Bookinton

Sonbahar geldi ve okuyacak kitap mı bulamıyorsunuz? Bookinton editörleri havanın soğumaya başladığı bu günlerde içinizi ısıtacak, sonbahara yakışır güzellikte bir kitap listesi derledi. 

Aslı SabuncuZeynep Ceren Burak 

Deniz mevsimini kapattığımız, havaların soğumaya başladığı, sıcacık bir kahveyi veya çayı içmenin daha da keyif verdiği günlere geldik. Evet mevsimlerden sonbahar artık. Çoğumuz evlere çekildi ve kitaplarına kavuştu. Bu havalarda yapılacak en keyifli aktivite bizlere göre de çeşit çeşit öykülerin içine dalmak. Sonbahar mevsiminin keyfini daha fazla çıkarmanızı sağlayacak kitaplar listesi Bookinton editörleri tarafından hazırlandı. Haydi gelin listeye birlikte göz atalım.

Portekiz’in Yüce Dağları  

Yazar: Yann Martel
Yayınevi: Eksik Parça 
Öneren Editör: Aydın Meral

Baş karakter Tomas dönem şartlarında bulunması nadir olan bir otomobil alıp neredeyse tüm Portekiz kırsalına dair bir panorama yaratır. Kitabın ana izleğini oluştururken buna eklemlediği kurgusal örüntüler, okuyucuda yoğun bir zihinsel döngü yaratacak güçtedir. Dağ yolları, bozkıra durmuş ovalar, köy insanı ve karakterimizin derin zihni… Yolculuk boyunca gözlemlenen yaşantılar, kır yaşamı, yoksulluk veya kaygılar Portekiz’in de bize benzediğini düşündürtecek cinsten. Yolda karşılaşılan çocuk, köylü, köyde yaşam, inanç ile ilgili düşünüşler ana tema olan arayışa sağlam bir dayanak sunmuş durumda. Tomas bir arayışın sonucunda konforu bırakıp kırsala sapmıştır. Bu sapışta fiziksel çevreden uzaklaşıp bilişinde vardığı dünyaysa insanlığın inanç kökenlerine farklı bir bakış gibi… Bozkır, kırsal ve yaşam döngüsü sonbaharda sessizliğe büründürür, kokusu ve renkleriyle. Belki de bu kitabı sonbaharda okumak, insanın kendi sessizliğine bir taş atması içindir de…

İklimler

Yazar: André Maurois
Yayınevi: Helikopter Yayınları
Öneren editor: Onur Yılmaz  

“Uzaklık ya da ölüm, kuşku ya da ihanetten daha az zarar verir aşka,” diye ifade ediyor yazar André Maurois bu unutulmaz eserinde. İnsanın sonsuz olana dair arayışını, varlığının bakışını, şimdiki durumdan ve görünüşten başka şeye yöneltmesini, ölümü yeniden yaşamak değilmiş gibi beklememizi, diğer yandan her an bize yeni bir yaşam sunulduğu gerçeğini göz ardı ettiğimizi oysa tutunabileceğimiz yegâne şeyin bu olduğunu bizlere anlatmaya çalışıyor. Gerçek hayattan kopuk olmayan hakiki karakterlerin yaratıldığı, birbirlerine âşık bir kadın ile adamın naif hislerini çok başarılı şekilde anlatan bir eser İklimler. Karakterlerin insana has en doğal hâlleri olan gururunu, güçsüzlüğünü, çaresizliğini, kıskançlığını, inadını ve kendi arzusu ile ulaştığı nihai sonu çarpıcı şekilde kurgulayan roman, okurun kendisini karakterlerle özdeşleştirmesini ve duygudaşlık kurmasını sağlayıcı bir nitelikte. Bir aşk ilişkisinde bireyin bambaşka birisine dönüştüğünü, çiftlerin karşılıklı yaşadığı ilişkilerin aslında iki kişilik olmadığını, o ana dek yaşanan tüm ilişkilerin bütününden oluştuğunu anlatan derinlikli bir eser. Bunu da şu cümlelerle kitapta çok güzel ifade ediyor: “Daha mutlu olmasını istediğimiz bir geçmişi yadsıyarak, onu yeni karşılaştığımız insanlar için değiştirebileceğimizi ummamız bu insanların çekiciliğinden ileri gelir.”

