Yayıncılar, yayıncılık profesyonelleri yazarlar ve okurların buluşma noktası Bookinton Kitap Platformu 1. yaşını doldurdu. Kuruluşumuzdan bu yana bizi yalnız bırakmayan herkese ve tabii ki büyük Bookinton ekibine teşekkür ediyoruz. 

Başak Bingüler

Şubat 2022’de yayına başlayan Bookinton Kitap Platformu kitap almadan önce herkesin bir kez göz atmak isteyeceği, sağlıklı bir kitap referans sitesi olma misyonu ile kuruldu. Bu misyonun temelinde elbette kitapların daha çok okura ulaşması ve okurların ilgi alanlarına yönelik aradıkları nitelikli kitapları kolayca bulabilmesi geliyor. 

Bununla birlikte parçası olduğumuz yayıncılık sektöründe kitap üretirken neler yaşanıyor, sektördeki bağımsız ve yayınevinde çalışan profesyoneller nasıl şartlarda bir kitabı yayına hazırlıyor gibi soruları da gündemimizden düşürmedik. Hep birlikte bir bakalım Bookinton Kitap Platformu’nun ilk yılı nasıl geçti…

İlk içeriklerimizi üreten editörlerimize sonsuz teşekkürler… 

Bookinton Kitap Platformu Şubat 2022’de yayına başlamadan önce yaklaşık 7 aylık bir hazırlık sürecinden geçti. Bu süreçte platformun içerik yönetiminden web sitesinin teknik işlerine ve görünümüne kadar her konuda ince ince düşündük ve gece gündüz çalıştık

İlk yayına başladığımızda fikrimizin heyecanına ortak olan yaklaşık 20 kişilik bir ekiptik. Bu ekiple haftanın 6 gününe özel içerikler hazırladık: Kitap incelemeleri, dosyalar, yazar röportajları, uzman görüşü röportajları… Bu içeriklerin hazırlanma süreci de uzun toplantılar ile gerçekleşiyordu. Ortak inancımız ve heyecanımızla hem içeriklerimizi hazırladık hem de aramıza kurucumuz Mürsel Çavuş’un BAUSEM ve İstanbul Institute iş birliği ile düzenlenen Editörlük Eğitim Programı’na katılan ve editörlük ile ilgili çalışmaları aktif olarak deneyimlemek isteyen yeni ekip arkadaşlarımız katıldı. Böylece 6 ayı geride bıraktığımızda haftanın 6 günü kitap incelemesi, röportajlar, dosyalar ve kitap öneri listeleri hazırlayan yaklaşık 80 kişilik bir ekibimiz oldu.

İçerik yönetimi ve topluluk yönetimi planları yaptık

Günümüzde bir girişimin varlığını sürdürebilmesi için kitleden çok topluluğa ihtiyacı olduğu malum.Bookinton Kitap Platformu olarak sayısı günden güne artan kitapsever topluluğumuzun içerik üretimlerinin belli bir program çerçevesinde yapılmasını sağladık. Bu sayede her aya özel bir tema belirlemeye başladık. İçerik konusu ve adeti belli bir çerçeve içinde olduğu için bir konuyu o ay içerisinde derinlemesine inceleyebilme fırsatımız oldu. Ayın yazarı konseptimiz de bu tema dahilinde bir yazarı ve eserlerini daha yakından tanımak isteyen okurlarımız için etkili oldu. Topluluğumuzun tek bir amaç ve konu etrafında topluca hareket edebilme yeteneği yayınevlerinin ve içerik üreticilerinin kısa sürede ilgisini çekti. TikTok Türkiye’den Bookinton Kitap Platformu olarak #booktoktürkiye akımını başlatmamız için gelen talep üzerine topluluğumuzun dahil olduğu içerik toplantıları yaptık ve eğitimler aldık. Bir yandan bookinton.com için içerikler üretirken bir yandan sosyal medya hesaplarımızda yayınlanan eğlenceli ve bilgilendirici videolar hazırladık. 

Bookinton’da 1 yılda neler yayımladık? 

Ekip içi çalışmalarımız ve eğitimlerimiz sürerken bir yandan da okurlarımız için hiç ara vermeden bilgilendiren ve ilham veren içerikler hazırladık. Kitaplar bölümümüzde inceleme ve yeni çıkan kitap tanıtımı olarak toplam 417 kitaba, 44 kitap öneri listesine yer verdik. Kitap incelemelerinden ulaşılabilen 83 yayınevi tanıtım sayfasının yanı sıra 17 yayınevi mutfağı röportajı yayımladık. Ayın yazarı, yazar dosyası ve yazar röportajları kapsamında 50 yazarı okurlarla buluşturduk. Editörleri ve çevirmenleri ilgilendiren dosyalar ve röportajlarla 33 içeriğe yer verdik. Ayın temasına ve gündeme uygun 48 Bookinton Özel dosyası hazırladık. Her hafta tanıtabilecek kitap kulübü bulabilir miyiz acaba derken 38 çok özel kitap kulübünü okurlarımıza tanıttık. Hazırladığımız tüm bu içerikler, Şubat 2022’den bugüne 123 bin ziyaretçimiz tarafından okundu. Bu yıl Bookinton Kitap Platformu topluluğu olarak çok ama çok çalıştık! 

Tüm bunları neden yaptık? 

YAYFED’in açıkladığı 2022 bandrol verilerine göre yayıncılık sektöründe üretilen kitap sayısı bir önceki yıla göre 58,3 milyon adet azaldı, oransal olarak %13,3 küçülme yaşandı. Bu düşüş ile sektörümüzün kitap üretimi 2015 yılı seviyesine gerilese de sadece Aralık 2022’de 24.992.834 adet kitap basıldı. Türkiye’deki okur profili, basılan kitapların türleri gibi konuları bir kenara bıraktığımızda bir “ürün” olarak basılan kitapların basıldıktan sonra okurla buluşması sürecinde ciddi boşluklar yaşanıyor.

Pek çok sektör dijitalleşen tüketici alışkanlıklarına göre satış stratejilerini dijital mecralara yöneltirken pandemi ve ardından kur dalgalanmaları nedeniyle yaşanan ham madde krizi, sektörümüzün bu dinamiği yakalamasına engel oldu. 

Her yaştan tüketicinin çevrim içi satın almaya hızlı geçiş yaptığı pandemi sürecinde yayınevleri e-ticaret sitelerini açma adımlarını attı; fakat tanıtım kısmında hala doldurulması gereken boşluklar olduğunu hem sektör profesyonelleri hem de okurlar olarak görüyoruz. 

Bookinton Kitap Platformu, hem arama motorlarında kitapların/yazarların görünürlüğünü arttırmayı hem de içerik üretici topluluğu ile kitaplar hakkında özgün içerikler üreterek bu boşluğu kapatmayı hedefliyor. Ayda 80 milyon içerik üretilen ve 13 yaş üzeri her iki kişiden birinin kullandığı Tiktok içerik Platformu’nda ürettiğimiz bilgilendiren ve ilham veren tanıtımlar sadece başlangıç! 

Doğum günü dileğimiz…

Kalabalık ve üretken bir ekibiz. Yaptıklarımız, yapmak üzere olduklarımız ve planladıklarımız bizi çok heyecanlandırıyor. Bookinton Kitap Platformu olarak, 2. yaşımıza girerken tüm ekibimizin kalbinden geçen doğum günü dileği ise şu: Bu platformun yayın hayatına devam edebilmesini sağlamak ve kitap dünyasının ne kadar renkli, canlı ve dinamik olduğunu herkese gösterebilmek! 

İyi ki doğdun Bookinton! İyi ki varsın şahane Bookinton Yazı İşleri Ekibi! 

1 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Your email address will not be published.