Dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden biri olan Booker Ödülü (Booker Prize) uzun listesi açıklandı.

Yasemin Kaya Utku Özer

2023 yılı Booker Ödülü uzun listesinde dört kıtadan eserler, kısa kitaplar, dört İrlandalı yazar, dört ilk roman yazarı, aile, politika ve çevre hakkında romanlar ve Booker Ödülü’ne ilk defa aday olan on yazar yer alıyor. Bu yılın jüri başkanı olan yazar Esi Edugyan, aday gösterilen tüm kitapların “çağımızda var olmanın ne anlama geldiğine yeni bir ışık tuttuğunu, bunu özgün ve heyecan verici yollarla yaptığını,” ifade etti. 

İşte Booker Prize Uzun Listesinde Yer Alan Kitaplar

A Spell of Good Things – Ayọ̀bámi Adébáyọ̀̀̀

Modern Nijerya’nın ve zenginlik, güç, romantik saplantılar ve siyasi yozlaşmanın girdabına kapılmış iki ailenin göz kamaştırıcı hikâyesi.

Old Gods Time – Sebastian Barry  

Sebastian Barry, hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı bu güzel ve akıldan çıkmayan romanında ne yaşadığımız, neyle birlikte yaşadığımız ve bizden geriye ne kalabileceğini araştırıyor.

Study for Obedience – Sarah Bernstein

Sarah Bernstein, başarılı ve tedirgin edici ikinci romanında, güvenilmez bir anlatıcının gözünden ön yargı, istismar ve suçluluk temalarını irdeliyor.

If I Survive You – Jonathan Escoffery 

Kültürler, evler ve maaş çekleri arasında var olmanın ne anlama geldiğini stil, kalp keskin bir mizahla titreşerek ortaya çıkaran, bağlantılı hikâyelerden oluşan heyecan verici bir koleksiyon.

How to Build a Boat – Elaine Feeney 

Elaine Feeney, eşsiz bir görev üstlenen bir çocuğun öğretmenlerinin hayatlarını nasıl değiştirdiğini ve bir topluluğu nasıl bir araya getirdiğini şefkat ve canlılıkla anlatıyor.

This Other Eden – Paul Harding 

Paul Harding’in lirizm ve güç dolu büyüleyici romanı, farklılıklara karşı acımasızca hoşgörüsüz bir dünyaya uymadığı düşünülenlerin umutları, hayalleri ve direncine bir övgü.

Pearl – Siân Hughes 

Siân Hughes, aynı adlı Orta Çağ şiirinden esinlenerek yazdığı bu unutulmaz ilk romanında insan zihninin hem gücü hem de kırılganlığı üzerine düşünüyor.

All the Little Bird-Hearts – Viktoria Lloyd-Barlow 

Viktoria Lloyd-Barlow’un lirik ve dokunaklı ilk romanı annelik, kırılganlık ve insan ilişkilerinin karmaşıklığı üzerine ustaca bir keşif.

Prophet Song – Paul Lynch 

Paul Lynch’in uçurumun eşiğindeki bir toplumun heyecan verici, itici ve yüzleştirici portresinde bir anne korkunç bir seçimle karşı karşıya kalıyor.

In Ascension – Martin MacInnes

Doğal dünyayı merak ve saygıyla keşfeden bu şefkatli, derin sorgulayıcı destan, varoluşun büyük sorularıyla yüzleşmek için dışa doğru uzanırken, insan kalbini aydınlatmak için içe doğru bakıyor.

Western Lane – Chetna Maroo 

Chetna Maroo’nun keder, kız kardeşlik, bir genç kızın kendini aşma mücadelesi ve squash hakkında şefkatli ve dokunaklı ilk romanı.

The Bee Sting – Paul Murray 

Yoldaki bir buz parçası, çekici bir yabancıya yapılan sıradan bir iyilik, gelin duvağının altında yakalanan bir arı… Tek bir şanssızlık anı bir hayatın yönünü değiştirebilir mi?

The House of Doors – Tan Twan Eng  

Tan Twan Eng’in romanı 20. yüzyılın en büyük siyasi sarsıntılarından birini inkâr edilemeyecek kadar ilgi çekici bir hikâyeye dönüştürürken, aynı derecede karmaşık ve büyüleyici bir edebiyat tarihiyle harmanlıyor.

2023 Booker Prize Uzun Listesinin Metrikleri

Ödülün kazananı 26 Kasım’da açıklanacak

Bu yılın jüri üyeleri uzun listeyi 21 Eylül’de açıklanması planlanan altı kitaplık kısa listeye indirecek. Yazarı 50,000 pound ödül alacak olan kazanan kitap 26 Kasım’da Londra’da düzenlenecek bir törenle açıklanacak.

Kaynak: https://thebookerprizes.com/

Diğer haberleri okumak için tıklayın.