Bookinton

Kitap ekseninin etrafında yaşayan herkesin buluşma noktası olan kitap fuarları, sonbaharla birlikte yine kapılarını açıyor. Kitap fuarlarında yok yok! Çok sevilen ve okunan yazarlarla tanışmak… Kürk Mantolu Madonna’yı kucaklamak… Sevda sözlerini aramak… Tarihin derin sularında yüzmek… Hayatın her noktasına bir başkasının gözüyle bakabilmek… Sizin tercihiniz hangisi? 

Elif Bengü Bozdemir – Zerrin Maral

Tatil mevsiminin bitmesi, okul ve iş yerlerine dönüşün başlamasıyla birlikte şehirlerde sosyal hayat canlanıyor ve kültür sanat etkinlikleri hız kazanıyor. Kitap fuarlarına da gösterilen ilgi çok büyük. 

Her yıl ziyaretçilerle dolup taşan fuarlar, hem yazarlarla tanışmak hem daha makul fiyatlara inen kitaplara ulaşabilmek hem de fuar alanlarında gerçekleştirilen etkinliklere katılmak ve promosyonlardan faydalanmak için oldukça cazip. Bunun yanı sıra mesleklerinin erbapları da bu fuarlarda bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunma, okuyucuların fikirlerini doğrudan öğrenme gibi birçok fırsatı yakalayabiliyorlar. Kitap fuarlarının bir başka önemli getirisi de toplumu, özellikle çocuklar ve gençleri okumaya ve hatta belki de yazmaya teşvik etmesi. 

Kitabın Büyülü Dünyasına Davet

Her yıl binlerce okur, yazar ve yayınevini bir araya getiren kitap fuarları 2022’de de farklı illerde katılımcıları ile konuklarını bekliyor olacak. Biz de kitapseverleri, edebiyatın büyülü dünyasına davet eden belli başlı kitap fuarlarını Bookinton okurları için derledik.

Önce genel bir bilgi verelim:

  • Her sene yüzlerce kitapseverin heyecanla beklediği kitap fuarları gerçekleştirildikleri tarih aralığında sabah 10.00 – akşam 20.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor. 
  • Gerçekleştirildikleri şehirlerde belediyeler ücretsiz ulaşım olanağı sunuyor.
  • Genellikle öğrencilere ücretsiz olan fuarlarda diğer ziyaretçilerin girişleri için cüzi bir ödeme alınıyor.
  • Birçok kitaba daha düşük fiyatlarla ulaşabilmek mümkün.
  • Sadece yeni değil eski yayınlara da yer veriliyor. 
  • Bazı şehirlerdeki fuarlar hem ilkbahar hem sonbaharda yani senede iki kere gerçekleştiriliyor.
  • Çoğu fuar bir onur konuğu ağırlıyor.
  • Yabancı ülke yayınevlerini  ve yazarlarını da fuarlarda görmek mümkün.
  • Bilinenin aksine sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya değil Türkiye’nin birçok şehrinde kitap fuarları gerçekleştiriliyor. Bunların arasında Denizli, Mardin, Ordu, Bursa gibi her yöreden şehir var. 
  • Her şehrin kendi fuarına özgü bir web sayfası var. Fuarlarla ilgili tüm detay ve takvimlere bu sayfalardan ulaşmak hatta giriş için bilet alabilmek mümkün.

Hadi şimdi önümüzdeki üç ay içinde düzenlenen kitap fuarlarına göz atalım. 

Kahramanmaraş Kitap Fuarı Başladı Mı?

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı, 14 Ekim Cuma günü Fuar Merkezi KAFUM’da kapılarını açtı. “Sezai Karakoç’a Saygıyla” temasıyla gerçekleşen fuarda 210 yayınevi, 350 yazar ve şair kitapseverlerle buluşuyor. Birçok etkinlik, söyleşi, panel ve imza günün gerçekleştiği Kitap ve Kültür Fuarı, şimdiye kadar 100 bin ziyaretçiyi ağırlamış durumda. Uluslararası niteliğiyle de ülkemizi temsil eden fuar 23 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek. 

Kayseri Kitap Fuarı Ne Zaman Bitecek?

Bu yıl beşincisi gerçekleştirilen ve daha önce de kitapseverler tarafından büyük ilgi gören Kayseri Kitap Fuarı 14 Ekim 2022 tarihinde okurlarla buluştu. 3 milyonun üzerinde kitap ve 300’ün üzerinde yazar ve yayınevinin bir araya geldiği organizasyonda imza günlerinden söyleşilere, panellerden şiir dinletilerine birçok farklı etkinlik gerçekleştiriliyor. Büyükşehir Belediyesinin ücretsiz olarak ulaşım sağladığı 5. Kayseri Kitap Fuarı, Dünya Ticaret Merkezi’nde saat 10.00-20.00 arasında ziyaret edilebiliyor. 

Edebiyat meraklılarının heyecanla beklediği organizasyona bu yıl birbirinden değerli isimler katılıyor. İşte bu isimlerden bazıları: Mehmet Ali Bulut, Şükrü Erbaş, Mete Yarar, Kahraman Tazeoğlu, Mehmet Emin Ay, Ziya Selçuk, Bircan Yıldırım, İlber Ortaylı.

Fuar 21 Ekim 2022 Pazartesi günü sona erecek.

Antalya Kitap Fuarı 2022 Cam Piramit’te

“Hayata Okuyarak Devam” sloganıyla kapılarını açacak olan 12. Antalya Kitap Fuarı, 21-30 Ekim 2022tarihleri arasında Cam Piramit’te gerçekleştirilecek. Birbirinden ünlü yazarların katılacağı etkinlik takviminin bu sene de büyük ilgi görmesi bekleniyor. 211 yayınevi ve 207 yazarın ağırlanacağı fuarda tam bir edebiyat rüzgârı eseceği kesin. Ayşe Kulin, Nevzat Çevik, Erkan İşeri, Altan Öymen gibi isimlerin imza günlerinin de olacağı fuarın bu seneki onur konuğu ise Gülseren Budayıcıoğlu olacak. Fuar 10.00-20.00 saatleri arasında açık olacak.

Mersin Kitap Fuarı 2022 Etkinlik Takviminde Neler Var? 

CNR Mersin Kitap Fuarı bu sene 7. kez kitapseverleri bir araya getirecek. 22-30 Ekim 2022 tarihlerinde gerçekleşecek fuar Akdeniz’in en büyük kültür etkinliği olarak yazarlar, yayınevleri, çevirmenler ve ünlü simalarla kapılarını açacak. 500’ü aşkın imza etkinliği, paneller ve söyleşilerin yapılması beklenen fuarın onur konuğu ve katılımcı listesinin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

CNR Expo Yenişehir Fuar Merkezinde gerçekleşecek olan fuara giriş ise ücretli. Biletler fuar sitesinden çevrim içi olarak da alınabiliyor.       

Ankara Kitap Fuarı Nerede Yapılıyor?

Bu yıl 18.’si düzenlenecek olan Ankara Kitap Fuarı, ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezinde 21-30 Ekim 2022 tarihlerinde okurlarla buluşuyor. 250’den fazla yayınevinin katılacağı fuarın bu yılki onur konuğu yazar Nazlı Eray. 

İmza ve söyleşi günlerinde ise okurlar İlber Ortaylı, Ahmet Ümit, İlker Başbuğ, Hayati İnanç, Serdar Tuncer, Nihat Hatipoğlu, Işıl Işık, Üstün Dökmen, Beyhan Budak, Bahadır Yenişehirlioğlu, Aslı Aslan, Nurullah Genç, Ziya Selçuk, Enver Aysever gibi birbirinden değerli yazarlar ve isimlerle buluşma fırsatı bulacak. İtalya’nın konuk ülke olarak katılacağı fuarın kapıları on gün boyunca 10.00-20.00 arası açık olacak.

30 Ekim Pazar günü sona erecek olan Ankara Kitap Fuarı’nın hafta içi herkese hafta sonu ise öğrenci ve öğretmenlere ücretsiz olması bekleniyor.

İzmir Kitap Fuarı’na Hangi Yazarlar Gelecek?

İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde İZFAŞ ve SNS Fuarcılık tarafından gerçekleştirilecek İZKİTAP-İzmir Kitap Fuarı, 28 Ekim-06 Kasım 2022 tarihlerinde fuarizmir’de kapılarını açacak. Etkinliklerden söyleşilere, konferanslardan imza günlerine dopdolu bir programa sahip olan fuarın bu yılki onur konuğu Sorbonne Üniversitesinde Türk Edebiyatı dersleri veren yazar ve akademisyen Nedim Gürsel.

Şükrü Erbaş, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Ali Mahir Başarır, Elise Kova, Canan Tan, Buket Uzuner, Ahmet Ümit, Ayşe Kulin ve Feyyaz Yiğit’in de imza ve söyleşi günlerinde okurlarıyla buluşacağı fuar yüzlerce yayınevini de bir araya getirmeye hazırlanıyor.

Tüyap 2022 İstanbul Kitap Fuarı Ne Zaman Başlayacak?

Türkiye’nin en önemli ve kapsamlı kültürel etkinliklerinden biri olan Tüyap 2022 İstanbul Kitap Fuarı iki yıl aradan sonra 3-11 Aralık 2022 tarihleri arasında kitapseverleri bekliyor olacak. Yerli ve yabancı birçok yayınevi ve yazarı bir araya getirerek gerçek bir edebiyat rüzgârı estirecek olan fuarda etkinlikler, söyleşiler, paneller, şiir dinletileri gerçekleştirilecek.

Nazlı Eray’ın onur konuğu olacağı kitap fuarının ana teması ise “Kitabın Büyülü Dünyası” olarak belirlendi.  

Diğer haberleri okumak için tıklayın. 

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.