Elmer – David McKee

Editör: Çiğdem Yalman Kopan

Raf raf dizilmiş çocuk kitapları arasında geziyorsunuz. Birden şöyle elinize göre bir kitap gördünüz, kapağında renk renk yamalı bir fil. Fil, değil mi o? Evet evet, sadece daha önce gördüğünüz hiçbir file benzemiyor. Çünkü o Elmer. Peki, olayı ne bu sevimli karakterin?

Sitede Yayınlanma Tarihi: 28 Mayıs 2022

Ülke: İngiltere

Türü: Resimli Çocuk Kitabı

Okur Yaşı: 1 yaş üzeri çocuklar ve ebeveynleri

Hedef Kitle: Resimli çocuk kitabı seven tüm okurlar

Sayfa Sayısı: 32 sayfa

Çevirmen: Aslı Motchane

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 27,5 x 24 cm

Kategoriler:

İnceleme

İngiltere’nin ikonik çocuk kitabı yazarı ve illüstratörlerinden biri olan David McKee, 1968 yılında Elmer, The Patchwork Elephant isimli bir karakter yarattı. O yıl bu kitabın basımını Dobson Books üstlense de (Elmer’ın ilk baskısına buradan ulaşabilirsiniz) 1989 yılında Andersen Press, kitabı yenileyerek Elmer’ı bugün bildiğimiz formuyla tekrar yayımladı. Böylece 41 kitaplık bir serüven başlamış oldu.

Bu incelemede bahsedeceğim serinin ilk kitabı, ormanda herkesin tanıdığı, sevdiği ama diğer filler gibi gri olmadığı için üzülen rengarenk fil Elmer’ın yıllarca devam edecek maceralarına yumuşak bir giriş yapıyor.

Küçük bir çocukken en büyük sorunum “başkaları gibi olmamak”tı. Karşılaştığım herkesi büyük küçük ayırt etmeden inceler ve onlar gibi olmadığım için kendimi kötü hissederdim. Bu yönüyle Elmer’ın o güzel renklerine rağmen bir topluluğun ortak özelliğini taşırcasına griye bürünmüş diğer filler gibi gri olmadığına üzülmesi bana çok tanıdık geldi.

Peki, Elmer gri bir fil olsa, nasıl olurdu? David McKee, seneler boyu yeni kitaplarla karşımıza çıkacak bu sevimli fille ilgili belki de akla ilk gelen “Neden rengi gri değil?” sorusuna peşin yanıtını vermiş: Çünkü o, böyle bir fil işte.

Nasıl olduğunu merak edenler, buyrun sizi 2007 yılında Kır Çiçeği Yayınları’ndan Aslı Motchane çevirisi ile çıkan ve 2016 yılında Mikado Yayınları tarafından tekrar yayımlanan Elmer kitabını okumaya alalım.

Elmer, kendisi olmanın tadını çıkardığı bu ilk maceranın ardından yeni kitaplarda yardımlaşma, dürüstlük, arkadaşlık gibi temel konulara değiniyor.

Bu kitaplardan birini okuduktan sonra serinin kalanını merak edeceğinize eminim. İnsan bir yetişkin olarak bile, çocukluğunda bir köşeye çekilip sevdiği bir kitabı okurkenki ruh hâline bürünüyor. Siz aynı şekilde hisseder misiniz bilemiyorum ama eminim okuduğunuzda içinizi sıcacık yapan bir şeyi hatırlatacak bu kitap.

Elmer Günü nedir?

Elmer’ın ilk hikâyesi, ormandaki fillerin her yıl “o gün”ü (kitabı okuyanlar biliyor hangi gün olduğunu) Elmer Günü olarak kutlamayı önermesiyle bitiyor. Bir ipucu vereyim, öyle bir gün ki, herkes rengârenk!

Bu arada gerçekten bir Elmer Günü var. 2016 yılından itibaren İngiltere’de düzenlenen bu günde kitapçılar, kütüphaneler ve hatta okullar çeşitli “Elmer” aktiviteleri ile çocuklara rengârenk bir gün yaşatıyorlar.

Bu yılın “Elmer Day” kataloğuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu, sadece çocuklar için değil ebeveyne yönelik öneri ve bilgilerin de olduğu şahane bir dosya olmuş.

İnsan “Ah, keşke bizde de…” demeden edemiyor.

Elmer’ın kendi sitesindeki tanıtımda ise “Celebrate Everyone’s True Colors With Elmer” sloganına bayıldım. Bir çocuk kitabı karakterinin bu kadar değer görmesi tesadüf değil aksine hak edilmiş bir başarı.

Şudabap Çocuk albümündeki Elmer şarkısı da Elmer’ın renkli hikâyesini çok güzel anlatıyor. Buraya tıklayarak dinleyebilirsiniz. Ayrıca tanıdık bir yüzden Elmer’ı dinlemek isterseniz AÇEV’in Cem Yılmaz ile gerçekleştirdiği çalışmayı buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Bu hikâye, başkalarına aldırsa da bir şekilde kendi rengini bulabilenlere, hoşgörü ve nezaketi kaybetmeyen büyüklere, ormanın en neşelisi olan küçüklere…

İyi okumalar herkese.

Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

David McKee kimdir?

Hans Christian Andersen Ödülü adaylığı bulunan ve 2020’de BookTrust tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülen David McKee, dünya çapında 50 dile çevrilmiş ve 10 milyon baskıya ulaşmış Elmerserisinin yanı sıra, King Rollo ve Mr Benn karakterlerinin de yaratıcısı.

Ayrıca bazı Paddington Bear kitaplarının da çizimlerinde imzası bulunuyor. Geçtiğimiz Nisan hayatını kaybeden sanatçının imzasıyla çıkan son “Elmer” kitabı Elmer Bedtime Story 2021’de yayımlanmıştı.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın. 

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Elmer – David McKee”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar