Psikolojik sağlamlık dünyanın içinden geçmekte olduğu bu zorlu dönemde hepimizin sahip olması gereken bir özellik. Psikologlar psikolojik sağlamlığın sonradan geliştirilebilir olduğu konusunda hemfikir görünüyor. Siz de bu konuda bir adım atmaya kararlıysanız kitaplar en büyük yardımcınız olabilir. 

Aslı Güntan

Şubat ayında ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonrası psikolojik sağlamlık, Millî Eğitim Bakanlığı’nın özellikle üzerinde durduğu bir konu haline geldi. Bakanlık tarafından 2023-2024 eğitim öğretim yılı hedefi olarak belirlenen psikolojik sağlamlığın bütün öğrencilere rehberlik bölümü öğretmenleri aracılığıyla kazandırılması hedefleniyor. Bu vesile ile psikolojik sağlamlık meselesi ülkemizde daha çok konuşulmaya başlandı. Geçtiğimiz aylarda psikolojik sağlamlık ile ilgili yayımlanan kitapların sayısı dikkat çekici bir şekilde arttı. Biz de bu kitaplar arasından alanında uzman kişiler tarafından hazırlanmış olmasına dikkat ederek bir seçki hazırladık. Bu listede hem yetişkinlere hem de çocuklara psikolojik sağlamlığı arttırma serüveninde yol gösterici olabilecek kitaplar bulabilirsiniz. Keyifli okumalar…

Çocuktan Yetişkine Her Yaşta Psikolojik Sağlamlık – Ayşe Bilge Selçuk – Kronik Kitap

Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk tarafından kaleme alınan kitapta oldukça anlaşılır ve akıcı bir dil tercih edilmiş. Terimlerin arasında kafa karışıklığı yaşamadan alıp okuyabileceğiniz bu kitapta hem yetişkinler hem de çocuklarda psikolojik sağlamlık üzerine bölümler bulunuyor. 

Psikolojik sağlamlığımızı nasıl arttırabileceğimize dair çeşitli öneri ve egzersizler içeren kitap hem kendimize hem de çocuklara yardımcı olmak adına kaynaklık edebilecek bir başucu kitabı.

Psikolojik Sağlamlık (Rezilyans) – Glenn R. Schiraldi –  Nova Kitap

Rezilyans olarak da adlandırılan psikolojik sağlamlığa en çok zorlu durumlarla baş başa kaldığımızda ihtiyaç duyuyoruz çünkü psikolojik sağlamlık kişinin yaşadığı zorlayıcı durumlardan sonra toparlanabilme becerisini ifade ediyor. 

Pozitif psikolojiden destek alan Glenn R. Schiraldi, uzun yıllar psikolojik sağlamlık, stres yönetimi, özsaygı gibi konular üzerine dünyanın farklı yerlerinde eğitimler vermiş. Kitapta da bu alandaki tecrübesini okuyucuya en yalın şekilde aktarırken bu özelliği nasıl kazanabileceğimizi açıklıyor.

Rezilyans – Rick Hanson – Diyojen Yayıncılık

Hayatın zorluklarla dolu bir yolculuk olduğu hepimizin malumu. Ancak bazen büyük sorunlarla boğuşuyor olmasak bile iyi olma halimizi korumak güç olabiliyor. Psikolojik olarak sağlam olmak ise bu iyi olma halini korumak için insanlığın elindeki en önemli anahtarlardan biri. 

Psikolog Rick Hanson modern dünyada her an yaşanan değişimlere adapte olmak ve güçlüklerle hızlı bir şekilde başa çıkabilmek adına  rehber niteliğinde bir kitap kaleme almış. Rezilyans, herkesin psikolojik sağlamlığını geliştirebilmesi ve insanın kendini tanıması yolunda değerli bilgiler sunuyor.

Psikolojik Dayanıklılık – Hayattaki Büyük Zorluklarla Başa Çıkma Sanatı – Steven M. Southwick, Dennis S. Charneyn – İletişim Yayınları

Psikolojik dayanıklılık ile ilgili daha derinlemesine bir bakış açısı sunan kitap, kavramı bütün yönleriyle ele alıyor. Her ikisi de birer psikiyatr olan yazarlar Steven M. Southwick ve Dennis S. Charney, konuyu psikolojik, sosyolojik, biyolojik, sosyal ve hatta spiritüel anlamda analiz ediyorlar. 

Hayatta kırılmadan bükülmeyi, travmalara rağmen devam edebilmeyi ve değişikliklere uyum sağlayabilmeyi çeşitli vaka örnekleriyle açıklayan kitap, psikolojik sağlamlığını arttırmak isteyen herkesin sorularına cevap olabilecek nitelikte.

Zor Zamanlarda Ruhsal Dayanıklılık – Alişan Burak Yaşar, Ahmet Nalbant – Psikonet Yayıncılık

Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketi sonrası yayımlanan kitap, hepimizi etkileyen bu travmatik durumla başa çıkmamız için bir rehber olması ümidiyle kaleme alınmış. Aynı zamanda birer psikiyatr olan yazarlar alandaki tecrübelerini travmalarla başa çıkma yolunda olan okuyucuyla paylaşıyor. 

Kitapta psikolojik sağlamlığımızı arttırmanın olası travmatik deneyimler karşısında daha güçlü kalmamızı sağlayacağı vurgusu yapılırken hayatımızı kolaylaştıracak bilimsel temelli pek çok alıştırma, öneri ve uygulama da yer alıyor.

Çocukta Rezilyans – Alper Hasanoğlu, Şirin Seçkin – Remzi Kitabevi

Çocukların travmalara daha açık olduğu bir gerçek olsa da bu konuda çaresiz değiliz. Psikolojik sağlamlık konusunda kendimizi geliştirebileceğimiz gibi çocuklara da bu özelliği kazandırmak mümkün. Ebeveynlerin çocuklarına kazandırabileceği en önemli özelliklerden biri olan psikolojik sağlamlık, erken yaşta kazanıldığında çocuğun psikolojik iyi olma haline çok büyük katkıda bulunuyor. Deneyimli doktorlar olan Alper Hasanoğlu ve Şirin Seçkin’in ellerinden çıkan bu kitap, her ebeveynin elinin altında olmalı.

Çocuklar için Psikolojik Sağlamlık Çalışma Kitabı – Caren Baruch-Feldman, Rebecca Comizio – İgloo Yayınevi

Psikologlar tarafından hazırlanan Çocuklar İçin Psikolojik Sağlamlık Çalışma Kitabı, çocuklara psikolojik sağlamlık kazanma konusunda yol gösterirken bu yolu eğlenceli bir hale getiriyor. Bu çalışma kitabı sayesinde çocuklarla kaliteli vakit geçirirken aynı zamanda onların gerekli bir beceri kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Bilişsel davranışçı terapiyi temel alan kitap, üzüntü, stres ve öfke gibi duygularla baş etme veya kötü deneyimlerden sonra kendini toparlayabilme gibi konularda öğretici çeşitli etkinlikler içeriyor. 

Diğer kitap öneri listelerini okumak için tıklayın.