On Dün Önceki Kız – Sezin Karameşe
Geçmişi değiştirmek mümkün olabilir mi? Kuşkusuz, insanlığı en cezbeden fikirlerden biri, zamanda yolculuk yapabilmek. Geleceğe gidip olacakları görmeyi ya da geçmişe gidip kötü olayları tersine çevirmeyi kim istemez ki! Sezin Karameşe, İnkılâp Kitabevi etiketiyle yayımlanan son romanı On Dün Önceki Kız’da bu büyüleyici fikirle çıkıyor okur karşısına.
Ülke: Türkiye
Türü: Kurgu, Roman
Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi
Hedef Kitle: Genel
Sayfa Sayısı: 304 sayfa
İmla: ☺️
Ebat: 13,7 x 23 cm
İnceleme
Zaman zaman hepimiz yanlış kararlar veriyor, acı olaylar yaşıyor, “keşkelerin” can yakan huzursuzluğunda koca bir ömür geçiriyoruz. Peki ya öyle olmasaydı? O gün, o saatte, orada olmasaydık ne olurdu?
Kaderi değiştirebilme ihtimali Hollywood’un da işlemeye doyamadığı konulardan biri. Bunun en etkileyici örneği şüphesiz ki Kelebek Etkisi. Yönetmen koltuğunu Eric Bress ile J. Mackye Gruber’ın paylaştığı 2004 çıkışlı filmde Evan Treborn karakterini canlandıran Asthon Kutcher, zamanda yolculuk yaparak geçmişte başından geçen kötü olayları farklı hamlelerle silmeye çalışıyor. Ancak Treborn’un yıllar öncesine gidip engellemeye çalıştığı olaylar her seferinde başka bir sorunla geleceğe yansıyor.
Büyükbaba paradoksu
Reenkarnasyonu odağına aldığı ilk romanı Otuz Yedi ile büyük bir okur kitlesine ulaşan genç yazar Sezin Karameşe’nin yeni romanı On Dün Önceki Kız’da ise filmdekinin aksine “büyükbaba paradoksu” baz alınarak zamanda yolculuk yapılabilse de “geçmişin değişmezliği” konusu üzerinde duruluyor. Öyle ya, katil büyükbabasına engel olmak için geçmişe dönüp onu öldürmeyi başaran bir kişi gelecekte var olamaz. Bu da demektir ki geçmiş değiştirilemez.
Fakat romanın başkahramanı Leyla, bu paradoksu çok sonra idrak ediyor. Büyük bir depresyonun içinde intihar kararı almışken yolu bir şekilde danışanlarını parapsikolojik yöntemlerle iyileştirmeye çalışan bir tedavi merkeziyle kesişiyor. Kendisine zamanda yolculuk yapma terapisi önerildiğinde ise içi umutla doluyor. Çünkü ona göre acılarına çare olabilecek tek şey, geçmişi değiştirmek.
Zaman çıkmazı
Tedavi merkezi Müphem’in zamanda yolculuk yapmasını sağlayacak koltuğuna oturduğunda Leyla’nın aklına işte o tek seçenek geliyor: geçen yıla gidip ikiz kız kardeşi Deren’in ölümüne neden olan kazayı engellemek. Ancak hiçbir şey hayal ettiği gibi olmuyor. Geleceğe gidip başına gelecekleri izlemek ise –her ne kadar umut dolu olsa da– Leyla’nın sonunu hazırlayan yegâne şey oluyor.
Kardeşi Deren’in ölümünden sonra psikolojisi bozulan annesinin ve yine aynı nedenle alkole sığınan babasının arasında sıkışıp kalan Leyla, onu intihar fikrinden kurtarabilecek belki de en yanlış dala tutunuyor. O dalın adı, Atlas. Gelecekteki en mutlu gününde yanında gördüğü bu adam, şimdiyi yaşarken en olmayacak kişi olarak çıkıyor karşısına. Bir yandan kardeşini hayata döndürmeye ya da en azından katilini bulmaya çalışırken diğer yandan Atlas’la tanışma hikâyesini en baştan yazmaya çalışıyor. Fakat her çaba, önünde bir duvar gibi duran büyükbaba paradoksuna çarpıyor.
Sürpriz son
İlk romanıyla çıtayı arşa çıkaran Sezin Karameşe, On Dün Önceki Kız’da âdeta kendisiyle yarışıyor. İçine alıp sürükleyen kurgusuyla akıllara kazınan Otuz Yedi’nin izinden giden bu ikinci roman, çok işlenen bir konuyu ele almasının azizliğinden son anda kurtulsa da okurlarına yine hiç dinmeyen bir merak ve beklenmedik bir son vadediyor.
Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?
—
Sezin Karameşe kimdir?
Ankara’da 1996 yılında doğdu. Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. 2016 yılında açtığı YouTube kanalıyla altı yüz bine yakın insana ulaştı. Çocukluğundan beri okumaya ve yazmaya olan merakı onu 2021 yılında yayımlanan Otuz Yedi adlı romanıyla edebiyata kazandırdı. Hayatını Ankara’da sürdürüyor; okumaya, yazmaya ve düşlemeye devam ediyor.
Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok