Bookinton

1917 yılından beri kurucusu gazeteci Joseph Pulitzer adına verilen Pulitzer ödüllerini bu yıl kazananlar açıklandı.  En prestijli gazetecilik ödülü olarak kabul edilen Pulitzer ödülleri gazetecilik, edebiyat ve müzik alanlarında 21 kategoride veriliyor. Ödülü bu yıl kazananlar arasında hem tanınmış isimler hem de yeni yazarlar ve sanatçılar yer aldı. İşte Pulitzer Ödülleri 2023’ün kazananları.

Yasemin Kaya

GAZETECİLİK alanındaki Pulitzer ödülü

Kamu Hizmeti: Associated Press, Mstyslav Chernov, Evgeniy Maloletka, Vasilisa Stepanenko ve Lori Hinnant

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında sivillerin katledilmesine tanıklık eden kuşatma altındaki Mariupol kentinden yaptıkları cesur haberleriyle.

Son Dakika Haberciliği: Los Angeles Times Çalışanları

Los Angeles Belediye Meclisi yetkilileri arasında gizlice kaydedilen ve ırkçı yorumlar içeren bir konuşmayı ortaya çıkaran ve yerel siyaseti etkileyen ırkçı konuları derinlemesine inceledikleri yazılarıyla.

Araştırmacı Gazetecilik: The Wall Street Journal Çalışanları

50 federal kurum yetkilisinin kendi denetledikleri hisseleri alıp satmaları, kamu yararını korumakla görevli kişiler olarak etik ihlalleri yapmaları sonucu yaşanan finansal çıkar çatışmalarını ortaya çıkaran haberleriyle.

Açıklayıcı Habercilik: The Atlantic, Caitlin Dickerson

Trump yönetimi tarafından başlatılan ve mevcut yönetim altında da devam eden göçmen çocukları ebeveynlerinden zorla ayıran ve suistimallere yol açan politikayı derinlemesine incelendiği haberle.

Yerel Habercilik: 

Mississippi Today, Anna Wolfe, Ridgeland, Miss.

Eski Mississippi valisinin makamını kullanarak milyonlarca dolarlık devlet yardımını ailesine ve aralarında NFL oyun kurucusu Brett Favre’in de olduğu  arkadaşlarına nasıl aktardığını ortaya çıkaran haberiyle. 

AL.com’dan John Archibald, Ashley Remkus, Ramsey Archibald ve Challen Stephens, Birmingham

Brookside kasabasındaki polis gücünün gelirlerini şişirmek için kasaba sakinlerini nasıl kandırdığını ortaya çıkararak polis şefinin istifasına, dört yeni yasaya ve devlet denetimine yol açan haber dizisiyle.

Ulusal Habercilik: Washington Post, Caroline Kitchener

ABD genelinde kürtajı yasallaştıran Roe v. Wade Kararının Yüksek Mahkeme tarafından bozulmasının ardından yeni kısıtlamalar nedeniyle kürtaj olamayan ve ikiz bebek dünyaya getiren Teksaslı bir gencin hikayesi de dahil olmak üzere yaşananları anlatan cesur haberleriyle.

Uluslararası Habercilik: The New York Times Çalışanları

Ukrayna’nın Bucha kasabasındaki ölümlerden ve cinayetlerden sorumlu Rus birimi hakkında sekiz ay süren bir soruşturma da dahil olmak üzere Rusya’nın Ukrayna’yı işgali hakkında yaptıkları korkusuzca haberlerle.

Makale: Washington Post, Eli Saslow

Günümüz Amerika’sının keskin bir şekilde gözlemlenmiş bir portresini oluşturan pandemi, evsizlik, bağımlılık ve eşitsizlikle mücadele eden insanlar hakkında duygu ve düşüncelerine yer verdiği anlatılarla. 

Yorum: AL.com, Kyle Whitmire, Birmingham

İlk başkentine, konaklarına ve anıtlarına yapılan geziler ve  unutulan tarihiyle Alabama’nın Konfederasyon mirasının, bugünü nasıl ırkçılık ve dışlamayla biçimlendirdiğini belgeleyen; köşe yazılarıyla.

Eleştiri: New York Dergisi, Andrea Long Chu

Toplumun en sıkıntılı konularından bazılarını, kullandığı çoklu kültürel merceklerle keşfederek yazarları ve eserlerini değerlendirdiği kitap incelemeleriyle.

Editoryal Yazı: Miami Herald, Amy Driscoll, Nancy Ancrum, Luisa Yanez, Isadora Rangel ve Lauren Costantino 

Florida’daki kamu görevlilerinin vergi mükellefleri tarafından finanse edilen birçok imkân ve hizmeti yerine getirmedeki başarısızlıklarını konu alan bir dizi başyazıyla.

Resimli Gazetecilik ve Yorum, The New York Times, Mona Chalabi

Okuyucuların Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un muazzam servetini ve ekonomik gücünü anlamalarına yardımcı olmak için istatistiksel raporlamaları keskin analizlerle birleştiren çarpıcı illüstrasyonlarla.

Son Dakika Haber Fotoğrafçılığı, Associated Press 

Diğer haber kuruluşlarının ayrılmasının ardından çektikleri Mariupol’un harap oluşu, sivil altyapının hedef alınmasının kurbanları ve kaçmayı başaran Ukrayna halkının direnci da dahil olmak üzere Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ilk haftalarına ait eşsiz fotoğraflarla.

Fotoğrafçılık: Los Angeles Times, Christina House

Sokakta bir çadırda yaşayan 22 yaşındaki hamile bir kadının hayatına samimi bir yaklaşımla bakarak sonunda kaybettiği çocuğunu büyütme mücadelesindeki duygusal kırılganlığını gösteren fotoğraflarıyla.

Sesli Habercilik:  Başta Connie Walker olmak üzere Gimlet Media çalışanları

Babasının geçmişini araştırırken Kanada’daki bir Kızılderili yatılı okulunda yüzlerce yerli çocuğun istismarına ilişkin daha büyük bir hikayeyi ortaya çıkaran Walker’ın titiz bir araştırmacı gazetecilikle harmanlanmış kişisel öyküsüyle.

TAP, DRAMA, MÜZİK alanlarındaki Pulitzer ödülleri

Kurgu Kitap

Demon Copperhead, Barbara Kingsolver (Harper)

pulitzer ödülleri - demon copperhead

Appalachialı bir çocuğun bilge ve sarsılmaz bir sesle yoksulluk, bağımlılık, kurumsal başarısızlıklar ve ahlaki çöküşlerle karşılaşmasını ve bunları yenme çabalarını ustalıkla anlatan modern bir “David Copperfield” yeniden yorumuyla.

Trust, Hernan Diaz (Riverhead Books)

pulitzer ödülleri - trust

Geçmişin Amerika’sında geçen, farklı edebi üsluplarla işlenmiş, bağlantılı anlatılar aracılığıyla aileyi, zenginliği ve hırsı irdeleyen sürükleyici bir roman; kapitalizmin kral olduğu bir ülkede aşk ve gücün karmaşık bir incelemesi olan romanıyla.

Drama

English, Sanaz Toossi

Ailelerinde yaşadıkları ayrılıkların ve seyahat kısıtlamalarının onları, kimliklerini değiştirebilecek ve aynı zamanda yeni bir hayatı temsil edebilecek, yeni bir dil öğrenmeye ittiği dört İranlı yetişkinin Tahran yakınlarında bir kursta İngilizce dil sınavına hazırlanmaları hakkında güçlü oyunla.

Tarih

Freedoms Dominion: A Saga of White Resistance to Federal Power, Jefferson Cowie (Basic Books)

19. ve 20. yüzyıllarda yerleşimci sömürgeciliğin ve köleliğin şekillendirdiği Alabama’nın bir kasabasında yankılanan anlatımda hükümet karşıtlığı ve ırkçı ideolojiler arasında güçlü bağlantılar kurarak beyaz üstünlüğünün evrimini gösteren bir portre olan kitabıyla.

Biyografi

G-Man: J. Edgar Hoover and the Making of the American Century, Beverly Gage (Viking)

pulitzer ödülleri - g-man

ABD tarihinin en kutuplaştırıcı figürlerinden olan FBI’ın uzun süreli direktörü J. Edgar Hoover’ı derinlemesine araştırılmış ve incelikli bir bakışla anlatan, direktörün muazzam başarıları ve bunlara gölge düşüren kusurlarını tüm karmaşıklığıyla tasvir eden  kitabıyla.

Anı veya Otobiyografi

Stay True, Hua Hsu (Doubleday)

Yoğun gençlik arkadaşlıklarının yanı sıra kişisel anlatılarımızın varsayılan mantığını aniden ve kalıcı olarak değiştirebilen rastgele şiddeti de ele alan zarif ve dokunaklı bir reşit olma hikâyesiyle.

Şiir

Then the War: And Selected Poems, 2007-2020, Carl Phillips (Farrar, Straus and Giroux)

Ülke politikalarını, bir pandeminin ardından yaşamı ve değişen küresel toplumdaki yerimizi anlamlandırmaya çalışırken Amerikan kültürünü anlatan usta işi bir koleksiyonla.

Kurgu dışı

His Name Is George Floyd: One Man’s Life and the Struggle for Racial Justice, Robert Samuels ve Toluse Olorunnipa (Viking)

2020’de polis tarafından öldürülmesi uluslararası bir sosyal değişim hareketini ateşleyen ancak insanlığı ve karmaşık kişisel hikâyesi bilinmeyen sıradan bir adamın samimi, sürükleyici portresiyle. (Kurul tarafından Biyografi kategorisinden bu kategoriye alındı.)

Müzik

Omar, Rhiannon Giddens ve Michael Abels

Afrika ve Afro-Amerikan geleneklerini saygıyla temsil eden, opera formunun dilini genişletirken esarete mahkûm edilenlerin insanlığını aktaran müzikal bir eser olan ve prömiyeri 27 Mayıs 2022’de ABD’de Spoleto Festivalinde yapılan, Müslüman ülkelerden Kuzey Amerika’ya getirilerek köleleştirilmiş insanlar hakkında yenilikçi ve etkileyici operayla.


Haberin kaynağı: https://www.pulitzer.org/prize-winners-by-year

Diğer haberleri okumak için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.