Bookinton

Geçtiğimiz günlerde Reuters’taki habere göre ChatGPT, Amazon’da yapay zekâ ile yazılmış e-kitapların sayısında patlamaya neden oldu. Peki, ChatGPT gerçekten kitap yazabilir mi? ChatGPT’nin bu soruya verdiği yanıt olumsuz. Yine de kitap yazmak için ChatGPT’den faydalanmak mümkün. 

Utku Özer

“ChatGPT, kitap yazabilir misin?”

“Ben bir yapay zeka dil modeliyim, dolayısıyla gerçek bir yazarın yerini alamam. Kitap yazmak, insanların yaratıcılık, deneyim, düşünce ve hayal gücü gibi insana özgü özelliklerini kullanmalarını gerektirir. Ancak, kitap yazmak için ihtiyacınız olan bazı ipuçlarını veya yaratıcı yazarlık tekniklerini öğrenmenize yardımcı olabilirim. Ayrıca, var olan bir taslağınız varsa veya yazımınızı geliştirmek isterseniz size yardımcı olabilirim.”

Her ne kadar ChatGPT kitap yazamayacağını söylese de, Reuters’ın haberine göre 2023 yılı Şubat ayı itibariyle Amazon’un Kindle mağazasında ChatGPT’yi yazar veya ortak yazar olarak listeleyen 200’den fazla e-kitap var ve bu sayı her gün daha da artıyor. Yazarların pek çoğunun ChatGPT kullandıklarını açıklamamaları nedeniyle gerçek sayıyı bilmekse mümkün değil. Peki ChatGPT kullanarak nasıl kitap yazılabilir?

ChatGPT kullanarak kitap yazmak

ChatGPT baştan sona bir kitap yazmasa da bir kitap yazmak için kullanabileceğiniz bazı ipuçları ve kaynakları sağlayabilir. 

  • Konu seçiminde yardımcı olabilir. Hangi konuda bir kitap yazmak istediğinizi belirleyemediyseniz, size farklı fikirler ve konular sunabilir. Farklı fikirler ve konular hakkında bilgi edinmek için Chat GPT’den yardım alabilirsiniz.
  • Konu hakkında araştırma yapabilir ve size bir dizi kaynak sağlayabilir. Bu kaynaklar, kitabınızın içeriğini zenginleştirmek ve doğruluğunu artırmak için kullanabileceğiniz bilgileri içerebilir.
  • İçeriğinizi düzenlemenize yardımcı olabilir, konu başlıkları ve bölümler hakkında önerilerde bulunabilir. Hangi konulardan bahsetmeniz gerektiğini belirleyerek ve bölümleri organize ederek size yol gösterebilir.
  • Yazım ve düzenleme konusunda tavsiyelerde bulunabilir. Örneğin, yazım ve dilbilgisi kuralları hakkında bilgi verebilir. Ayrıca, bölümlerinizi ve bölümlerinizin birbiriyle bağlantısını nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda  önerilerde bulunabilir.
  • Kitabınızın genel amacına uygun bir ton ve stil kullanmanıza yardımcı olabilir. Bu, okuyucularınızın kitabınızı daha iyi anlamasını ve konunuzla daha iyi bağlantı kurmasını sağlar.
  • ChatGPT, kitabınızı nasıl yayınlayabileceğiniz konusunda size fikir verebilir.

ChatGPT hangi konularda kitap yazabilir?

ChatGPT’nin yazdığı kitaplar, genellikle belirli bir tür veya konu hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılan referans veya teknik kitapları olacaktır. Ayrıca, ChatGPT; öğrenme, eğitim, iş dünyası veya özel ilgi alanları gibi konularda yazılmış kitaplarda da size yardımcı olabilir. Dolayısıyla ChatGPT’den daha çok kurgu dışı bir kitap yazarken yardım almak mümkün.

Chat GPT; roman, kurgu, şiir veya diğer edebi türler gibi yaratıcı yazılar yazamasa da size bu tür yazılar için fikirler verebilir veya yaratıcı sürecinizde size rehberlik edebilir. Örneğin belirli bir konu hakkında daha önce yazılmış kurgusal eserleri analiz ederek, size o konu hakkında olası olay örgüleri, karakterler veya diyaloglar hakkında fikir verebilir. Böylece ChatGPT’yi kullanarak kendi kurgusal eserinizi oluşturabilirsiniz. Ancak ChatGPT’nin sizin yerinize tam bir kurgu kitabı yazmasını beklemeyin. Bunun yerine ChatGPT’yi bir yaratıcı yazarlık aracı olarak kullanabilir, ondan fikir, öneri ve hatta ilham alabilirsiniz.

Yaratıcı yazarlık ve ChatGPT

  • Konu hakkında fikir geliştirme: ChatGPT’ye belirli bir konu hakkında sorular sorabilirsiniz. ChatGPT size benzer konularda yazılmış eserler hakkında bilgi verebilir ve konuya farklı açılardan bakmanıza yardımcı olabilir.
  • Karakter geliştirme: ChatGPT’ye belirli bir karakter hakkında sorular sorabilirsiniz. ChatGPT size karakterin geçmişi ve kişisel özellikleri hakkında fikirler verebilir.
  • Olay örgüsü geliştirme: ChatGPT’ye belirli bir olay örgüsü hakkında sorular sorabilirsiniz. ChatGPT size olay örgüsü hakkında fikirler verebilir ve hikâyenizi nasıl şekillendireceğiniz konusunda size önerilerde bulunabilir.
  • Kelime seçimi: ChatGPT, kelime seçimi konusunda size yardımcı olabilir. ChatGPT size benzer yazılar veya edebi eserlerde kullanılan kelime öbekleri veya kelime seçimleri hakkında fikirler verebilir.
  • Başlangıç yapma: ChatGPT’ye hikâyenizin başlangıcına ilişkin sorular sorabilirsiniz. ChatGPT size bir başlangıç ​​hikâyesi hakkında fikirler ve öneriler verebilir.

Sonuç olarak, ChatGPT’yi bir yaratıcı yazarlık aracı olarak yaratıcı sürecinizi desteklemek için kullanabilirsiniz. Ancak ChatGPT’nin önerilerine bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Kendi yaratıcı fikirlerinizi kullanabilir, ChatGPT’den yalnızca ek destek veya ilham alabilirsiniz.

“Yapay zekâdan çizer olur mu?” başlıklı yazımızı okumak için tıklayın

Diğer gündem yazılarını okumak için tıklayın.

2 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.