Bookinton

Dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden biri olan Women’s Prize for Fiction’ın (Kadın Kurgu Ödülü) bu yılki kazananı, Demon Copperhead romanıyla Barbara Kingsolver oldu. 

Aslı Sabuncu

Birleşik Krallık’ta edebiyat dalında bir başkaldırı ödülü olarak kabul edilen Women’s Prize for Fiction’ın (Kadın Kurgu Ödülü) kazananı Barbara Kingsolver 14 Haziran’da ödülüne kavuştu. 

Women’s Prize for Fiction ödülü bu yıl Londra’nın merkezindeki Women’s Prize Trust Yaz partisinde sahibine verildi. Bu yılki ödülü Demon Copperhead romanı ile kazanan Barbara Kingsolver 30.000 £ para ödülünün yanı sıra sanatçı Grizel Niven tarafından sınırlı sayıda üretilen ve bağışlanan “Bessie” isimli bronz bir heykelciğe de sahip oldu. Women’s Prize for Fiction ödülünü kucaklayan Barbara Kingsolver aynı zamanda uluslararası bir okuyucu kitlesini de garantiledi.

Women’s Prize for Fiction nedir?

İlk olarak 1996 yılında verilmeye başlanan Women’s Prize for Fiction ödülü, kadın yazarların edebî başarısını takdir etmek için ortaya çıkmış. Bu ödülün ilham kaynağı ise farklı bir ödül olan Booker Ödülü. Yayımlanan romanların yarısından fazlası kadın yazarlar tarafından yazılmış olmasına rağmen kısa listeye alınan altı kitaptan hiçbirinin bir kadın yazar tarafından yazılmadığı 1991 Booker Ödülü’ne tepki olarak verilmeye başlanan Women’s Prize for Fiction, her yıl herhangi bir milletten bir kadın tarafından yazılmış en başarılı kurgu kitaba veriliyor. Bu başkaldırı ödülü bu sene 28. yaşını kutluyor.

Uyruğu ne olursa olsun İngilizce yazan her kadın yazar bu ödüle başvurabiliyor. Bu seneki kriter ise kitabın 1 Nisan 2022 ile 31 Mart 2023 tarihleri arasında Birleşik Krallık’ta İngilizce dilinde yayımlanmış olması.

Women’s Prize for Fiction 2023

2023 yılı Women’s Prize for Fiction Ödülü’nün uzun listesi 7 Mart’ta açıklanmıştı. Uzun listede 16 başarılı kadın yazar ve eseri yer almıştı. Takvimler 26 Nisan’ı gösterdiğinde jüri kısa listeyi açıkladı. Kısa listede 6 başarılı kadın yazar ve eserleri yer alıyordu. 

Kısa listeye giren altı kitap şöyle:

Priscilla Morris – Black Butterflies: Annesi Yugoslav babası ise İngiliz olan Priscilla Morris East Anglia Üniversitesi’nden yaratıcı yazarlık üzerine doktora derecesine sahip ve Londra’da yaşıyor. İlk romanı olan Black Butterflies ile Women’s Prize for Fiction, RSL Ondaatje Ödülü, Yazarlar Kulübü En İyi İlk Roman Ödülü için kısa listelerinin yanı sıra Wilbur Smith Macera Yazma Ödülü’nün de uzun listesine girdi. Kitap Mayıs 2022’de Ayın Bağımsız Kurgu Kitabı seçildi. Yazarın ilk kitabı olan Black Butterflies henüz Türkçe’ye çevrilmedi.

Barbara Kingslover – Demon Copperhead: Barbara Kingsolver, Kentucky kırsalında büyüdü ve yazar olmadan önce De Pauw Üniversitesi ve Arizona Üniversitesi’nden biyoloji bölümünde eğitim aldı. Hayatının çeşitli dönemlerinde İngiltere, Fransa ve Kanarya Adaları’nda yaşadı ve Avrupa, Afrika, Asya, Meksika ve Güney Amerika’da çalıştı. Şu anda ikamet ettiği güneybatı Virginia’ya taşınmadan önce Tucson, Arizona’da yirmi yıl geçirdi. 2023 yılı Women’s Prize for Fiction ödülü için Demon Copperhead eseriyle kısa liste adayları arasında yer alan Barbara Kingslover aynı zamanda 2023 Pulitzer Ödülü sahibi. Yazarın Bereketli Yaz, Boşluk ve Hayvan, Sebze, Mucize isimli eserleri Türkçeye çevrildi.

Maggie OFarrell- The Marriage Portrait: Maggie O’Farrell, 27 Mayıs 1972 tarihinde dünyaya geldi. İlk romanıAfter Youd Gone, Betty Trask Ödülü’nü ve sonraki romanı The Hand That First Held Mine, 2010 Costa Roman Ödülü’nü kazandı. Ayrıca Instructions for a Heatwave ve This Must Be The Place romanlarıyla iki kez daha Costa Roman Ödülü kısa listesine girdi. Maggie O’Farrell, Waterstones’un derlediği “Geleceğin 25 Yazarı” listesinde yer alıyor. Ben, ben: Ölümle On Yedi Karşılaşma isimli romanı Sunday Times’ın en çok satanlar listesinin zirvesine ulaştı. Bu roman dilimize çevrildi ve Domingo Yayınevi tarafından yayınlandı. Hamnet adlı romanı 2020’de Women’s Prize for Fiction ödülünü ve 2020 Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülleri’nde kurgu ödülünü kazandı. Hamnet romanı da dilimize kazandırıldı ve Domingo Yayınevi tarafından yayımlandı.

Louise Kennedy – Trespasses: Louise Kennedy, Belfast yakınlarında büyüdü. Trespasses ilk romanı. Aynı zamanda The End of the World Is a Cul de Sac adlı kısa öykü koleksiyonunun da yazarı. The Guardian, The Irish Times ve BBC Radio 4 için zaman zaman yazılar yazdı. Yazar olmadan önce yaklaşık otuz yıl şef olarak çalıştı. İrlanda, Sligo’da yaşıyor. Yazarın Türkçeye çevrilmiş kitabı bulunmuyor.

Laline Paull- Pod: Laline Paull İngiltere’de doğdu. Ailesi birinci nesil Hintli göçmenlerdi. Oxford’da İngilizce, Los Angeles’ta senaryo yazarlığı ve Londra’da tiyatro eğitimi aldı. Royal National Theatre’da iki oyun sergiledi. BAFTA ve Amerika Yazarlar Birliği üyesi. Fotoğrafçı eşi Adrian Peacock ve üç çocuğuyla birlikte İngiltere’de yaşıyor. Türkçeye kazandırılmış tek eseri Martı Yayınları’ndan çıkan Kovan

Jacqueline Crooks – Fire Rush: Jacqueline Crooks, 70’ler ve 80’lerde Southall’da, Londra’nın müzik, kültür ve siyaset yoluyla bir alan oluşturan göçmen topluluğunun bir parçası olarak büyüdü. İlerleyen yıllarda yazmanın gücünü fark etti. Yazdığı kısa öykülerle Orwell Siyasi Kurgu Ödülü’ne, Wasafiri Yeni Yazarlık Ödülü’ne ve BBC Ulusal Kısa Öykü Ödülü’ne aday gösterildi. Yazarın kısa listede yer alan Fire Rush isimli kitabı dışında The Ice Migration isimli kitabı daha var. Yazarın Türkçe’ye çevrilmiş kitabı bulunmuyor.

Diğer haberleri okumak için tıklayın.

2 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.