Bookinton

İster çam ağaçları ve ışıklarla donatılmış bir ortamda kadeh tokuşturuyor ister battaniyenin altında beziyor ya da sokaktaki coşkulu kalabalığın arasında savruluyor olalım, o gece; o ışıltılı, o her salisesi yaşayan müzikli gece hepimize tek bir şeyi düşündürür; yeni başlayacak yılla birlikte hayatın getireceklerini… Yeni yıla girerken filme uyarlanmış yılbaşı temalı kitaplar hakkında konuşalım. 

Özlem Gökbel

31 Aralık, pek çoğumuz için sadece bir tarihten ibaret değil; o aynı zamanda bir umut portalı, yeni hayallere, taze başlangıçlara, tutulamamış sözlere, azimle alınmış kararlara, arzulanan bir geleceğe açılan kapı. İtiraf edelim, o gün çoğumuzun içi bir başka telaşlı, kıpır kıpır olur ve 1 Ocak sabahına çoğunlukla buluttan bir halının üstünden kayrak başlarız, tarif edilemez bir sevinçle. Pek çok yazar bu özel günlerin etkisinde kalarak nice eserler kaleme aldı. Kimi büyük düşlerin gerçekleşmesine kimi güçlü düğümlerin çözülmesine kimi de yılbaşında bir araya gelişlerin engellenemez acı-tatlı sürprizlerine değindi. İşte ben de sizlere bu eserlerden kar taneleri ile bezeli, içimizi ısıtan, umut dolduran, hüzünlenip, hayata başka bir gözle bakmamızı sağlayan filmlere uyarlanmış birkaç tanesini seçtim. Yılbaşına adım atarken ya da yeni yılın ilk günlerinde koltuğunuza kurulup elinizde sıcacık bir salep ile sinemanın ya da bu kitapların büyülü dünyasına girmek istersiniz belki. 🙂

A Boy Called Christmas x Nikolas – Noel Adında Bir Çocuk / Matt Haig

filme uyarlanmış yılbaşı temalı kitaplar - nikolas noel adında bir çocuk

İlk sırada elbette bir Noel Baba hikâyesi var. Babasını bulmak için “Elf”lerin diyarına giden ve sonunda bir Noel Baba olan genç Nikolas’ın içimize mutluluk tohumları eken hikâyesi… Ödüllü yazar Matt Haig’in akıcı anlatımı ile 2015 yılında yayımlanan Nikolas – Noel Adında Bir Çocuk kitabından uyarlanan filmi Netflix’te hemen izleyebilirsiniz. İzledikten ya da kitabı okuduktan sonra mucizelere inanmamazlık yapamayacaksınız, tıpkı Nikolas gibi! ?

A Christmas Carol x Bir Noel Şarkısı / Charles Dickens

filme uyarlanmış yılbaşı temalı kitaplar - bir noel şarkısı

Bu klasikleşmiş Charles Dickens romanı Noel Şarkısı (A Christmas Carol) aynen Bookinton editörlerinden sevgili Gonca Gül Kurtulmuş’un Yeni Yıl Kitap Önerileri yazısında bahsettiği gibi kitabı okuduktan ya da filmi izledikten sonra aynı kişi kalamayacağımız türden bir eser… Bir dönüşümün hikâyesi. Pek çok kez filme uyarlanmış eserin 2009 yılındaki Jim Carrey’li animasyon filmini izlemenizi öneriyorum. Yaşlı, bencil ve cimri Bay Scoorge’a musallat olan bir Noel hayaletinin onu nasıl değiştirdiğine şahit olacağınız çok keyifli bir film. 

Great Gatsby x Muhteşem Gatsby / F. Scott Fitzgerald

filme uyarlanmış yılbaşı temalı kitaplar - muhteşem gatsby

Fitzgerald’ın yeni yıla odaklanmadığı bu şaheserini neden bu listeye almaktan kendimi alıkoyamadığımı filmi izleyince anlayabilirsiniz… Her daim şaşaalı partilerle geçen filmin karanlık ve depresif yerleri de var kuşkusuz. Ancak yine de yılbaşı partilerinin coşkusunu hissetmek, 1920’lerin “Caz Çağı” dedikleri dönemden müziklere kulak vermek, şatafat ve eğlencenin kucağına kendinizi bırakmak için bu 20. yüzyıl Amerikan edebiyatının en iyi romanlarından biri kabul edilen eserin Leonardo Di Caprio’lu, 2 Oscar’lı ve bol ödüllü filmini izleyebilirsiniz.  

