. Dokuzuncu kitap 2021 yılında yayımlandı. 

Yine bu kitap serisi de diğer kitaplar gibi diziye dönüştürüldü. Dizinin televizyon uyarlaması 9 Ağustos 2014’te ABD’de Starz’da yayımlandı. Henüz altıncı sezon yayınlanan dizinin yedinci sezon çekimleri bekleniyor. 

Damızlık Kızın Öyküsü (The Handmaid’s Tale) – Margaret Atwood

Margaret Atwood’un 1985 yılında yazdığı ve Türkçeye Özcan Kabakcıoğlu tarafından “Damızlık Kızın Öyküsü” adıyla çevrilen The Handmaid’s Tale’in konusu oldukça sarsıcı. Bu distopyada kadınların tek görevi doğurmak. Dünyadaki bütün kadınların yaşamsal hakları elinden alınmış. Kadınlar sanki bir kast sistemi altında sınıflandırılmış durumda. Roman damızlık bir kızın ağzından anlatılıyor. Bu sarsıcı eserin de dizisi yapıldı. Şu anda beşinci sezonu yayında olan dizide damızlık kızı ünlü oyuncu Elizabeth Moss canlandırıyor. Dizinin yayımlanan sezonları ayrıca birçok ödüle layık görüldü. 

Diziye veya filme uyarlanmış fantastik kitaplar listesi tahmin ettiğinizden çok uzun. Yukarıda en çok bilinenleri, okunanları ve izlenenleri yazdım. Listenin geri kalanı da aşağıda. Keyifli okumalar ve izlemeler.

  • Alice Harikalar Diyarında – Lewis Caroll
  • Yeşil Yol – Stephan King
  • Hobbit – J.R.R. Tolkien
  • Açlık Oyunları – Suzanne Collins
  • The Witcher – Andrzej Sapkowski
  • Fantastik Canavarlar Nelerdir ve Nerede Bulunurlar – J.K. Rowling
  • Talihsiz Serüvenler Dizisi – Lemony Snicket
  • Yüksek Şatodaki Adam – Philip K. Dick 
  • Vampir Günlükleri – L.J. Smith
  • 100 – Kass Morgan
  • Narnia Günlükleri – C.S. Lewis
  • Bitmeyecek Öykü – Michael Ende
  • Ölmek için On Üç Sebep – Jay Asher
  • Sherlock – Sir Arthur Conen Doyle

Diğer kitap öneri listelerini okumak için tıklayın. 

3 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.