Benim bir huyum var. Bir yazarın herhangi bir kitabını okuyup bitirince içimi bir heves sarıyor. Öteki kitaplarını da merak ediyorum. Mümkünse sıradan alıp okuyorum hepsini. Eğer diğerlerini okumazsam o kitaplar bana küser gibi geliyor. Bir de aklım kalıyor acaba ne anlattı diğer öyküsünde veya romanında diye. Behiç Ak ile tanışmam ise biraz farklı. Önceleri gazetede yayımlanan karikatürlerini severek takip ediyordum. Sonra biraz araştırdım. Aaa, dedim kendi kendime, aynı üniversiteden mezunuz ama o mimarlık eğitimi almış. Esas şoku çocuk kitapları yazdığını görünce yaşadım. İlk şoku atlattıktan sonra aldım bazı kitaplarını. İlk okuduğum eseri Güneşi Tamir Eden Adam idi. Çok keyifli bir öykü kitabıdır. En sonunda da Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği’ni okudum.
Kendimden bir şeyler buldum
Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği kitabını okumaya başlayınca başkahramanın benimle ortak bir özelliği ortaya çıktı. Benim evlenmeden önceki soyadımda olması gereken “g” harfi, nüfus memurunun hatası nedeniyle “ğ” olmuştu. Eğitim ve öğretim hayatım boyunca ne sıkıntılar çektiğimi bir ben bilirim bir de Allah. Soyadımı öğretmenler okuyamaz edemez, arkadaşlarım dalga geçer. Hep okulun ilk günü müdür yardımcısının odasına gidip soyadımdaki “ğ” harfi zor okunuyor “g” o aslında diye düzelttirmeye çalışırdım. Öyküdeki başkahramanımız Ali ise soyadına sonradan eklenen harften gayet memnun.
Merhaba Bay Ç!
Öykümüz, Ali isminde bir gencin ödevi için nüfus cüzdanını evde arayıp bulamaması ile başlıyor. Evi arıyor tarıyor ama bir türlü bulamıyorlar nüfus cüzdanını. En sonunda babasıyla birlikte nüfus idaresine gidiyorlar. Gittiklerinde onları bir sürpriz bekliyor çünkü Ali’nin soyadı artık ailesinin soyadı ile aynı değil. Ailesi “Hoşgörü”” soyadını taşırken onunki “Hoşgörüç” olarak yazılmış. Yani soyadının sonuna bir “ç” harfi eklenmiş. Babası çok sinirleniyor ama Ali hâlinden gayet memnun. Bunun üzerine sosyal medyada bir hesap açıyor “Ç Harfi Kardeşliği” diye. Bundan sonra olanlar oluyor. Ali bir anda herkesin tanıdığı çok ünlü bir fenomene dönüşüveriyor.
Ertelenmiş Zamanlar Odası
Son yıllarda sıklıkla karşıma çıkan bir olgu, anı yaşamak. Hayat koşturmacası içinde anın keyfini o kadar kaçırıyoruz ki farkında değiliz. Para ve güç kazanmak için deliler gibi çalışıyoruz ama yediğimiz ekmekten bile keyif almıyoruz. Hep erteliyoruz güzellikleri. Ben eskiden her ay düzenli olarak beş altı kitap alıp içinden birkaçını okurdum, gerisini okumayı ise hep ertelerdim. Hep ertelemişim yapmak istediklerimi. Artık ertelemiyorum. Okuyorum, bol bol yazıyorum, çiziyorum. Yemem gereken bir yemek varsa yiyorum. Siz de ertelemeyin yapmak istediklerinizi.
Kitapta kahramanımız Ali ile arkadaşı arasında erteleme üzerine aşağıdaki diyalog geçiyor. Şu yaşadığımız günlere o kadar uyuyor ki çok beğendim.
“’Burası ne odası böyle?’ diye merakla sordu.
‘Burası, Ertelenmiş Zamanlar Odası.’
‘Bunu tam anlamadım,’ dedi Ali.
‘Yani, hiçbir şey odası!’
‘Hiçbir şey diye bir şey var mı gerçekten?’
‘Olmaz mı?’ dedi Ümitsu. ‘Yapmak istediğin şeyleri ertelersen, hiçbir şey yapmamış olursun. Şimdi değil de ilerde sahip olmak istediğin şey, hiçbir şeydir ya da gitmek isteyip de gitmediğin her yer, hiçbir yerdir. İlerde kullanırım diye bir kenara koyduğun zaman da, hiçbir zamandır.’”
Ödüllü bir kitap
İlk baskısını 2013 yılında yapan Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği kitabına aynı yıl Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından Çocuk Romanı Ödülü verildi. Ardından 2014 yılında Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Ödülü’nü (ÇOGEM) aldı.
Kısa bir not
Yazar Behiç Ak aynı zamanda kitabın içindeki illüstrasyonları da çizmiş. Sadece çocuğunuz için düşünmeyin, yetişkinlerin de okuması gereken bir kitap olarak gördüm ben. Ara ara teknoloji ile ilgili verdiği “ince ayarlar” da cabası. İnsan oturup düşünüyor gerçekten teknoloji bağımlılığını gözden geçirmeyi. Size de tavsiye ederim. Okurken keyif alacaksınız.
Aranızda Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği kitabını okuyan var mı? Sizce kitabın en dikkat çekici mesajı neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?
Bookinton Nisan ayı yazarı olan Behiç Ak hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayarak yazar dosyamıza göz atın.
Çocuk ve Gençlik kategorisindeki diğer incelemeleri okumak için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok