Dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden biri olan ve her yıl, İngilizce yazılmış ve İngiltere ya da İrlanda’da yayımlanmış eserlere verilen Booker Ödülü’nün (The Booker Prizes) 2023 yılı kazananı Prophet Song adlı romanıyla Paul Lynch oldu.

Utku Özer – Yasemin Kaya

Ödül dün gece Londra’daki Old Billingsgate’te düzenlenen bir törenle İrlandalı yazar Paul Lynch’e verildi. Prophet Song daha önce aralarında Kerry Group İrlanda Yılın Romanı Ödülü de dâhil olmak üzere pek çok ödül kazanan Lynch’in beşinci romanı. Kitap İrlanda’nın totalitarizme sürüklenişini anlatan bir distopya. Bu yılın jüri başkanı Esi Edugyan, Prophet Song’u “içinde bulunduğumuz anın sosyal ve politik kaygılarını” yakalayan bir roman olarak tanımlıyor. 

Bu yıl Booker Ödülü uzun listesi, 1 Ağustos’ta, kısa liste ise 21 Eylül’de National Portrait Gallery’de yapılan bir törenle açıklanmıştı.

Kısa listeye giren diğer eserler

2023 yılında kısa listeye giren diğer eserler ve yazarları ise şu şekilde:

Study for Obedience – Sarah Bernstein

Sarah Bernstein, başarılı ve tedirgin edici ikinci romanında, güvenilmez bir anlatıcının gözünden ön yargı, istismar ve suçluluk temalarını irdeliyor.

If I Survive You – Jonathan Escoffery 

Kültürler, evler ve maaş çekleri arasında var olmanın ne anlama geldiğini stil, kalp keskin bir mizahla titreşerek ortaya çıkaran, bağlantılı hikâyelerden oluşan heyecan verici bir koleksiyon.

This Other Eden – Paul Harding 

Paul Harding’in lirizm ve güç dolu büyüleyici romanı, farklılıklara karşı acımasızca hoşgörüsüz bir dünyaya uymadığı düşünülenlerin umutları, hayalleri ve direncine bir övgü.

Western Lane – Chetna Maroo 

Chetna Maroo’nun keder, kız kardeşlik, bir genç kızın kendini aşma mücadelesi ve squash hakkında şefkatli ve dokunaklı ilk romanı.

The Bee Sting – Paul Murray 

Yoldaki bir buz parçası, çekici bir yabancıya yapılan sıradan bir iyilik, gelin duvağının altında yakalanan bir arı… Tek bir şanssızlık anı bir hayatın yönünü değiştirebilir mi?

Bu yılın uzun listesini de incelemek isterseniz 2023 Booker Ödülü Uzun Listesi Açıklandı! yazımıza göz atabilirsiniz.

Diğer kazananlar

2022 yılında Booker Ödülü’nü Maali Almeida’nın Yedi Ay Dönümü (The Seven Moons of Maali Almeida) romanıyla Shehan Karunatilaka kazanmıştı.

2023 yılında İngiltere ve İrlanda’da yayımlanan, İngilizceye çevrilmiş en iyi uluslararası kurgu eserlere verilen Uluslararası Booker Ödülü’nün kazananları ise Zaman Sığınağı (Time Shelter) adlı romanı ile yazar Georgi Gospodinov ve çevirmen Angela Rodel oldu. 

Diğer haberleri okumak için tıklayın.