Yapıcı Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme – Yekta Özcan Özözer

Yayınevi:

Yazan: Tuğba Gönderiç Akbaş

Eleştiriye şüpheyle yaklaşıyorsanız, eleştiri zihninizde olumsuz bir kavram olarak duruyorsa, daha da mühimi eleştiriden ölesiye korkuyorsanız Yekta Özcan Özözer’in Matiz Yayınevinden çıkan Yapıcı Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme kitabı ile tüm yargılarınızı değiştirebilirsiniz. Hazırsanız başlayalım.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 28 Haziran 2023

Ülke: Türkiye

Türü: Kurgu Dışı, Bilim

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Kalıcı ve yaratıcı çözümler arayan herkes.

Sayfa Sayısı: 197 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 16 x 21,5 cm

Kategoriler:

İnceleme

Ön yargılarımız ve duygularımız bizi doğru yönlendiriyor mu? Her zaman değil sanırım. Bilimin aydınlık yolunda yürümek yerine yargılarımızın dikenli yollarını tercih etmek çok da doğru bir kararmış gibi gelmiyor açıkçası.  Yaratıcı Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme kitabı, aklın ve mantığın çizgisinden çıkmadan eğitim sisteminin engebeli yollarında güvenle yürüyebilmemiz adına bir yol haritası sunuyor. Böylelikle bizi değişim ve dönüşüme zorlayan teknolojik gelişmelere uyum sağlamayı kolaylaştırıyor. Dünün çözümleri, bugünün sorunları hâline gelmeden büyük bir hızla gelişen dünyaya uyumlanmanın öneminden de bahsediyor.

Kitapta anlatılanların daha somut ve anlaşılır olabilmesi için bazı animasyon karakterler kullanılmış. Bu da öğrenirken eğlenmeyi garanti ediyor. Kitap, belirli kalıplar içinde düşünmeye alışmış olan zihinlere yepyeni ve yaratıcı yollar sunarak okuyucuyu rutinin dışına çıkarıyor. Beynimizin işleyişi ve detaylarıyla ilgili bilgi verirken beynin çevre ve zıtlıklara göre değerlendirme özelliğinin algımızı nasıl etkilediğine de değiniyor.

Çizginin dışındakiler

Daha küçük yaşlarda oluşturduğumuz zihinsel kalıplarla çözmeye çalışıyoruz problemlerimizi. Belli kalıplarla problem çözmek hızlı karar verme ve çabuk tepki gösterme konularında değerli olsa da yaratıcılığı büyük oranda baltalıyor. Beynimiz, yapısı itibarıyla kendi hâline bırakıldığında yaratıcı düşünceden uzaklaşıyor. Kimi çözümlerde ise bu düşünce kalıplarının dışına çıkmamız gerekebiliyor. İşte, yaratıcı düşünme yöntemleri bizi çizginin dışına çıkaracak yeni perspektifler sunuyor. Bununla da yetinmeyip daha yerinde kararlar verebilmesi adına okuyucuyu yönlendiriyor.

Bazen bir problemi görebilmek için tahtada sözlüye kalkmış bir öğrenci edasıyla birkaç adım geriye çekilmek gerekebilir. İşte bu kitap, önemli olan doğru zamanda doğru yerden bakabilmek diyerek size birkaç adım uzaktan bakabilme fırsatı sunacak pek çok metot içeriyor.

Kitap, içinde bulunduğumuz durum ile ulaşmak istediğimiz hedefi yaklaştıracak yöntemler sunarken okuyucuyu konfor alanını terk etmeye teşvik ediyor ve kaybetme korkusunun kazanma olasılığının önüne geçmesini engelliyor. Bizi negatif düşüncenin kazdığı derin kuyudan çıkaracak ipi uzatan Yapıcı Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme kitabı çözümün yanı sıra pozitif yükselişi de vadediyor.

Aynayı okuyucuya tutmak

Yazar, yapıcı ve eleştirel düşünmeyi geliştirecek yöntem ve teknikleri eğlenceli, dikkat çekici örneklerle açıklıyor.  Ayrıca bu yöntem ve teknikleri hayatta nasıl uygulayabileceğimize dair verilen örnek problemlerle okura âdeta bir yaşam egzersizi sunuyor. Bazı noktalarda aynayı okuyucuya çeviriyor ve bazı sorular yönelterek okurla etkileşime geçiyor.

Kitaptaki animasyon karakterlerle problemlere farklı bakış açıları getirmek hedefleniyor. Bu farklı görüşler başka pencerelerden bakabilmenin de mümkün olduğunu gösteriyor. Kitap, problemlere farklı çözüm önerileri getirerek aslında tek bir çıkış yolu olmadığını ifade ediyor. Sadece yöntem ve tekniklerden bahsetmiyor aynı zamanda hangi tekniği ne tür problemlerde kullanacağımızı da belirterek âdeta bir yön levhası görevi üstleniyor.

Kısacası bu kitap problemlere daha geniş bir perspektifle bakabilme fırsatı sunuyor okuyucuya. Bunu yaparken de hayatın içinden canlı örnekler vererek çözümün kalıcı olmasına olanak sağlıyor.

Peki siz Yapıcı Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme kitabını okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

Yekta Özcan Özözer kimdir?

1965 doğumlu olan yazar, 1982 yılında derece ile girdiği Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümden mezun oldu. British Council Bursu ile okuduğu Strathclyde Business School’dan (Glasgow) lisansüstü derecesini (MSC in Finance) aldı.

Otuz yılı aşan çalışma hayatı boyunca çeşitli firmalarda orta ve üst düzey yöneticilik yapan yazar, bir saha yöneticisi olarak aktardığı yöneticilik ve yenilikçilik metotlarını bizzat uygulama şansı edindi.

Aynı zamanda aile dizimi uzmanı olan yazar; yaratıcı problem çözme, inovasyon, des. thinking, endüstri 4.0, dijital dönüşüm, TRIZ, kurumsal girişimcilik, değişim yönetimi, motivasyon ve yöneticilik alanlarında eğitim ve danışmanlık veriyor.

Yazarın yayımlanan kitaplarından bazıları: Ne parlak Fikir, Değişimi Yönetmek ve Liderlik Etmek, Kurumsal Yağ Sanatı, Doğada İnovasyon, Yaratıcı Düşünmenin 27,5 Yöntemi.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Yapıcı Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme – Yekta Özcan Özözer”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar