Bookinton

Kurumsal çözümler, kurumsal yazılımlar, dijital dönüşüm, sektör analizleri derken ERP her firmanın ihtiyacı hâline geldi. ERP Komitesi de yaklaşık on yıldır ülkemizde bu konuda farkındalık kazandırmaya çalışıyor. ERP nedir, nasıl kullanılır? ERP Komitesi Başkanı Göker Sarp anlatıyor. 

Dilek Kılıç  

ERP Komitesi Başkanı Göker Sarp, ERP konuşulurken ilk akla gelen ve tecrübesine danışılan değerli yazılım emekçilerimizden biri. Emekçi diyorum çünkü koordinasyon yaptığı kadar projelerde de yer alıyor. 

Kurulduğundan beri başkanlığını yaptığı ERP Komitesi ise yaklaşık on yıldır ülkemizde ERP konusunda farkındalık, destek ve eğitim alanlarındaki boşluğu dolduruyor. Bu nedenle kendisine hem ERP nedir, nasıl kullanılır diye sorduk hem de bu konuda ilerlemek isteyenlerin neler yapması gerektiğini konuştuk.  

Bilmeyen okurlarımız için ERP’nin ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlatır mısınız? 

ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) sistemleri şirket içinde bilgi akışını kolaylaştıran, farklı departmanlara ait süreçleri merkezi olarak yönetmenizi sağlayan bilgi teknolojileri tabanlı bir yönetim aracı. Tüm şirketler kısa veya uzun vadede büyümek ister, ERP sistemleri daha düzenli ve daha az sancılı büyümenize olanak sağlar.

Modern ERP’ler modüller olarak yapılandırılmıştır. Müşteri Kaynakları Yönetimi (CRM), Finansal Muhasebe, İnsan Kaynakları Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Satın Alma gibi birçok fonksiyonu içerir. Böylece şirketinizin ihtiyaç duyduğu modülleri her zaman uygulayabilir ve şirketiniz büyürken ERP’nize yeni özellikler ekleyebilirsiniz. 

Rekabetçi koşullar nedeniyle şirketler kaynaklarını daha iyi yönetmek zorunda. Kuruldukları ilk yıllarda şirketi manuel olarak kontrol altında tutarak süreçlerini yönetebiliyorken, kapasiteleri büyüyüp işleri karmaşıklaştıkça kontrol etmeleri güçleşiyor. 

Şirketler büyürken kurumsal sistem kullanmazsa, bir süre sonra müşterilerine zamanında geri dönüş yapamamaya, maliyetlerini görememeye, stoklarını takip edememeye başlıyor. Mükerrer veri girişleri ve rapor hazırlarken yaşanılan gereksiz zaman kayıpları verimsizliğe yol açıyor. Finansal durumun izlenebilmesi zorlaşıyor, mesai sonrası çalışmalar artıyor, zamanında karar alınması zorlaşıyor, kısaca günlük hayat kör dövüşü hâline geliyor.

ERP yazılımları, tüm süreçlerin bütünsel bakış açısıyla değerlendirilebilmesi için bir yönetim aracı. Dünyadaki değişimi yakalamak ve yenilenmek için bulunmaz bir fırsat sunuyorlar.

ERP’yi kullanmak kurumlara ne kazandırır? Hangi işleri üretenlerin / yapanların ERP sistemine geçmesini tavsiye edersiniz?

ERP’ler karar verme sürecinizi geliştirir. Verimliliğinizi artırırken izlenebilirlik de sağlar. Maliyetlerinizi düşürmenize yardımcı olur. Şirket içindeki iletişimi artırır. Veri tutarlılığına ve güvenliğine olanak tanır. Kalite ve müşteri ilişkilerini iyileştirmenize yardımcı olur. ERP’ler bilişim teknolojilerine yönelik harcamalarınızı azaltır.

Şirketlerin kuruluş aşamasından itibaren, mal ve para hareketlerini izlemek için ERP kullanmalarında fayda var. Ülkemizde farkındalık olmadığından şirketlerin ERP kullanımı düşük. TÜİK’in son verilere göre ERP kullanım oranımız %28. 

Birden fazla lokasyonda faaliyet gösteren, siparişe yönelik üretim yapan, 1. seviye olarak çalışacak yan sanayi firmaları, savunma sanayinde çalışacak firmalar, süreçlerinde geriye izlenebilirlik gerektiren sektörlerde faaliyet gösterecek firmalar, Turquality’e ve Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS)’ne başvuran firmalar özellikle ERP kullanmalı.

ERP farkındalığı yaratmak için bir komite kurmuşsunuz. Komitede neler yapıyorsunuz? 

ERP Komitesi, 13 Şubat 2012 tarihinde kuruldu. 15.000’den fazla bireysel ve kurumsal üyesi var. Türkiye’deki ERP kullanıcıları, akademisyenler, yönetim danışmanları ve stratejistlerin yanı sıra ticaret, sanayi ve hizmet sektöründeki kuruluşlarla iş uygulamaları sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcilerinden oluşan marka bağımsız bir iletişim ve deneyim paylaşımı platformu. Detayları web sitemizden  inceleyebilirsiniz.

ERP Komitesi, ülkemizdeki operasyonel etkinlik ve verimlilik hedeflenen ERP projelerinde başarıya ulaşılabilmesi için akademisyen, yönetim danışmanı ve ERP kullanıcısı olan komite üyelerinin ileri seviyedeki uzmanlıklarını ve tecrübelerini, ERP uygulamalarının kullanımına geçecek kurumlarının istifadesine sunuyor. Yürüttüğü bilinçlendirme (seminer, teknik analiz, akademik çalışmalar, sektörel raporlar ve dökümanlar vs) faaliyetleriyle ERP uygulamalarına özendirmeyi ve bu uygulamaların kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor. 

ERP konusunda bilgi sahibi olmak isteyen okurlar başlangıç aşamasından uzmanlaşma aşamasına kadar hangi kitapları hangi sırayla okumalı?

Yeni başlayanlara tavsiyem ERP ile ilgili kitap okumaya ileri seviye ve yabancı kitaplardan başlamamaları. “Okuyamadım, yarım bıraktım,” dememeleri için ERP hakkında önce temel seviye kitaplardan başlamalılar.Belirttiğim üç kitabı aşağıdaki sırayla okuyabilirler.

İlk olarak Açıköğretim Fakültesi yayını olan Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri adlı kitabı, ikinci olarak Bileşim Yayınevinin yayını ERP Kurumsal Kaynak Planlaması adlı kitabı ve son olarak Gazi Kitabevinin yayını Kurumsal Kaynak Planlaması Teori ve Bilgisayar Destekli Uygulama Senaryoları adlı kitabı okuyabilirler. 

ERP için podcast, video başka kaynak öneriniz var mı? 

Türkiye’deki güncel çözümleri ve teknolojileri bir araya getiren The Prowess sitesini önerebilirim. Site makaleleri, çözüm önerileri, başarı hikâyeleri ve videolarıyla kurumsal çözüm kullanıcısı adaylarına ve sektörde kariyer yapmak isteyenlere yol gösterici… 

Sizin kitaplarla aranız nasıl? Hangi türde okumayı seviyorsunuz?

Son dönemde teknolojiye yönelik kitaplarla ekonomi ve iş kitapları okumayı tercih ediyorum. Özellikle, yapay zekâ üzerine yazılmış yerli yabancı her türlü kaynağı okumaya çalışıyorum. Vakit buldukça müzik ve sinema tarihiyle ilgili yazıları da okumaktan keyif alıyorum. Acar Baltaş’ın yönetimle, Seth Godin’in pazarlamayla ilgili kitaplarını severek okuyorum. 

Göker Sarp kimdir? 

1969 yılında Çanakkale’de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölümünü bitirdi. 1991 yılında yazılım mühendisi olarak çalışmaya başladı. 2000 yılı öncesinde Borusan Holding, Borusan Boru, Mannesman, Pfizer, Wyeth İlaçları, Maya İnşaat, Mazda, Hyundai ve Daewoo gibi kurumlara hizmet veren yazılım ve danışmanlık şirketlerinde analist yazılımcı ve proje yöneticisi olarak yer aldı. 

2000 yılından itibaren ağırlıklı olarak otomotiv, kablo, makine endüstrisi, proje tabanlı endüstriler ile inşaat sektörlerinde yeni ERP konumlandırma aşamalarında görev aldı. 2001 yılından beri Türkiye Bilişim Derneği üyesi, 2012 yılında kurduğu Kurumsal Dönüşüm Platformu’nda hâlen koordinatörlük görevini sürdürüyor.

Dijital dönüşüm yolculuğuna hazırlanan 3.000’den fazla işletmeye saha ziyaretinde bulundu, halen dijital dönüşüm konusunda beyin fırtınası toplantıları düzenliyor ve kurumsal yazılım ve teknoloji seçimine yönelik mentorluk yapıyor. 

Diğer uzman görüşü röportajlarını okumak için tıklayın. 

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.