Bir Ömür Düşünmek – Ahmet Arslan

Yayınevi:
Editör: Tezer Beğenmiş
Webmaster

Bir Ömür Düşünmek adlı nehir söyleşideki sorular sayesinde, ülkemizdeki değerli felsefecilerden Ahmet Arslan’ı tanımanın ve felsefi bilgiler edinmenin yanı sıra, felsefenin günlük yaşamdaki önemini de öğreniyoruz. Mücadele ile geçen yaşam öyküsünün yer aldığı bu söyleşiden, bakalım sizler nasıl ilham alacaksınız?

Sitede Yayınlanma Tarihi: 13 Mayıs 2022

Türü: Kurgu Dışı - Nehir Söyleşi

Okur Yaşı: Genç, yetişkin, genel okur kitlesi

Hedef Kitle: Biyografi ve otobiyografi eserlerine ilgi duyan okurlar

Sayfa Sayısı: 428 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 15 x 23 cm

Kategoriler:

İnceleme

Bir Ömür Düşünmek, Devrim Özkan ve Buğra Kalkan’ın Ahmet Arslan ile yaptıkları nehir söyleşi kitabıdır. Bu söyleşide Arslan kendi yaşamının dönüm noktalarını, etkilendiği felsefi bakış açılarını ve bunları günlük yaşamına nasıl uyarladığını anlatıyor. Arslan’ın cevaplarını okurken samimiyetine ve azmine özellikle dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Bir Ömür Düşünmek kitabının ilk dört bölümünde Arslan’ın Urfa’da geçen çocukluk ve ilk gençlik anılarını okuyoruz. Urfa’da dünyaya gelen ve üniversite dönemine kadar burada yaşayan Arslan; gelecek yaşamının ve bakış açısının şekillenmesinde, buradaki baskıcı yapının ne kadar büyük rol aldığını anlatıyor. Arslan’ın bu bölümlerdeki soruları cevaplarken; çocukluk anılarına, aile ilişkilerine, Urfa’nın sosyal ve kültürel yapısına değiniyor. Kitabın ilk bölümlerinde o dönemlerde Urfa ve civarındaki insanların hayata bakış açıları, gelenek ve dini baskılarla nasıl bir hiyerarşi oluşturduklarını, Arslan’ın anılarından öğreniyoruz.

Sonraki birkaç bölümde Arslan’ın üniversite eğitimi nedeniyle Urfa’dan ayrılışını, felsefe okuma kararını ve eğitim hayatında karşılaştığı zorlukları okuyoruz. Arslan yaşadığı zorlukların yanı sıra, karşısına çıkan beklenmedik fırsatları da samimi bir dille anlatmış. Özel hayatı hakkındaki soruları da aynı samimiyetle cevaplamış. Evliliği, İzmir’e yerleşmesi ve çocuklarına karşı yaklaşımını da okurla paylaşıyor.

Türkiye’de felsefe, siyaset ve din; Bir Ömür Düşünmek

Bir Ömür Düşünmek kitabı 28 bölümden oluşuyor. İlk 13 bölüm Ahmet Arslan’ın hayatına sonraki 15 bölüm ise felsefi bakış açısına, siyasete, dine ve topluma bakışını aktarıyor.

Arslan herkesin felsefeye ihtiyacı olduğunu savunuyor ve bu nedenle felsefeyi karmaşık algısından kurtarıp, okuma yazma bilen her insanın anlayabileceği sadelikte anlatmasıyla tanınıyor. Görüş ve düşüncelerini kolay anlaşılır örneklerle, ideolojik kalıba sokmadan, özgün bir şekilde aktarması da benim için çok kıymetli.

Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe bölümünü kurarak, burada uzun yıllar bölüm başkanlığı yapmasına ve bu süreçte yaşadıklarına da kitapta değiniyor. Söyleşide verdiği cevaplarla okurları sık sık düşünmeye sevk ediyor.

“Ben bu hayatımdan memnun muyum? Neden memnunum? Hayatımdan memnun olmaktan ne anlıyorum? Daha doğrusu insanın hayatından memnun olması, olmaması ne demektir?”

“İnsana cesaret, kararlılık veren tek şey bilgidir, birikimdir. Cahillerin cesur gibi görünmesinin nedeni, bilgili insanların ortada olmaması veya mevcut olsalar bile çeşitli nedenlerle cahillere karşı çıkmaktan çekinmeleri, korkmalarıdır.”

İlk defa 2016 yılında basılan Bir Ömür Düşünmek kitabını; Ahmet Arslan’ı yakından tanımak ve ilham verici, özgün hayatlara tanıklık etmek isteyen herkese tavsiye ederim. Felsefeye ilginiz varsa, Arslan’ın “Felsefeye Giriş” adlı eserini de hiç sıkılmadan ve felsefi kavramları anlayarak okuyabilirsiniz.

Ahmet Arslan kimdir?

1944 yılında Urfa’da doğdu. Lisans ve lisansüstü öğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nde tamamladı. 1978 yılında aynı kurumda doçent, 1988 yılında Ege Üniversitesi’nde profesör oldu. 2011 yılında emekliye ayrıldı. Arapça, Fransızca, İngilizce ve Almanca biliyor. Bu dillerden ve felsefenin çeşitli alanlarına ait çok sayıda çevirisi var. Uzmanlık alanları ise Antikçağ Yunan Felsefesi, Orta çağ İslam Felsefesi ve Osmanlı Kelam Düşüncesidir.

Eserleri:

  • İlkçağ Felsefe Tarihi (5 cilt)
  • İbni Haldun
  • İslam, Demokrasi ve Türkiye
  • İslam Felsefesi Üzerine
  • Kemal Paşazade’nin Tehafüt Haşiyesi (2 cilt)

Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi?

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Bir Ömür Düşünmek – Ahmet Arslan”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products