Bir kitap yazdınız, yayınevine gönderdiniz ve kabul edildiniz diyelim. Kitabınızı kime emanet ediyorsunuz? Onu baştan aşağı inceleyip kontrol edecek, kapağından arka kapak yazısına kadar tüm süreçleri takip edecek kişi kim? Bir editör. Peki editör nedir? Editörlük nedir?
Ceren Burak
Okuduğunuz kitapların künye bölümlerinde minik puntolarla yayınevi ismi, basım tarihi, varsa çevirmenin ismiyle birlikte, bir kitabın olmazsa olmazı, editörünün de ismi yer alır. Hiç dikkat etmiş miydiniz? Elinizdeki kitabı bir dosyadan kitap formuna getiren, ekibin bel kemiği editörlerden bahsedeceğiz bugün.
Editör ne iş yapar?
Editör; kitap, gazete, dergi veya internet sitelerinde yayımlanacak bir içeriğin, yazım, dilbilgisi, noktalama, stil ve içerik bakımından incelenmesi ve düzenlenmesi işini yapan kişidir. Editörler, yazarların yazdıkları metinleri inceleyip düzenler ve yazarlara geri bildirim vererek metinleri nitelikli hale getirirler. Metinlerin okunabilirliğini arttırmak kadar tanıtım ve pazarlama süreçlerini yönetmek de editörün görevleri arasındadır. Kısaca editör, yayınla ilgili tüm kararları verir.
Ayrıca editörler, yazarlara yazdıkları metnin hangi yayın organına veya hangi hedef kitleye hitap etmesi gerektiği konusunda da rehberlik ederler. Yazarlar ile sürekli dirsek temasında bulunan editörler, yazdıkları metinlerin güncel konuları veya popüler trendleri yansıtması için yazarlara önerilerde bulunur ve onları yönlendirirler.
Günümüzde, teknolojik gelişmelerin de etkisi ile değişen yayıncılık dünyasında bulunan bu kadar geniş görev tanımına sahip editörlük mesleği de çeşitlenmiş ve kendi içinde alt dallara ayrılmıştır. Gelin editörlüğün bazı çeşitlerine birlikte göz atalım.
Geliştirici editörlük nedir?
Geliştirici editörlük, bir metnin yazarlar tarafından yazılma sürecinin erken aşamasında yapılan editörlüktür. Geliştirici editörler, metinleri henüz fikir aşamasındayken ele alırlar. Sadece kurgu dışı kitaplarda değil, çoğu zaman kurgu kitaplarda da bir geliştirici editörün rehberliğine ve yönlendirmesine ihtiyaç duyulabilir.
Bu rehberlik sayesinde yazarlar, metinlerinin potansiyelini keşfederler ve onları daha nitelikli bir hale getirmek için gerekli bilgi ve teknikleri edinirler. Geliştirici editörler, deyim yerindeyse yazarın bittiği, tıkandığı noktada devreye girerler.
İçerik editörlüğü nedir?
İçerik editörü, internet sitesi, blog ve sosyal medya gibi dijital ortamlar için içerik oluşturma ve düzenleme işlerini yürütür. Dijital bir platform için oluşturulan içeriklerin yazım ve dilbilgisi açısından kusursuz olmalarının gerekliliği yanında, kaliteli ve hedef kitleye uyumlu olması da son derece önemlidir. Değişen dünyanın yarattığı bir meslek olarak tanımlayabileceğimiz içerik editörlüğü tam da bu iş için var… Peki, içerik editörü nasıl olunur?
İşte, içerik editörü olmak için yapmanız gerekenlerden bazıları şunlardır:
- Yazarlık ve dil bilgisi becerinizi geliştirin: İçerik editörü olmak için öncelikle iyi bir yazarlık ve dil bilgisi becerisine sahip olmanız gerekir.
- Okuma alışkanlığı edinin: İçerik editörü olmak için okuma alışkanlığına sahip olmanız çok önemli. Okuduğunuz her metnin yazım, dilbilgisi, noktalama, stil ve içerik bakımından incelemeniz ve analiz etmeniz gerekir.
- Editörlük eğitimi alın: İçerik editörlüğü konusunda eğitim almak, işinizi daha iyi yapmanıza yardımcı olacaktır. Editörlük eğitimi alabileceğiniz yerler arasında üniversiteler, yazarlık okulları veya online eğitim platformları bulunur.
- Portfolyo oluşturun: İş başvurusu yaparken yazılarınız ve düzenlemeleriniz ile ilgili bir portfolyo oluşturmanız yararlı olacaktır. Bu, işverenlerin sizin nasıl bir editör olduğunuzu anlamalarına yardımcı olur.
- İş deneyimi kazanın: İçerik editörlüğü konusunda iş deneyimi kazanmak, işverenler için cazip hale gelmenizi sağlar. Özellikle yazılım, teknoloji veya medya sektörlerinde stajyer veya asistan editör olarak çalışmak, iş deneyiminizi arttırmanıza ve kendinizi geliştirmenize yardımcı olur.
- Network oluşturun: İçerik editörlüğü sektöründe iş fırsatlarını yakalamak için bağlantılar (networking) önemlidir. İşverenler, yazarlar, editörler ve diğer profesyonellerle tanışmanız, iş fırsatları elde etmenizi kolaylaştırabilir.
- Güncel kalın: İçerik editörlüğü sektörü hızlı değişir, bu nedenle işinizi yaparken güncel olayları yakalamak önemlidir. Güncel kalmak için, sektörde yeni gelişmeler ve trendler hakkında okuma yapmalısınız.
Diğer gündem yazılarını okumak için tıklayın.