Ev – Nermin Yıldırım

Yayınevi:
Editör: Banu Demir
Webmaster

Türk edebiyatının genç yazarlarından Nermin Yıldırım’ın Ev romanını inceledim. Hayattaki ruhani yolumuz mu, yoksa yürüdüğümüz yol mu bize gitmemiz gereken yönü gösteriyor sorusunun cevabını hadi birlikte arayalım.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 28 Mart 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Roman

Okur Yaşı: Genel okur kitlesi

Hedef Kitle: Kurgu eser okurları

Sayfa Sayısı: 453 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 16 x 24 cm

Kategoriler:

İnceleme

Kitap, erken yaşta anne babası ayrıldığı için akraba evlerinde, bir evden diğer eve geçen hiçbir yere ait olamayan bir kadının zor yaşamını konu alıyor. Yaşadığı başıboş, ilgisiz yaşama anlam ve çözüm bulmakta zorlanan genç kadın bir liman olarak sığındığı en yakın arkadaşının hayalini gerçekleştirmek üzere kendisi ve geçmişiyle yüzleşeceği, hatta ciddi yaşamsal çelişkiler yaşayacağı uzun bir yola çıkıyor.

“Dünya böyle bir yerdi; kendine mahsus bir hayal kuramayanlar, başkasının hayali olma ya da başkasının hayalini gerçek kılma peşindeydi. Bütün hayallerin kırılmak üzere kurulduğunu bilmez gibi.”

Kurgu üç farklı alanda şekilleniyor:

İlki, yol. Portekiz’den İspanya’ya kadar yürünecek 263 km’lik bir rota. Bu rota, kitapta oldukça detaylı tarif edildiği için yazarın bu deneyimi yaşamış olabileceğini okur her aşamasında hissediyor. Kadının yolda karşılaştığı, aynı yolu değişik sebeplerden dolayı yürüyen karakterlerle hikâye giderek zenginleşiyor.

İkincisi, bu yolculuğu yaparken geçmişte yaşadığı anları ve aldığı terapi seanslarını hatırlamalarıyla gerçekleşiyor. Bazı bölümler fazlaca detaylandırılmış.

Üçüncüsü ise ana karakterin fiziksel olarak yürüdüğü bir yol konu alınsa da aslında üstü örtülü duygularının su üzerine çıktığı içsel bir yolculuk bize aktarıyor.

Ev kitabında bizi bekleyenler

İki aylık bir bebekken bırakılıp annesinin bir gün gelip onu alacağı umuduyla büyüyen bir çocuk Seher. Nedense bir türlü gelip çocuğunu alamayan bir anne, onu her daim yanına almak isteyen fakat onun yanına asla gitmeyi kabul etmeyip belki de mutsuzluğundan dolayı suçladığı bir baba karakteri var kitapta.

“Arkadaştan çok öteydik, varlıkları değil yoklukları sebebiyle yan yana gelenlere has gizli bir ittifak, eşsiz bir pakt kurmuş, birbirimize yeri geldiğinde kız kardeş, yeri geldiğinde anne, yeri geldiğinde sevgili, yeri geldiğinde öğretmen olduk,” diyerek anlattığı dostu Kader, olağanüstü pozitif arkadaşı -ki bazı yerlerde davranışları sanki biraz yapay kaçan- Ogo ve yolda kendilerine katılan tatlı sokak köpeği Şerbet hanım da kitabın karakterleri arasında yerini alıyor.

Hala, amca, yeğen, dayı daha bilumum akraba evinde en fazla iki sene kalıp başka bir eve geçen Seher’in un ufak parçalara ayrılan hayatını toparlamaya çalışan bir terapist de kitapta önemli yer tutuyor.

Kitabın adı neden Ev?

“Çocukluğunu sahici bir köke bağlayanlar sonradan nereye giderlerse gitsinler. Ev dendiğinde o ilk göbek bağına uzanıyorlar. Geceleri yıldızlara, gündüzleri atlaslara ihtiyacı yok onların, kaybolmuyorlar. Hayat boyu yollarını ararken pusula niyetine başlangıç noktalarına, tohumlarının serpilip dünyaya yayıldığı o ilk mevkiye, evlerine bakıyorlar.”

Hikâye anbean yürüyecekleri, kıvrıla kıvrıla giden yolda geçiyor olsa da genç kadının yakasını bırakmayan hiçbir yere ait olamama duygusu onu asıl ruhundan yakalayan mesele. Kaybettiği göbek bağını arıyor bir bakıma. Seher karakteri kitabın mağduru ama bazı yerlerde huysuzluğu ve abartılı hareketleriyle okuyucuyu ikirciklendirebiliyor.

Ev kitabı, yazarın akıcı kalemi sayesinde sıkmadan ilerliyor ve her yaş kesiminden okuyucunun kolaylıkla okuyabileceği bir kitap. Camino de Santiago yolu ve civardaki köyler hakkında güzel bilgiler mevcut.

Nermin Yıldırım Kimdir?

Nermin Yıldırım, 1980 yılında Bursa’da doğdu. 2002 yılında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin Basın ve Yayın Bölümü’nden mezun oldu. Çeşitli gazete ve dergilerde muhabir, editör ve köşe yazarı olarak çalıştı, reklam ajanslarında metin yazarlığı yaptı.

Nermin Yıldırım’ın romanları toplumsal ve kişisel bellek üzerine kurgulanıyor. Unutma Beni Apartmanı, Rüyalar Anlatılmaz, Saklı Bahçeler Haritası, Unutma Dersleri sevilen romanları arasında. 2017 yılında yayımlanan Dokunmadan romanı Dünya Kitap’tan “Yılın Telif Kitabı” ödülünü kazandı. 2018’de yayımlanan Misafir romanı ise Berlin Film Festivali’nin edebî eserleri sinemaya taşımak amacıyla oluşturduğu Books at Berlinale kategorisinde seçilen 12 eserden biri oldu. Yıldırım’ın yedinci romanı Ev ise 2020 senesinde yayımlandı.

Diğer kitap incelemeleri için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Ev – Nermin Yıldırım”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products