Bookinton

Yeni yıl geliyor! İmkânsızın sadece bir sözcükten ibaret olduğu, gökyüzünde ren geyiklerinin uçtuğu, kardan adamların konuştuğu ancak rüyalarımızda görebileceğimiz diyarların hayat bulduğu sihirli bir dönem bu. Bunca mucize nasıl mı oluyor? Elbette kitaplar sayesinde!

Gonca Gül Kurtulmuş

Ah işte yılın o zamanı gelip çattı! Sprey karlarla ve yıldızlarla süslenmiş mağaza vitrinleri, her kahve dükkanının menüsüne eklenen tarçınlı sütlü kahveler ve zencefilli kurabiyeler, vitrinlerde belirmeye başlayan kırmızılı yeşilli kazaklar, çiçekçilere adımlarımı daha da çeken kocaman kırmızı yapraklı Atatürk çiçekleri, şehrin kaldırımlarında topuklu ayakkabılarıyla mutsuz mutsuz yürürken sade kahvelerini yudumlayan işkolik bir kadınla başlayıp aynı kadının ahşap çatılı evlerden oluşan küçük bir kasabada yumuşacık geyik desenli kazağıyla sıcak çikolata içerken ki hâliyle biten filmler, arkadaş ortamında her ne kadar artık duymaktan bıktığımızı söylesek de arabada yalnızken radyoda denk geldiğimizde müziğin sesini açtığımız Last Christmas ve All I Want for Christmas is You şarkıları…Evet, artık yılbaşı zamanı!

Yaklaşan yeni yıl, ruhumuza umudun tohumlarını her sene hiç bıkmadan serper. Bu tohumlar sert kış koşullarında kat kat kazaklarımızın altında biz fark etmeden yeşerir ve baharın ilk ılık gününde yüzümüzde nedenini bilmediğimiz bir gülümseme şeklinde tomurcuklanır. Bu umut tohumlarını bizleri imkânsız diye bir şeyin olmadığına, sonunda hep iyilerin kazandığına ve bu dünyada herkesin ettiğini bulduğuna inandırarak sulayan Noel kitaplarına bir göz atmaya ne dersiniz?

Noel Şarkısı – Charles Dickens

Noel ve yeni yıl kitapları dendiğinde eminim hepimizin aklına ilk olarak Charles Dickens’ın beyazperde de birçok versiyonunu izlediğimiz Noel Şarkısı (A Christmas Carol) kitabı gelir. Bu kitapta bir geceyi açgözlü, kötü kalpli, bencil Scoorge’un evinde geçirir, kalbindeki kötülüğün yok oluşunu, paylaşmanın güzelliğinin ve mutluluğun farkına varışını okuruz. Bir kitabı okumaya başladığımızdaki hâlimizle bitirdiğimizdeki hâlimiz nasıl farklıysa, Scoorge da kitap boyunca bizimle değişir. Bu zamansız hikâye benim çok sevdiğim Norveçli illüstratör Lisa Aisato tarafından muhteşem çizimlerle yeniden hayat buldu. En yakın zamanda dilimizde de bu eseri görmek ne güzel bir yeni yıl hediyesi olurdu!

Noel’de Cinayet – Agatha Christie

Klasiklerden bahsetmişken Agatha Christie’nin Noel’de Cinayet (Hercule Poirot’s Christmas) kitabını anmamak olmaz. Noel gecesi kitabın ana kahramanları Lee Ailesi’nden yaşlı Simon Lee boğazı kesilerek öldürülür. Olaya el atan Hercule Poirot araştırmasını sürdürürken ailedeki herkesin bu yaşlı adamı öldürmek için farklı sebepleri olduğunu fark eder. Tam da sıcacık bir battaniyenin altına kıvrılıp yağan karın eşliğinde heyecanla okunacak bir kitap değil mi?

Noel Domuçu ile Jack’in Müthiş Maceraları – J.K Rowling

Noel baba, Kuzey Kutbu, mucizeler derken hayal gücümüzü hayli tetikler. Hayal gücünün olduğu yerde de J.K. Rowling’i anmamak olmaz. Rowling’in Noel Domuçu ile Jack’in Müthiş Maceraları kitabında kahramanımız Jack için dünyadaki en değerli varlığı oyuncak domuzu Dom’dur. Dom Jack’e iyi ve kötü günlerinde hep destek olmuştur fakat tam da Noel gecesi ortadan kayboluverir! Jack de cesaretini toplayıp onu aramaya çıkar ve Kaybolanlar Diyarı’ndaki muhteşem maceraları başlar. Tam da miskin bir pazar sabahı çocukları yorganın altına toplayıp çikolatalı pankekler ve muzlu sütler eşliğinde okunacak maceralar!

Noel Günleri – Jeannette Winterson

Gerçekliğin sınırlarını büken yazarlar denince Jeannette Winterson’ın Noel Günleri (Christmas Days) kitabı da yılın bu zamanı mutlaka baş ucumuzda bulunması gereken kitaplardan diye düşünüyorum. Winterson bu kitabında bizimle on iki farklı tarif paylaşırken bizleri kardan annelerin, altın burunlu eşeklerin olduğu bambaşka diyarlara sürüklüyor. Kim peşine takılmak istemez ki?

Nikolas – Noel Adında Bir Çocuk – Matt Haig

yeni yıl temalı kitaplar matt haig

Son dönemde Bookinton editörlerinin de hakkında harika incelemeler yazdığı, Gece Yarısı Kütüphanesi ve İnsanlar gibi çok satanlar yazarı Matt Haig’in Nikolas – Noel Adında Bir Çocuk kitabı her şeyin mümkün olduğuna inanmak istediğimiz bu dönemde bize ilaç gibi gelebilir. Kahramanımız Nikolas annesini kaybeder ve oduncu babasıyla ormanda yaşar. Nikolas’ı elfler diyarını anlatarak büyüten annesi ona her zaman Noel diye seslenir. Peki acaba annesinin anlattıkları sadece bir masaldan mı ibarettir? Nikolas bu Noel bunu öğrenecektir. Kitabın aynı zamanda aynı isimle bir Netflix film uyarlaması da var. Yeni yıl gecesi için harika bir seçim olabilir. 

Noel Baba’nın Takma Sakalı – Sir Terry Pratchett

yeni yıl temalı kitaplar terry pratchett

Peki modern zamanda geçen hiç Noel hikâyesi yok mu? Elbette var! Sir Terry Pratchett’in Noel Baba’nın Takma Sakalı kitabı çok eski zamanlara dayanan Noel Baba ile çağımızın teknolojik gelişmelerini bir araya getiren, bu sayede modern çağda kaybettiklerimize bizi hiç sıkmadan hatta eğlendirerek ayna tutan hikâyelerden oluşuyor. Mark Beech’in muhteşem çizimleriyle hayat bulan kitap günümüz çocuklarının ve büyüklerinin kendinden çok şey bulabileceği ögeler taşıyor. 

Noel Babalar Grevde – Eşref Karadağ

yeni yıl temalı kitaplar

Bu kadar yabancı yazar ve eserden bahsettikten sonra Eşref Karadağ’ın Noel Babalar Grevde eserini sona saklamak istedim. Karadağ, bu eserde bizlere iyilik yapmaktan asla vazgeçmemenin ne kadar önemli olduğunu ne kadar güzel sonuçlar doğurduğunu anlatıyor. Dünyadaki bütün Noel babalar grevdeyken sadece bir tanesi çocukların dileklerini hâlâ gerçekleştirmeye çalışıyor ve onun maceralarını okurken biz de içimizdeki iyilik yapma arzusundan asla vazgeçmemek için güç buluyoruz.


Yıllar ve hikâyeler ister güzel geçsin ister korkunç, mutlaka bir gün bitecek. Fakat görünen o ki insanın içindeki iyilik de kötülük de asla bitmeyecek. Hikâyenin hangi tarafında olacağımızı bizler seçeceğiz. İnsanların bizi Scoorge gibi mi yoksa Nikolas gibi mi hatırlayacaklarına eylemlerimizle bizler karar vereceğiz.

Yeni yılda içimizdeki iyiliğin yeşermesi, imkânsız dediğimiz hayallerin gerçekleşmesi ve her çocuğun, hayvanın ve savunmasız canlının güvenle var olabilmesi dileğiyle!

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

2 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.