Bookinton

Kız çocukları için cesaret temalı kitap önerilerini, haklarını bilen, hayal etmekten vazgeçmeyen, kendi geleceğini hayalleri ile inşa edebilecek cesareti kendinde görebilen kız çocuklarına ilham olabilmesi için derledik. 

Başak Bingüler

Her çocuk hayal kurmayı sever. Yetişkin olduğumuzda, büyümeye çabalarken duyduklarımız ve bize öğretilenlerle baskılarız hayallerimizi. Belli bir çerçeve içine sığmaya çabalarken veya farklı öncelikler bize zorunluluk olarak sunulmuşken hayal kurmayı unutmak kaçınılmaz olur. Gelin, bunu yıkalım. Önceliği hayaller yapalım ve yetişkin olduklarında bile cesurca hayaller kurabilen kız çocuklarının yoluna ışık olalım. Yaşanmış hikâyelerle, hayal etmeyi bırakmadıklarında nelere cesaret edebileceklerini görmelerini sağlayalım. Kız çocukları haklarını bilsinler, kalıpları yıksınlar ve güçlü kadınlar olarak hayallerinin peşinden koşsunlar. İşte size birkaç öneri: 

Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler 

Asi Kızlara Uykudan Önce Hikayeler

Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler serisi üç kitaptan oluşuyor. Hep Kitap’ın ilkini 2017 yılında yayımladığı bu seri öyle çok sevildi ki devamında iki kitap daha çıktı. Birinci kitapta dünyanın dört bir yanından 100 kadının farklı kulvarlarda yapılamaz sanılanı nasıl başardıklarını okuyoruz. Ödüllü yazarlar Elena Favilli ve Francesca Cavallo, olağanüstü 100 kadının maceralarından derledikleri masalsı gerçeklerle, okuyucuları keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Ayrıca bu 100 kadının illüstrasyonları da şahane. 

Hep Kitap, bir çocuk kitabı olarak tasarlanan bu çalışmayı, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde her yaştan genç kıza bir hediye” olarak yayımladığını açıklamıştı. 2018 yılında yine aynı yazarların çalışması olarak ikinci kitap yayımlandı. Dünyanın dört bir yanından 50 kadın illüstratörün çizimleriyle görsel bir şölene dönüşen ikinci kitapta da hayatta prenses değil, kahraman olmayı seçmiş, bütün engellerin üstesinden gelmeyi başarmış 100 kadın yer alıyor.

İki kitabın çevirmeni de Deniz Özok. Bu muhteşem global iki kitabın ardından, Hep Kitap 2020 yılında Türkiye’den 100 Olağanüstü Kadının Masalı olarak üçüncü kitabı yayımladı. Ayşegül Gürsel, Ümran Özbalcı’nın hazırladığı bu kitap Müzeyyen Senar, Nene Hatun, Ayşen Gruda, Leylâ Erbil, Ümmiye Koçak, Canan Dağdeviren gibi isimlerin de olduğu, Türkiye’nin her yerinden, her köşesinden yüz olağanüstü kadının birer sayfalık ilham verici hikâyesini ve şahane illüstrasyonlarını içeriyor. Bu serinin yetişkinler ve her yaştan okur için üç muhteşem kaynak olduğunu düşünüyorum. Kızıma okurken ben de ilham alıyorum ve bir yerlerde adını bile bilmediğim kadınların neler başardığını okuyarak umutlanıyorum. 

Kız Çocuk Hakları Bildirgesi

Kız Çocuk Hakları Bildirgesi

2017 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Kız Çocuk Hakları Bildirgesi Élisabeth Brami’nin yazdığı, Estelle Billon-Spagno’nun resimlediği önemli bir kaynak. Bu kitabın ülkemizdeki çocukların kitaplığına girmesinde katkı sağlayanlar ise editör Hazel Bilgen ve çevirmen Burcu Uğuz. 

Kitapta maddeler hâlinde kız çocuklarının hakları sıralanıyor. Örneğin Madde 1: Üstü başı pasaklı, saçları dağınık, yara bere içinde, kıpır kıpır olma hakkı vardır. Çocuk kitaplarında çocuğun eserde kendini bulabilmesi ve empati kurarak “Benim hissettiklerim/düşündüklerim normalmiş”, “Yalnız değilmişim” şeklinde düşünebilmesi kendini tanıması ve duygularını bastırmaması için önemlidir. 

Dolayısıyla bu kitap kız çocuklarının da haklarını bilmesi açısından oldukça faydalı. Bu arada Élisabeth Brami’nin YKY’den çıkan Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi, Anne Hakları Bildirgesi, Baba Hakları Bildirgesi isimli kitapları da mevcut. Herkes haklarını bilmeli, değil mi? 🙂

Cesur Kızlara Yol Arkadaşları 

Cesur Kızlara Yol Arkadaşları

Cesur Kızlara Yol Arkadaşları başlığıyla birinci kitap İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından (1. Baskı Ceres Yayınları), ikinci kitap ise Nemesis Kitap tarafından Aslı Dağıstanlı Aysev imzasıyla yayımlandı. 

Birinci kitap, Türkiye’nin Dünyaya Meydan Okuyan 30 Kızının Hikâyesi; ikinci kitap ise, Türkiye’nin Cici Değil Cesur 30 Kadınının Hikâyesi’ni içeriyor. Serinin ikinci kitabı Asla Pes Etmeyenler 11 Ekim 2021 Dünya Kız Çocukları gününde çıktı. İllüstrasyon dijital düzenlemesi ise Hayrunnisa Özbay Orhan’a ait. 

Olağanüstü Kadınlar Serisi

Yazar ve illüstratör olan Kate Pankhurst imzasını taşıyan Dünyayı Değiştiren Olağanüstü Kadınlar, Tarihi Değiştiren Olağanüstü Kadınlar ve Gezegeni Değiştiren Olağanüstü Kadınlar isimli bu üç kitap, Büyülü Fener Yayınları tarafından okura sunuluyor. 

Dünyayı Değiştiren Olağanüstü Kadınlar ve Gezegeni Değiştiren Olağanüstü Kadınlar kitabının çevirmeni Hilal Dikmen. Tarihi Değiştiren Olağanüstü Kadınlar kitabının çevirmeni ise Ferit Yılmaz Cinaklı. “Kâşif Amelia Earhart’la gökyüzünde uç, Emmeline Pankhurst’le neyin doğru olduğunu açıkça söyle ve Coco Chanel’le bir moda devrimine imza at.”  diyerek okurları bir maceraya davet eden kitap hayal etmenin gücünü çocuklara gösterirken bunu başarabilenlerin izinden gitmeleri için çocuklara yol açıyor. 

Mucize Kızlar 

Kız Çocukları İçin Cesaret Temalı Kitap Önerileri

Doğan Egmont Çocuk tarafından yayımlanan Ellen Bailey imzalı Mucize Kızlar kitabı Cemre Akkartal tarafından çevrilmiş. Bu kitabı diğer başarı hikâyelerinden ayıran özelliği aynı zamanda bir etkinlik kitabı olması. 

Okurlar bu kitapla başladığı yolculukta J. K. Rowling ile milyonları büyüleyecek bir kitap yazmayı deneyimleyebilir ya da Marie Curie ile bir sorunu bilimsel bir bakış açısıyla çözmeye çalışabilir. Hem ilham veren hem de etkinlik yapma fırsatı yaratan bu kitabın çocuklara küçük deneyimler yaşatarak güzel bir yol açacağını düşünüyorum. 

Küçük İnsanlar & Büyük Hayaller 

Kız Çocukları İçin Cesaret Temalı Kitap Önerileri

Martı Çocuk tarafından yayımlanan Küçük İnsanlar & Büyük Hayaller serisi, tasarımcılardan sanatçılara, bilim insanlarından yazarlara bu özel kişilerin de bir zamanlar çocuk olduklarını öne çıkartan bir içerikle fark yaratıyor. 

Bir çocuk için büyük birinin yerinde olmayı hayal etmektense onların da bir zamanlar çocuk olduğunu düşünerek ilham alması kulağa oldukça hoş geliyor. Yazar Maria Isabel Sanchez Vegara imzasını taşıyan kitapların çevirisi Nazlı Gürkaş’a ait. Serinin tüm kitaplarının illüstratörleri farklı. Bilgi almak için tıklayabilirsiniz.

Teşekkürler

Bu kitaplarda benzer isimler olsa da hepsinin mesajı bir tane: Hayal kurmaktan ve hayalinin peşinde cesur adımlar atmaktan korkma. Biliyorsunuz bir kitap kolay basılmıyor. Bu içerikleri başta kız çocukları olmak üzere tüm çocuklar ve yetişkinlerle böylesi rengarenk bir anlatımla buluşturan tüm yayınevlerine, yazarlara, çevirmenlere, editörlere ve çizerlere teşekkür etmemiz gerekiyor. Bu kitaplar aracılığıyla geleceğe ışık taşıyorlar.  

Diğer gündem içerikleri için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.