Bir Düzen Olarak Anarşi – Mohammed A. Bamyeh
Düzenleyen: Özlem Gökbel
Pittsburgh Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olan Ürdün doğumlu Akademisyen-Yazar Mohammed A. Bamyeh’in kaleme aldığı ve Türkçeye çevirisini Harun Tuncer’in yaptığı Bir Düzen Olarak Anarşi kitabı Albaraka Yayınları’ndan çıktı.
İnceleme
İlgi alanları; devrimler ve toplumsal hareketler, bilgi sosyolojisi, anarşizm ve sivil toplum, din sosyolojisi, İslami çalışmalar, kültür gibi konular olan Mohammed A. Bamyeh, Bir Düzen Olarak Anarşi kitabında kaotik bir dünya çerçevesinde anarşi kavramını ele almakta ve sosyal düzenin bir parçası olan kavramın tarihçesinin izini sürmekte. Altı ana bölümden oluşan bu kitapta anarşi, medeni yaşamın en önemli tezahürlerinden biri olarak gösterilmekte ve yaşamın işleyişinde empoze edilmiş yapılar karşısında üstlendiği rol incelenmekte. Nitekim anarşi; itaat, savaş ve eşitsizlik gibi kavramlara karşı özgürlük, sosyallik ve eşitlik gibi sosyal unsurları bünyesinde barındırmakta.
Hegemonyanın özgürlüğün düşmanı olduğunu ve özgürlük ile toplumun birbirini tamamlayıcı unsurlar olduğunu belirten M. A. Bamyeh; savaş, sivil toplum, global düzen, dayanışma ve modern devlet yapılarının evrimi bağlamında kapsamlı bir anarşi felsefesi sunmakta ve anarşinin hem sosyal düzen hem de insanlık açısından bir rehber olabileceğini savunmakta.
Yazarın kendi kaleminden kendisi
“4 kıtada 18 şehirde, iki iç savaşta, iki devrimde bulunduktan ve mülteci koşullarına tanık olduktan sonra, küresel bir sosyolojinin yanı sıra çatışma ve toplumsal dönüşümün karmaşık dinamikleri için teorik olmaktan çok canlı bir anlayış geliştirdim. Maddi bakış açılarıyla ilgileniyorum ve önceden paketlenmiş modellere, özellikle de önemli olmakla birlikte küresel deneyimimizin küçük bir bölümünü oluşturan yalnızca ABD veya Avrupa’dan örnek olay incelemelerine dayanan modellere karşıyım. Çalışmam, belirli vaka çalışmaları içerse bile, genellikle karşılaştırmalı açılardan yararlanır. Disiplinli bakış açılarının bir karışımını tercih ederim ve öğretimimi ve araştırmamı her zaman tarihsel ve kültürel süreçlere dayandırırım. Toplumsal hareketler ve devrimler, muhafazakarlığın doğası, din sosyolojisi, anarşizm ve devletin dışında örgütlenen toplumsal yaşamla ilgileniyorum. İyi niyetli olanlar da dâhil olmak üzere tüm Ortodoksları bilginin önündeki engeller olarak görüyorum. Benim için en ilginç sosyoloji, çok boyutlu, bilim olarak ama aynı derecede bir sanat olarak da yaklaşan sosyolojidir.” (Kaynak: Pittsburgh Üni. – Resmî web sitesi)
Mohammed A. Bamyeh kimdir?
Pittsburgh Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü ve International Sociology Review of Books’un (ISRB) editörüdür. Saint Paul, Minnesota’daki Macalester College’da Uluslararası Çalışmalar bölümünde Hubert Humphrey başkanlığını ve Uluslararası Barış ve Güvenlik alanında SSRC-MacArthur bursunu yürütmüştür. Daha önce Georgetown Üniversitesi, New York Üniversitesi, SUNY-Buffalo ve Massachusetts Üniversitesi’nde dersler vermiş, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Çin, Tayvan, İsveç, Ürdün, Türkiye, Mısır, İtalya, Malezya, Makao ve Zimbabve’deki diğer birçok üniversite ve kuruma ders vermesi için davet edilmiştir.
KÜNYE
Yayınevi: Albaraka Yayınları
Yazar: Mohammed A. Bamyeh
Orijinal adı: Anarchy as Order: The History and Future of Civic Humanity
İngilizce aslından çeviren: Harun Tuncer
Çeviri Editörü: Haluk Doğan
Genel Yayın Yönetmeni: Ahmet Faruk Çağlar
Dizi: Sosyoloji
Kâğıt Türü: Kitap kâğıdı Holman 60 gr.
Sayfa Sayısı: 352
Ebat: 13,5 x 21 cm
TR Yayın Tarihi: 27 Mayıs 2022 / 1. Basım
Diğer yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok