Son yıllarda hızla dijitalleşen dünyamızda sürdürülebilirlik kavramı da aynı hızda yaygınlaşıyor. Bir tarafta tüketim çılgınlığı sürerken diğer tarafta doğaya ve çevreye karşı duyarlı toplulukların sayısında kayda değer bir artış yaşanıyor. Bu “duyarlılığa” bizler de duyarsız kalamadık; Dünya Çevre Günü kapsamında sürdürülebilirlik ve doğa üzerine çalışan yayınevleri ve çeşitli kitaplardan bir kitap öneri listesi hazırladık.
İrem Özarslan Pakkan
Doğal kaynakların tükenmesi, iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi faktörler, sürdürülebilirliğin önemini gün geçtikçe arttırıyor. Üstelik sadece bireyler değil, şirketler de faaliyetlerini bu çerçevede yürütmek için çaba harcıyorlar. Aktivistlerin başı çektiği bu eğilim, hem toplumların geleceği hem de şirketlerin uzun vadeli başarısı için önem taşıyor. Enerji tasarrufu, sıfır atık politikası, yavaş üretim gibi kavramlar sürdürülebilirlik denilince aklımıza ilk gelenler. Sizler de gelecek nesillerin yaşam kalitesini arttırmak ve ardınızda daha iyi bir dünya bırakmak için neler yapabilirim diye düşünüyorsanız, pratik uygulamalardan günlük hayattaki davranış biçimlerine, farklı sektörlerden kent yaşamında sürdürülebilirliğe kadar konuyla ilgili farkındalığınızı arttıracak önerilerimize göz atabilirsiniz.
Çevreyi korumak için neler yapmalıyız?
Yaşadığımız çevreyi koruma çabaları, insanlığın geleceği için önemli bir konu. Dünya Çevre Günü vesilesiyle çevreyi korumak için yapabileceğimiz bazı önemli adımları hatırlayalım istedik:
Sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmak, geri dönüşüm alışkanlığını benimsemek, su tasarrufu yapmak ve doğal yaşam alanlarını korumak gibi önlemler almak, çevrenin sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca, bilinçli tüketim alışkanlıkları edinmek, çevre dostu ürünleri tercih etmek ve çevre konularında farkındalık yaratmak da önemli. Hep birlikte hareket ederek daha temiz ve sürdürülebilir bir Dünya için çevre koruma çabalarına katkıda bulunabiliriz. Bir de Bookinton’da hazırladığımız Dünya Çevre Günü için kitap önerilerine göz atabiliriz.
Eko Köyler – Prof. Karen Litfin
Alfa Yayınlarından çıkan Eko Köyler ile Profesör Karen Litfin dünya üzerindeki eko köylere yaptığı ziyaretler sırasında edindiği sürdürülebilir yaşam üzerine deneyimlerini bizlere aktarıyor. Konuyu dört ana çerçevede ele alan Profesör Litfin, ekoloji, ekonomi, topluluk ve bilinç üzerine değerlendirmelerde bulunuyor. İlham verici bu kitap, son zamanların yükselen akımı ekolojik yaşamı, bizlere çok yakından tanıma fırsatı sunuyor. Eko köylerden yola çıkarak düşük karbonlu yaşama dair bilgiler edineceğimiz bu kitap ile beraberce yaşamın yollarını yeniden keşfedeceğiz.
Sıfır Atık için 101 Yol – Kathryn Kellogg
Orenda Yayınlarından çıkan Sıfır Atık için 101 Yol bizlere yeni bir dünyanın kapılarını açıyor. İki yıl boyunca çıkardığı tüm atıkları cam bir kavanoza sığdırmayı başaran Kellogg ile bilinçli tüketimin yollarını öğrenerek kendimizi yepyeni bir yaşama biçimi ile karşı karşıya bululuyoruz. Bu kitap ile gezegenimizi korumak, yaşam kalitemizi arttırmak ve gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak artık daha kolay.
İklim Felaketini Nasıl Önleriz? – Bill Gates
Doğan Kitap’tan çıkan İklim Felaketini Nasıl Önleriz?, iklim değişikliği ve çevre konusunda gerçekçi yaklaşımlarla okuyucuya yol gösteriyor. Bill Gates, bilim insanları, uzmanlar ve aktivistler ile iş birliği yaparak edindiği deneyimi, dünyayı iklim felaketinden koruyacak senaryolar üzerinde durarak okuyucularıyla paylaşıyor. Kitapta yer alan çarpıcı rakamlar, istatistikler ve oranlar, bizleri evlerimizden, sanayi tesislerinden ve gündelik yaşamımızdaki faaliyetlerden iklim felaketine ne tür katkı sunduğumuz konusunda düşünmeye sevk ediyor. Kötümser rakamlar her ne kadar içinizi karartacak olsa da Gates’in konuya yaklaşımı insan iradesinin her felaketten bir çıkış yolu bulabilecek gücünü bizlere hatırlatıyor.
Atık Küre – Rol Hengeveld
Rob Hengeveld’in yazmış olduğu Atık Küre, Türkiye İş Bankası Yayınlarının seçkisinden listemize katılıyor. Yazar, insan türünün dünyamız ve üzerindeki yaşamsal sistemlere olan etkisinin geniş bir tarihini okuyucularına sunuyor. Kitapta aynı zamanda artan nüfus ve atık oranı arasındaki bağ gözler önüne seriliyor. Ürettiğiniz atıkları bu kitabı okuduktan sonra yeniden gözden geçireceğinizi düşünüyoruz.
Altıncı Yok Oluş – Elizabeth Kolbert
Altıncı Yok Oluş, Pulitzer ödüllü New Yorker yazarı Elizabeth Kolbert tarafından yazılmış ve Okuyan Us Yayınları tarafından yayımlanmış. Kitapta, insanın gezegenimiz üzerindeki etkileri ele alınıyor ve dünyanın geleceği hakkında entelektüel tarih, doğa tarihi ve saha muhabirliğini bir araya getiren güçlü bir anlatımla bizlere sunuluyor. Yazar, son yarım milyar yıl içinde beş kez gerçekleşen büyük yok oluşun izlerini okuyuculara aktarırken pek çok araştırmaya da yer veriyor.
Öncelikle ekolojik yaşam odaklı yayınlar hazırlayan yayınevleri ve kuruluş önerisi ile listemize devam edebiliriz.
Sinek Sekiz Yayınevi
Editörlerimizin de favorisi olan Sinek Sekiz Yayınevi sürüdürülebilir yaşam deyince akla ilk gelenlerden. Yayın listesinde tohum ve gıda politikalarından, alternatif eğitime kadar geniş bir seçkisi olan Sinek Sekiz’in tüm kitapları birbiri ile bağlantılı içeriklere sahip olsa da siz dilediğiniz kitaptan okumaya başlayabilirsiniz. Tüketim çılgınlığına karşı alternatif düşünenler, kütüphanenizde yer edinecek kitaplar seçkisine mutlaka göz atmalısınız.
Yeni İnsan Yayınevi
Listemizin ikinci sırasında Yeni İnsan Yayınevi var. 2007 yılında kurulan Yeni İnsan Yayınevi, tüketim ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişkinin yanı sıra ekolojik felaketlerin nedenlerini irdeleyen farklı yayınlar sunuyor. Seçkisindeki çok çeşitli yayınlarında modadan, bahçeciliğe, veganlıktan, sıfır atık yaşama dair birçok alanda sürdürülebilirlik ve ekolojik yaşamın izlerini bulabilirsiniz.
Yuvam Dünya Derneği
Yuvam Dünya Derneği’nin bünyesinde oluşturduğu kitaplık üçüncü önerimiz. Şimdilik listesinde Muz Ne Kadar Kötüdür? ve İklim Krizinin Abc’si adlı kitapları bulunan Yuvam Dünya kitaplığı, gün geçtikçe yeni yayınlarla seçkisini genişletmeye devam edecek. Büyükler için çizgi roman olan İklim Krizinin Abc’si iklim değişikliği hakkında bilmemiz gerekenlerle ilgili eğlenceli bir özet şeklinde ve “Bu konuda ben ne yapabilirim?” sorusuna cevap bulmamıza yardımcı oluyor.
Not: Yuvam Dünya Derneği İklim Dostu Yaşam Rehberi dosyasını incelemek için tıklayabilirsiniz.
Sizlere ufuk açan, keyifli okumalar dileriz.
Diğer kitap öneri listelerini okumak için tıklayın.