8-Bit Christmas / Kevin Jakubowski 

filme uyarlanmış yılbaşı temalı kitaplar - 8 bit christmas

Yazarın ilk kitabı olan bu eser çok hızlı bir şekilde vizyonda ses getiren bir filme dönüşmüş. Hâliyle kitabı şu anda sadece orijinal baskısı ile İngilizce olarak yurt dışından edinebilirsiniz. Türkçeye çevrilir mi bilemem ama New York Times’ın “Histerik derecede komik ve yürek dolu” olarak tarif ettiği bu komedi çocuk filmini özellikle 80’lerin gençliğini, Nintendo (Mario, The Legend of Zelda, Pokémon gibi tüm zamanların en iyi bilinen ve en çok satan video oyun serilerinden bazılarını yaratmış firma) dönemini anmak adına ailecek izleyebilirsiniz. 

Bridget Jones’s Diary – Bridget Jones’un Günlüğü / Helen Fielding

filme uyarlanmış yılbaşı temalı kitaplar - bridget jones'un günlüğü

Yılbaşı geldi mi hepimizi mıknatıs gibi çeken “yeni yıl kararları” ritüeline karşı koyamayız değil mi? İşte otuz iki yaşına geldiği halde hâlâ hayatını istediği doğrultuda yaşayamayan, kendisinden sürekli mutsuz Bridget’ın yılbaşı arifesinde tutmaya başladığı günlüğüne ve 365 gün sonra yine bir yılbaşı gecesi final yapan hikâyesine şahit olduğumuz bu sıcacık eser şaşırmayacağınız üzere bir kadın yazarın elinden çıkma. Helen Fielding’in çok satan kitabı Bridget Jones’un Günlüğü ve çok hasılat yapan filmi benim için de halen unutulmazlarım arasındadır. Kim olduğumuzu ve ne istediğimizi hatırlamak adına yeni yılın ilk gününde yeniden izlemek şahane olurdu. 

Little Women x Küçük Kadınlar / Louisa May Alcott

filme uyarlanmış yılbaşı temalı kitaplar - küçük kadınlar

Savaş ve soğukla geçen senenin son gününde “Böyle hediyesiz bir yılbaşı hiç yılbaşına benzemiyor,” diyen Jo, yaşamın getirmekte olduğu acı-tatlı hediyelerden habersizdi elbet. Küçük kardeşleri Beth’in vefatı, kendisinin evlenecek olması, fakirlikle mücadele etmelerine rağmen herkese yardıma koştukları için aldıkları dualar… Hepsi gelmekte olan yılın heybesinde saklıydı.  

Evet bu yılbaşı için yine ve yeniden Küçük Kadınlar diyorum. Elinizde sıcak çikolatanızla gömülün koltuğunuza ister Louisa May Alcott’un bu muhteşem klasiğini okuyun ister şu anda Netflix’te âdeta yıldızlar geçidi gibi olan filmini izleyin ama birini mutlaka yapın ?

The Noel Diary x Noel Günlüğü / Richard Paul Evans 

filme uyarlanmış yılbaşı temalı kitaplar - the noel diary

Son olarak, ne yazık ki yine Türkiye’de kitabını bulamayacağınız sıcacık bir romandan bahsedeceğim. Ancak iyi haber Storytel’de The Noel Diary’yi sesli dinleyebilirsiniz, çok satan romanların yazarı Richard Paul Evans’ın kendi sesinden hem de… Gene Netflix’te kolayca izleyeceğiniz bu filmde çok satan romanlara imza atan başarılı bir yazarın yılbaşı döneminde aldığı haberlerle, geçmişi ile yüzleşirken geleceğini nasıl inşa ettiğine şahit oluyoruz. Tam bir Amerikan Noel filmi. Hafif, eğlenceli, karlı!?  

Diğer kitap önerilerini okumak için tıklayın. 

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.