Elmaları Nasıl Toplarsın? – Aytül Akal, Mavisel Yener, Ece Zeber

Yayınevi:
Editör: Çiğdem Yalman Kopan

Aytül Akal ve Mavisel Yener aynı kitapta mı? E iyi de bu kitapta hiç kelime yok? Ama kurgu onların, böyle demişti İstanbul Kitap Fuarı’ndaki görevli. Kitap kapağındaki elma dolu ağacın altında dallara ulaşmaya çalışan o hayvancıklar gibi ben de elimin değdiği bütün kitapları toplayıp çantama atıyordum. Aralarına elbette o da katıldı. Şahane bir sessiz kitap: Elmaları Nasıl Toplarsın, Redhouse Kidz Yayınları.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 4 Mayıs 2023

Ülke: Türkiye

Türü: Resimli Çocuk Kitabı

Okur Yaşı: Okul öncesi

Hedef Kitle: Resimli kitap okumayı seven herkes.

Sayfa Sayısı: 40 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 24 x 24 cm

Kategoriler:

İnceleme

Hiç resim dersinde mavi pastel boya ile kocaman bir gökyüzü çizip boyadınız mı? Kahverengi dev bir gövde, gövdeden uzayan kahverengi dallar ve yemyeşil yapraklar. Ece Zeber, daha kapak resminden başlayarak beni bir anda okul sıralarına götürdü.

Hikâyemiz bir ormanda geçiyor ya da bir bahçe, pekâlâ bir köy de olabilir. Güneş sistemi içindeyiz, dünyadayız, bu kesin. Bir panda, bir fil, bir kirpi, geyik, tilki, tavşan, kaplumbağa… Envaiçeşit hayvanın tek bir ağacın başına üşüştüğü yeşillik bir alandayız. Burası neresi, neden tek bir ağaç var, bu hayvanların hepsi mi elma yiyor, artık o kısımları türetmek okura kalmış. İşte sessiz kitabın güzelliği tam da burada başlıyor.

Çocuk edebiyatının iki şahane ismini yan yana görünce açıkçası “aşık atışması” gibi bir hikâye bekliyordum ama Elmaları Nasıl Toplarsın kitabı çok daha zekice kurgulanmış bir şey çıktı. Gelin anlatayım.

Bir grup hayvan, elmalarla dolu dev bir ağacın dibinde durmuş yüksek dallara ulaşmanın bir yolunu düşünüyorlar. Fil bir sandalye bulup getirmiş, tavşan bir sopadan çalı süpürgesi yapıyor, panda bir hava balonunun onu taşıyabileceğini düşünürken kirpi de beline bağladığı balonları patlatmadan uçabileceğini zannediyor. Sonrası curcuna. Akşama kadar didinen, çırpınan, uçan, düşen, hâlden hâle giren kahramanlarımız; ertesi gün için sıkı birer plan yapıyorlar. Planlarının ortak özelliği, her birinin “bireysel” düşünmesi.

Sabah olup da ağacın yanına tekrar gittiklerinde acaba hangisi toplayabilecek elmaları? Sizin bir tahmininiz var mı?

Paylaşmanın güzelliği üzerine, eğlenceli, komik, tatlı bir hikâye. Yine de unutmayın, bir sessiz kitapta her an her şey olabilir; aynı sayfaları akşama kadar çevirip bambaşka hikâyeler kurgulayabilirsiniz. Hayvanlar her seferinde komik, elma ağacı ise illaki ulaşılmaz. Geri kalan tüm sebep ve sonuçlar size kalmış.

İşler beklediğimiz gibi gitmediğinde…

Hevesle hazırlandığımız, hedefe kesin adımlarla ilerlediğimiz bazı anlarda etrafımızı görmeyiz. Aynı hedefe giden başkaları da var mı, birlikte bir şey yapılır mı, diye pek düşünmeyiz. Hatta bazen onca hazırlığa rağmen hedefi bile kaybedebiliriz. Peki günün sonunda, onca olumsuzluğa rağmen yine de kazanmak mümkün mü? Neden olmasın? Hele ki bir sessiz kitapta her an her şey mümkün.

İlk baskısını 2019 yılında; dördüncü baskısını 2021 yılında yapan Elmaları Nasıl Toplarsın? Redhouse Kidz’in sevilen kitapları arasındaki yerini koruyor. Bu kitap bize, sayfaları süsleyen hayvanların eğlenceli hâllerine eşlik edecek türlü hikâyeler uydurma fırsatı sunuyor. Ben hâlâ sessiz kitaplarla barışamadım diyenlerdenseniz, bırakın hikâyeyi çocuğunuz anlatsın. Ya da mesela sayfalarda gördüğünüz patlak balonları, ağaçtaki elmaları ya da hayvanları sayın. Önünüzde rengârenk resimler, buyrun size çocuğunuzla sohbet etme fırsatı.

Sessiz kitaplar; çocuklarla iletişimde, hayal gücünü geliştirmede ve yaratıcılıkta okurlara yepyeni kapılar açıyor. Yaratıcılığın sınırlarını zorlamak biraz korkutucu görünse de eminim bu kitapları yıllar içinde daha çok sevip benimseyeceğiz.

Bu hikâye, büyüklere, küçüklere; bir resme bakıp bin kelime uyduranlarla hayal gücünün sınırlarını zorlayanlara.

İyi okumalar herkese.

Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

Aytül Akal kimdir?

Aytül Akal, 1991’de yayımlanan ilk çocuk kitabı Geceyi Sevmeyen Çocuk’tan sonra, yaşamını çocuk ve gençlik edebiyatına adamış, sayısız çocuk kitabına imza atmış bir yazardır. Çocuklar ve gençler için nitelikli kitaplar yayımlamayı hedefleyerek 1995’te kurulan ve daha sonra Tudem Yayınları arasına katılan Uçanbalık Yayınlarının kurucu ortağıdır. Öyküleri, masalları ve şiirleri dergi ve gazetelerde yayımlanıp ders kitaplarına alınmış. Çocukların kişilik gelişimi ve kendilerini tanımaları konusunda çalışmalar yapan Akal, 2010 yılında Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından Uluslararası Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) için Türkiye adayı olarak gösterildi. Kırk üç kitabı Almanca, İngilizce, İspanyolca, Farsça, Bulgarca, Macarca ve Arapça gibi dillere çevrilerek yurt dışında yayımlandı. 2015 yılı içinde yayımlanan on altı çeviri kitabıyla Türkiye İhracatçılar Meclisinin 2015 TET (Turkish Electro Technology) İhracat Başarı Ödülü’ne layık görüldü.

Mavisel Yener kimdir?

1984’te Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olan Mavisel Yener, çocuk edebiyatına yönelerek şiir, öykü, masal, tiyatro oyunu ve roman türlerinde yüz onun üstünde eser verdi. TRT İzmir Radyos’nda programlar hazırlayıp sundu. Macaristan, Rodos, Belçika, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Japonya çocuk edebiyatı buluşmalarında Türkiye’yi temsil etti. Mavisel Yener, çocuk edebiyatının Nobel’i sayılan H. C. Andersen Ödülü için 2018 yılı Türkiye adayı olarak gösterildi.

Ece Zeber kimdir?

Balıkesir Güzel Sanatlar Lisesinde resim, Anadolu Üniversitesinde de çizgi film okuyan Ece Zeber, Eskişehir’de eşiyle birlikte evin­de çalışıyor. Hâlâ çocuk kitapları okuyup resimliyor ve hayaller kuruyor.

Diğer okul öncesi kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Elmaları Nasıl Toplarsın? – Aytül Akal, Mavisel Yener, Ece Zeber”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar