Heyecan içinde, soluksuz izlediğimiz polisiye film ve dizilerinin çoğunun varoluş sebebi, yaratıcı yazarların kaleme aldığı müthiş romanlar… Bookinton kitap önerileri bölümünde bu kez sinema tutkunları özel bir liste hazırladık, işte tüm zamanların en sevilen film ve dizilerine uyarlanmış polisiye romanlar.
Türkiye’nin Kitap Platformu Bookinton’da Eylül ayının konusunu “Polisiye” olarak belirledik. Sitede harika dosyalar ve polisiye roman incelemeleri bulacaksınız. Ben de sizlere bu bol gerilimli, yer yer zihin yakan enfes romanların beyazperdeye ve ekrana uyarlanmış olanlarından minik bir liste sunacağım. Kimi romanları okumuş ama filminden haberdar olmayabilirsiniz ya da tam tersi filme/diziye bayılmışsınızdır da bir romandan uyarlandığını atlamışsınızdır. Bu listeyi saydığım bu boşlukları doldurmak amacıyla, kimi kıyıda köşede kalmış kimi de gişe rekorları kırmış filmler ve diziler üzerinden giderek hazırladım. Umarım her iki açıdan da işinize yarar bir sunum olur. ?
Kardan Adam x Snowman / Jo Nesbo
Açılışı on parmağında on marifet olan, dünyanın en önemli polisiye yazarlarından biri kabul edilen Norveçli Jo Nesbo’nun Kardan Adam’ı (Snowman) ile yapayım. Okurda bir tür bağımlılık yaratan, 12 farklı romanda artık aileden biri gibi hissedebileceğimiz Dedektif Harry Hole’un başrolde olduğu bu kitabı 2007 yılında kaleme almış yazar. Bundan 10 sene sonra da filmi çekilmiş, hem de başrol kadrosunda yakışıklı Michael Fassbender ve dünya güzeli Rebecca Ferguson ile. Romanda nefes almadan okuduğumuz; son on yılda on bir kadının, yılın ilk karı yağdığında ortadan kaybolmasıyla korkunç cinayetleri işleyen katilin peşine düşen dedektif Hole’un karşılaştığı zorluklar, filmde oldukça ağır bir tempoda işlenmiş. Sanırım bu yüzden de bu başarılı kitabın filmi, Norveç’in muhteşem doğasına ve iyi oyunculuklara rağmen IMDB’den 5.1 gibi bir puan alabilmiş. Ağır gerilimleri seviyorsanız izlemenizi tavsiye ederim.
Ayrıca Nesbo’nun IMDB’de 7.5 gibi oldukça yüksek puanı olan Headhunters’ını da izleme ve okuma listenize alabilirsiniz. Gerçi kitap henüz Türkçe’ye çevrilmedi, belki yayınevleri Nesbo külliyatını yakında tamamlarlar, belli mi olur?
Bu arada bir de müjde; Nesbo’nun 2015 senesinde İngilizceye çevrilen Midnight Sun romanı da 2022’de vizyona girecek iddialı yapımlardan biri. Buraya ufak bir not düşmüş olalım.
Bir Katilin Güncesi x Memoir Of a Murderer / Kim Young-ha
İkinci sırada, geçtiğimiz aylarda ayrıntılı bir incelemesini Bookinton’da yazdığım Bir Katilin Güncesi var. Güney Kore’nin altın kalemlerinden Kim Young-ha’nın bu eseri yıllarca keyfe keder insan öldürmüş ve artık ilerleyen yaşında Alzheimer hastalığına yakalanmış bir seri katilin günlüğüne yazdıkları üzerinden polisle kovalamacasını şiirsel bir dille anlatıyor.
Kitabın 2017 yılında çekilen filmi de sanatsal filmlerden hoşlananlar için biçilmez kaftan. Sinematografik açıdan oldukça beğeni toplayan ve Asya Film Festivali’nde En İyi Film dalında Seyirci Ödülü’nü kazanan film başarılı bir “kitaptan film uyarlaması”. 7.2’lik IMDB puanına sahip filmde Alzheimer hastası seri katili canlandırdığı oyunculuğu ile ödüller alan Sol Kyung-gu’nun performansı da müthiş.
Kızıl Nehirler x The Crimson Rivers / Jean Christophe Grange
Türkiye’de çok sevilen bir yazar olan Fransız Jean Christophe Grange’ın asla atlanmaması gereken bu başarılı romanı; taşraya sürülen katı bir polis müfettişi ve çaylak yardımcısının korkunç seri cinayetleri çözme çabasına odaklanıyor. Yazarın yoğun hayal gücü ve sürekli artan gerilim sizi kitaba kilitlemeye yetecektir. 6.9’luk IMDB puanı ile 2000 yılında vizyona girmiş filmi için, kitapla aynı etkiyi yaratmasa da benzer şeyler söylenebilir.
Ruh Avcısı x The Alienist / Caleb Carr
Kesinlikle favorilerimden biri olan Ruh Avcısı için The Washington Post’un; “Enfes bir öncül… Karakterleri ve dengesi, raflarda dizili sayısız gerilim romanından çok daha başarılı.” yorumu size bir fikir verecektir sanırım. Caleb Carr’ın Dr. Laszlo Kreizler karakteri benim için unutulmaz bir yerdedir. Televizyon için yapılan dizi uyarlaması bulunan ödüllü bu eseri de listenize almalısınız mutlaka.
Morgue Sokağı Cinayeti x The Murders in The Rue Morgue / Edgar Allan Poe
Son olarak gizem ve polisiye külliyatında önemli bir yer tutan bir öyküyü önermek isterim. Edgar Allan Poe’nun ilk kez 1841’de yayımlanan kült eseri Morgue Sokağı Cinayeti, ilk dedektiflik öyküsü olarak kabul edilir. Polisiye edebiyatının mihenk taşlarının oluşumuna bir örnek olması açısından okunması önemlidir. İzlemek isterseniz de en yakın tarihli olarak 1986 yılındaki Val Kilmer’lı TV uyarlaması internette mevcut.
Elbette bu listeye girecek belki yüzlerce roman ve film/dizi var. Hepsini okumak ayrı, izlemek ayrı keyifli olacaktır. Ben yenilerden, eskilerden ortaya bir dilim kek koydum sadece. 🙂
Yine de ilave birkaç öneri daha vermeden duramayacağım:
- Küçük ama Büyük Yalanlar (Big Little Lies) / Liane Moriarty (dizi)
- Kurt Wallender / Henning Mankell (dizi)
- Zihin Avcısı (Mindhunter) / John Douglas & Mark Olshaker (dizi)
- Doğu Ekspresinde Cinayet + Nil’de Ölüm / Agatha Christie (film)
- Arsen Lüpen (Kibar Hırsız) / Maurice Leblanc (film + dizi)
- Sherlock Holmes serileri / Arthur Conan Doyle (film + dizi)
Diğer kitap öneri listelerini okumak için tıklayın.
Oya Tugcu Ozagac
Memoir of a Murderer dışında hepsini okuyup seyrettim. Muhteşem bir liste olmuş Özlem Gökbel. Kaleminize sağlık!
Ozlem Gokbel
Çok çok teşekkür ediyorum Sevgili Oya Özağaç… Sizin Bookinton’daki harika dosyalarınızın da ben hayranıyım 🙂
Semire Fakih
Merhaba, Harlan Coben’in de birkaç kitabı dizi olarak çekildi, Netflix’de bulabilirsiniz.
Bir polisiyesever olarak yazınız beni mutlu etti, emeğinize sağlık.
Ozlem Gokbel
Çok teşekkür ederim. Harlan Coben eserlerinin hayranıyımdır. Hemen hemen hepsini izledim. Onların bir çoğu gizem ve gerilim odaklı olduğu için ve genelde konu içinde polis/dedektif vs. pek aktif olmadığından bu listeye eklememiştim 🙂 Yorumunuz mutlu etti 🙂