Zengin Baba Yoksul Baba – Robert T. Kiyosaki

(1 Yorum)
Yayınevi:
Editör: Özge Ovalı Karakaya
Büşra Tangal

Tüm zamanların en çok satan kişisel finans kitabı Zengin Baba Yoksul Baba’da sadece finansal okuryazarlığı öğrenmekle kalmıyor aynı zamanda bu kısa hayatı nasıl yaşamak istediğinizle ilgili kendinizi sorguluyorsunuz. Robert T. Kiyosaki, kendi hayat deneyimlerini aktararak yoksul kişiler gibi düşünmekten zengin kişiler gibi düşünmeye nasıl geçtiğini okurlarına anlatıyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 5 Haziran 2023

Orjinal Adı: Rich Dad Poor Dad

Ülke: ABD

Türü: Ekonomi, Finans

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Finansal okur yazar olmak ve kendilerini kişisel bakımdan geliştirmek isteyenler.

Sayfa Sayısı: 400 sayfa

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 13,5 x 21 cm

Kategoriler:

İnceleme

Yoksul Baba Zengin Baba’da Robert T.Kiyosaki, finansal okuryazarlık namına hiçbir şey bilmeyen okurların, paranın nasıl aktif hâle getirileceği konusunda emeklemelerine yardımcı oluyor. Önce finans terminolojisi hakkında bilgi veriyor. Ardından bu terminolojide geçen kelimelerle ilgili hem açıklamalar yapıyor hem de görsel öğrenmeyi teşvik eden çizimlerden faydalanıyor. Çizime yer vermesinin sebebi, Robert’ın zengin babasının onu çocukken finansal açıdan eğitmesi. Zengin Baba, Robert’ı kuru finansal bilgilerle değil aktif ve pasif yatırım çizimleriyle ve deneyimlerle donatmış.

Bu kitap sadece zengin olmaya dair değil

Zengin Baba Yoksul Baba, beklentimin ötesindeydi çünkü Robert T. Kiyosaki, her bölümün sonunda sorduğu sorularla okurlarını bu hayatı nasıl yaşamak istedikleri konusunda kendilerini sorgulamaya teşvik ediyor. Okurun öncelikle hayattan beklentisini belirlemesi gerekiyor. Yani okur çok para kazanıp özgür olmak mı istiyor yoksa kendini riske atmayıp ömür boyu maaşlı çalışan olup vergi ödemeyi mi istiyor? Yazara göre okurun bu noktada verdiği karar onu ya zengin yapacak ya da yoksul. Zengin olmak için garantici düşünce yapısını terk edip risk almak gerekiyor. Bunu her okur yapabilir mi, kendinde bu cesareti bulabilir mi, orası tartışılır.

İki baba, iki bakış açısı

“İki babaya sahip olmak bana, karşıt bakış açılarını seçebilme fırsatı sundu: biri zengin adamın, diğeri yoksul adamın bakış açısı,” diyen Robert T. Kiyosaki’nin öz babası aslında yoksul baba. Zengin Baba ise yakın arkadaşı Mike’ın babası. Zengin baba hem Mike’a hem de Robert’a küçük yaştan itibaren para kazanmayı öğretiyor. Robert, kendini çok şanslı hissediyor çünkü Zengin Baba’nın öğrettiklerini ne okul ne de yoksul baba öğretiyor. Erken yaşta finansal okuryazar olan Robert, maaşlı yüksek çalışan olmaktansa patron olmayı tercih ediyor. Bu konuda yoksul babayla çok çatışıyor. Yoksul babaya göre çok iyi eğitim almak, maaşlı çalışan olmak ve vergileri, borçları zamanında ödemek her şeyden önemli. Zengin Baba ise tam tersini yani her şey hakkında az çok bilgi sahibi olmayı, alacaklıları ve vergiyi son tarihe kadar bekletmeyi, risk almayı savunuyor.

Cesur ol ve harekete geç

Zengin Baba Yoksul Baba’da yazar çok güzel tüyolar veriyor ama zengin olmak için bu tüyoları öğrenmek yetmiyor. Öncelikle Türkiye’deki vergi kanunlarını çok iyi öğrenmek gerekiyor. Ayrıca bu kanunlar doğrultusunda ve uzman ekip eşliğinde harekete geçmek gerekiyor. Bir şeyi öğrendiğiniz an uygulamazsanız hata yapamıyorsunuz. Hata yapmadan da öğrenemiyorsunuz. Robert T. Kiyosaki eğitimleri sırasında öğrencilerinin çok bilgili olduğunu ama korktuğu için harekete geçemediğini fark etmiş. O yüzden okurlarını mümkün olduğunca cesaretlendiriyor ki harekete geçip para kazanmaya başlasınlar. Şunu da unutmamak gerekiyor; kazanmanın yanında parayı kaybetme riski de var. Önemli olan ana parayı koruyabilmek.

Zengin Baba Yoksul Baba, okunduktan sonra kitaplığın uzak köşelerine kaldırılacak bir kitap değil. Ben altını çizerek, yapışkanlı kâğıtlara kendimle ilgili notlar alarak ve soruları cevaplandırarak okudum. Bazı sorulara hiçbir fikir sahibi olmadığım için cevap veremedim. Kitap bittikten sonra gözünüzün önünde bir yerlerde olsun ki ara sıra elinize alıp notlarınızı gözden geçirin.

Robert T. Kiyosaki, öğrencilerinin finansı daha iyi öğrenebilmeleri için Cashflow oyununu geliştirmiş. Dilerseniz bu oyuna göz atabilirsiniz.

Peki siz Zengin Baba Yoksul Baba kitabını okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

Robert T. Kiyosaki kimdir?

8 Nisan 1947’de doğdu. Amerikalı bir iş insanı ve yazardır. Kiyosaki, Rich Global LLC’nin ve kitaplar ve videolar aracılığıyla insanlara kişisel finans ve iş eğitimi sağlayan özel bir finansal eğitim şirketi olan Rich Dad Company’nin kurucusudur. Şirketin ana geliri, bağımsız kişiler tarafından Kiyosaki’nin marka adını kullanarak bir ücret karşılığında gerçekleştirilen Zengin Baba seminerlerinin franchise sahiplerinden gelmektedir. Ayrıca yetişkinleri ve çocukları iş ve finansal kavramlar hakkında eğitmek için geliştirilen Cashflow panosu ve yazılım oyunlarının yaratıcısıdır.

Kiyosaki, elli bir dile çevrilen ve dünya çapında kırk bir milyondan fazla satan kendi yayımladığı kişisel kitap serisi de dahil olmak üzere yirmi altıdan fazla kitabın yazarıdır. “Hızlıca zengin ol” felsefesi olarak algılanan tartışmalı yasallık uygulamalarını savunduğu için eleştiriliyor. Kiyosaki, seminerlerine katılan kişiler tarafından açılan bir toplu dava konusu ve CBC Canada ve WTAE USA tarafından iki araştırma belgeseline konu oldu. Kiyosaki’nin şirketi Rich Global LLC, 2012’de iflas başvurusunda bulundu.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (1)

Zengin Baba Yoksul Baba – Robert T. Kiyosaki için 1 değerlendirme.

  1. Yasemin Kaya

    Okuyanların paraya bakışını değiştiren bir kitap olduğunu duymuştum. Finansal kararların bilgi bazlı alınmasına katkı sağlar diye düşünüyorum.

Ortalama Puan

5.00

1 Yorum
5 Yıldız
100%
4 Yıldız
0%
3 Yıldız
0%
2 Yıldız
0%
1 Yıldız
0%
Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products