Bookinton

Dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden biri olarak bilinen Booker Ödülü’nü (The Booker Prizes) bu yıl The Seven Moons of Maali Almeida romanıyla Shehan Karunatilaka kazandı.  Ödül her yıl, İngilizce yazılmış ve İngiltere ile İrlanda’da yayımlanmış eserlere veriliyor.

Zeynep Ceren Burak 

Booker ödül töreni bu yıl Konsort Kraliçe Camilla’nın katılımıyla Londra Roundhouse’da gerçekleşti. Bu yılki ödülü The Seven Moons of Maali Almeida romanı ile kazanan Shehan Karunatilaka, 50.000 £ para ödülünün yanı sıra uluslararası bir okuyucu kitlesini de garantilemiş oldu. 

2022 Booker Ödülü uzun listesi 26 Temmuz’da, kısa liste 6 Eylül’de açıklanmıştı. 1969 yılından beri verilen Booker Ödülü’nde bu sene kısa listeye giren isimler edebiyat severler tarafından hayli ilginç bulundu. Liste bugüne kadar aday gösterilen en kısa kitap, en yaşlı yazar, üç tane de ikinci romanı içeriyor.

Kısa listeye kalan adaylar kimlerdi?

  1. NoViolet Bulawayo – Glory: 1981 doğumlu yazar Zimbabve’de büyüdü ve 18 yaşındayken Michigan’a taşındı. İlk romanı We Need New Names, 2013 yılında Booker Ödülü için kısa listeye alındı. Bu kitabı ile pek çok edebiyat ödülünün de sahibi oldu. Yazarın Türkçe’ye çevrilmiş eseri bulunmuyor.
  2. Claire Keegan – Böyle Küçük Şeyler (Small Things Like These): Bu yıl kısa listeye giren ve bugüne kadar aday olanlar arasında en kısa kurgu olma özelliğini taşıyan kitap 2021 yılında yayımlandı. İlk öykü kitabı 1999 yılında yayımlanan Keegan, diğer pek çok ödülün yanında 2021 yılında The Times tarafından “21.yüzyılda yayınlanacak en iyi elli kurmaca eser arasında gösterildi. Böyle Küçük Şeyler kitabı ülkemizde Jaguar Kitap tarafından yayımlanıyor. 
  3. Alan Garner – Treacle Walker: 1934 yılında Cheshire’da doğan Garner, 2001 yılında edebiyata yaptığı hizmetlerden dolayı OBE ile ödüllendirildi. Listedeki en yaşlı yazar olma özelliğini taşıyan yazar uzun kariyer hayatı boyunca pek çok edebiyat ödülü kazandı. Bu yılı Treacle Walker adlı romanı ile finale kalan yazarın Türkçe ’ye çevrilmiş eseri bulunmuyor.
  • Percival Everett – The Trees: İlk kitabı Suder 1983 yılında yayımlanan Everett, 30’dan fazla kitap yazdı. 2020 yılında Phone adlı romanı ile Pulitzer Ödülü finalisti oldu. Yazarın Türkçe ‘ye çevrilmiş eseri bulunmuyor.
  • Shehan Karunatilaka – The Seven Moons of Maali AlmeidaSri Lanka’nın önde gelen yazarlarından kabul edilen Shehan Karunatilaka, 2011 yılında ilk romanı Chinaman ile Commonwealth Kitap Ödülü, DSL ve Gratiaen Ödülü’nü kazandığında dünya çapında tanınmaya başlandı. Kitap, Wisden tarafından tüm zamanların en iyi ikinci kriket kitabı kabul edildi. Yazarın Türkçe ‘ye çevrilmiş eseri bulunmuyor.
  • Elizabeth Strout – Oh William!: Pulitzer Ödülü kazanan kitabı Kül Mevsimi ve New York Times’ın en çok satan kitabı Burgess Çocukları ülkemizde Pegasus Yayınları tarafından yayımlandı. PEN / Faulkner Ödülü ve Orange Ödülü finalisti de olan yazarın romanlarının çoğu çok satanlara girdi. Olive Kitteridge adlı kitabı Emmy ödüllü bir televizyon mini dizisi haline getirildiLucy Barton karakterini içeren dört roman yazdı, serinin üçüncü kitabı ise bu yıl Booker Ödülleri kısa listesinde bulunan Oh William!

Booker Ödülleri Nedir?

Verilmeye başlandığı yıl olan 1969’da Booker-McConnell Ödülü (McConnell Şirketi tarafından sponsor olunduğu için) olarak bilinen ödül, 2002 yılında Booker Ödülü Vakfına geçti. 

Salman Rushdie, Geceyarısı Çocukları (Midnight’s Children) romanı ile Booker Ödülleri’nin “gerçek” kazananı demek yanlış olmaz. Yazar 1993 yılında 25. yıla özel verilen “Booker of Bookers” yanında 2008 yılında verilen “Best of Booker” ödülünü de kazanarak ödülün tarihine damga vurdu.

2018 yılında Booker Ödülü’nün 50. yılı şerefine özel bir ödül daha verildi. Ödülü 1992 yılının da kazananı İngiliz Hasta (The English Patient) romanı ile Michael Ondaatje kazandı. 

Uluslararası Booker Ödülü

2005 yılından itibaren verilmeye başlanan Uluslararası Booker Ödülü ise, İngilizceye çevrilmiş kurgu eserlere ve eserin çevirmenine veriliyor. Bu ödülü kazananlar arasında Alice Munro, Philip Roth, Olga Nawoja Tokarczuk, David Grossman gibi yazarlar var. 

Mayıs ayında açıklanan 2022 yılı Uluslararası Booker Ödülü’nün sahibi Tomb of Sand romanı ile Hint yazar Geetanjali Shree oldu. 

Diğer haberleri okumak için tıklayın.

3 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.