Bu hafta Kitap Kulübü konuğumuz, komşuluk ilişkilerini geliştirme amacıyla yola çıkan site sakinlerinin oluşturduğu oluşturduğu Sinpaş Kitap Kulübü.
Anıl İlkay Bozkurt
Sinpaş Kitap Kulübü, 2019 yılının Temmuz ayında Elçin Akkaş tarafından kuruldu. Komşular arası ilişkilerin güçlenmesi ve kaliteli zaman geçirilerek sosyalleşmeyi amaçlayan kulüp hedefini yakalamış gözüküyor. Site içi karşılaşma anlarında selamlaşmalardan dostluğa dönüşen ilişkiler üyeleri mutlu ediyor. Aylık okuma toplantılarının yanı sıra farklı paylaşımlar için de bir araya gelerek hayatın günlük koşturmacasında kendilerine özel bir alan yaratıyorlar.
Kitap Seçimleri Nasıl Yapılıyor?
Yaz aylarında toplantılarına ara veren kulüp yeni dönem başlangıcını Eylül ayında yapıyor. Sezonun ilk toplantısında katılımcıların önerileriyle oluşturulan kitap listesi anket yöntemiyle oylanıyor. En çok talep gören kitaplarla yeni dönemin okuma seçkisi oluşturuluyor.
Kurgu, kurgu dışı her türde kitabı değerlendirmeye alıyorlar. Seçili listede aylık okuma planı kitap hacimlerine göre şekilleniyor. Sayfa sayısı fazla olan kitabın okunmasını, sayfa sayısı düşük bir kitabın değerlendirmesi takip ediyor.
Toplantıların Akışı Nasıl?
Sinpaş Kitap Kulübü’nde istekli her üye moderatörlük yapabiliyor. Sezon açılışında okunacak kitap seçimi yapılırken her kitap özelinde bir üye belirleniyor. Seçili kitabın sorumluluğunu alan üye, toplantı akışıyla ilgili paylaşımları yapıyor ve moderatörlüğü üstleniyor.
Moderatör kitap ve yazar ile ilgili sunuma yönelik detaylı bir çalışma hazırlıyor, toplantıyı bu tanıtım ile açıyor. Sonrasında katılımcılar kitabın kendilerinde yarattığı etkiyi ve düşüncelerini paylaşıyor.
Şimdiye Kadar Okunan Kitaplar Hangileri?
Kulüp üyelerinin ortak tercihlerine göre seçilen, okuma sonrası katılımcıların paylaşımda bulunduğu kitap listesi şöyle:
- Kürk Mantolu Madonna – Sabahattin Ali
- Aaden – Akilah Azra Kohen
- Kanadı Kırık Kuşlar – Ayşe Kulin
- Serenad – Zülfü Livaneli
- Ağrıdağı Efsanesi – Yaşar Kemal
- Beyaz Zambaklar Ülkesinde – Grigory Petrov
- Simyacı – Paulo Coelho
- Şeker Portakalı – José Mauro de Vasconcelos
- Beyoğlu’nun En Güzel Abisi – Ahmet Ümit
- Yüzbaşının Kızı – Aleksandr Puşkin
- Hayvan Çiftliği – George Orwell
- Siddhartha – Hermann Hesse
- Yabancı – Albert Camus
- Kayıp Tanrılar Ülkesi – Ahmet Ümit
- Yeraltından Notlar – Fyodor Dostoyevski
- Cemile – Cengiz Aytmatov
- Şibumi – Trevanian (Rodney William Whitaker)
- Incognito – David Eagleman
- Bir Dinozorun Anıları – Mina Urgan
- Dorian Gray’in Portresi – Oscar Wilde
- Benden Selam Söyle Anadolu’ya – Dido Sotiriyu
- Ela Gözlü Pars Celile – Osman Balcıgil
- Gece Yarısı Kütüphanesi – Matt Haig
- Mavi Tebeşir – Vedat Akyol
Yakın süreçte okuma listelerinde yer alınan kitaplar:
- Masumiyet Müzesi – Orhan Pamuk
- Bu Bacaklar Çalışacak Arkadaş – Alper Patır
- Yüzyıllık Yalnızlık – Gabriel Garcia Marquez
- Mecburiyet – Stefan Zweig
- Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck
Diğer Kulüplerden Onları Ayıran Özellikler Neler?
Site Sakinleri İnisiyatifi Sorumlusu Harun Ökek bu soruyu şöyle yanıtlıyor:
“Bizim kulübümüz tam anlamıyla bir komşular arası inisiyatif olduğundan bizi farklılaştıran en önemli şey de bu oluyor. Kulüp üyeleri kendi aralarında birer komşudan ziyade birer dost oluyorlar ve site içerisinde ihtiyaç olduğu düşünülen konularda etkinlik planlamalarında önderlik de yapıyorlar.”
Katılımcı Profilleri Nasıl?
Ortak yaşam alanı esasına dayalı, site sakinlerinin oluşturduğu bir platform olmasına bağlı olarak katılımcı profili benzer sosyokültürel özellikler taşıyor. Üyeler arasında akademisyen, profesyonel yönetici, devlet memuru, serbest girişimci katılımcılar ya da çalışmayanlar olması grubu zenginleştiriyor, etkinliklerde farklı bakış açıları yakalanabiliyor.
Katılımcıların Yorumları
“Benim için her ayın en beklenilen etkinliği kesinlikle kitap kulübü buluşmalarımız diyebilirim. Hem kitap hakkında konuşuyor hem de sohbet ediyoruz. Bu kulüp sayesinde pek çok yeni dostum oldu. Hatta bazı zamanlar buluşmak için toplantıları beklemeden kendi aramızda organize oluyoruz.” – Deniz Peker
“Bu kitap kulübü sayesinde bir kitaba çok farklı açılardan bakılabileceğini görmüş oldum. Her toplantımızda benim dikkatimi çekmeyen şeylerin diğer arkadaşlarımın dikkatini çektiği görüyorum ve bu da benim yeni bir kitabı okurken algılarımı daha da açmamı sağlıyor.” – İclal Mutçalı
“Türkiye ve dünya gündemine bakıldığında iç karartıcı pek çok şeyle karşılaşıyoruz. Kitap kulübümüz bu bakımdan hepimize ayda bir sefer de olsa nefes almak gibi geliyor. Kulüpte farklı tarzda kitaplar üzerine tartışmak bilgi dağarcığımızı geliştiriyor ve ilgi alanlarımızı çeşitlendiriyor.” – Harun Ökek
Kulüp Adı: Sinpaş Kitap Kulübü.
Buluşma Sıklığı: Ayda 1.
Hangi Türde Okuyorlar: Romanlar öncelikli olmak üzere her türden.
Platform: Yüz yüze.
Kimler Katılabilir: Sinpaş site sakinleri (Site dışından katılım talebinin değerlendirilmesi mümkün).
Katılımcı Sayısı: Toplam 46, toplantı katılımı ortalama 10 üye.
Kurucu: Elçin Akkaş.
Diğer kitap kulüplerini incelemek için tıklayın.