Başka Zaman Kütüphaneleri 

Yazar: Zoran Živkovič
Yayınevi: KETEBE Yayınları 
Öneren editor: Oya Tuğcu Özağaç

Ben bir kütüphanede içimi ısıtabiliyorum. 2003 senesinde en iyi novella dalında Dünya Fantezi Ödülüne layık görülen Başka Zaman Kütüphaneleri’nde Zoran Živkovič’in içinde kitaplık ve kütüphane geçen fantastik edebiyata ait bu kitabını hemen bitirmemek için ne uğraştım! Ne yaparsam yapayım altı hikâye çabucak bitti. 

Kirpinin Zarafeti 

Yazar: Muriel Barbery
Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi
Öneren Editör: Setenay Vurdem

Kapağının estetik ve renkli tasarımı kimilerinde çerez bir gençlik romanı izlenimi uyandırmış ve radarına girmemiş olsa da içimi ısıtan kitaplar söz konusu olduğunda Kirpinin Zarafeti benim için ilk sırada geliyor. Kadın yazarlara öncelik verme kişisel manifestomun ardından bir şekilde karşıma çıktı. Sınıf farklılığına, felsefeye, zaman zaman da karakterlerin ilgi alanlarına göre farklı kültürlere değinen Kirpinin Zarafeti, kapıcı Renée Michel karakteri ile benim zihnimde ve dürüst olmak gerekirse kalbimde kalıcı bir yer edindi. Gerçek insanlarla çevrili bu romanda, kitabın dili ve konusu kadar her sayfayı çevirişinizde içinize dolan Fransız esintilerine karşı koyamayacaksınız. Okumaya başladığınızda o çok bilmiş küçük kıza benden selam söyleyin. Hayata dair ondan öğreneceğimiz çok şey var.

Masumiyet Müzesi 

Yazar: Orhan Pamuk
Yayınevi: İletişim Yayınları
Öneren Editör: Özge Ovalı Karakaya 

Yaz boyu seyahat gibi pek çok nedenden dolayı başladığımız kitapları bitiremediğimiz oldu. Eylül ayıyla birlikte elimizdeki kitaplara daha çok zaman ayırabildiğimiz günler geldi. İşte Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi kitabı yarım bıraktığınız kitapların vicdanınızda bıraktığı huzursuzluğa inat bir solukta okuyabileceğiniz ve bu duygudan kurtulabileceğiniz bir kitap. Ana kahraman Kemal, Füsun’a âşık. Bu aşkı ilan ederek değil de Füsun’la aynı ortamda bulunarak, Füsun’un dokunduğunu düşündüğü eşyaları istifleyerek yaşıyor. Böylece ortaya eşyalarla dopdolu bir müze çıkıyor. Kitabı bitirdikten sonra neden bitti diye hayıflanmak yerine romandaki büyüyü devam ettirebileceğiniz Masumiyet Müzesi’ne (Beyoğlu, İstanbul) gidebilir, Orhan Pamuk’un detaycı zihnine hayran kalabilirsiniz. Üstelik bilete ayrıca para ödemenize gerek yok çünkü bilet kitabın içinde.

Emma

Yazar: Jane Austen
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Öneren editör: Elif Nur Şafak 

Sonbahar okuması denilince aklıma hep klasikler gelir. Yakın bir arkadaşımla uzun süre sonra buluşur gibi tanıdık karakterlere dönerim ben de. Emma da herkesin bildiği tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi hem sevip hem eleştirdiği ölümsüz bir karakter. Onun hayatına konuk olmak benim için her zaman keyifli bir deneyim olmuştur. 

Hikâyenin küçük bir kasabada geçmesi, kasaba sakinlerinin yalnızca birkaç ailenin bir araya geldiği dans partileri için uzun uzun hazırlık yapması, şömine başında yemek yerken sohbet etmesi benim olduğu kadar sizin de içinizi ısıtacak. Buna ek olarak, her ne kadar olaylar durağanmış gibi gözükse de içerisinde çok önemli kırılma noktaları barındıran ve sizleri bir yandan düşünmeye sevk edecek nitelikteki Emma, tıpkı diğer Jane Austen eserleri gibi, benim sonbahar listemin kesinlikle en başında geliyor. Kahveniz hazırsa keyifli okumalar!

Diğer kitap öneri listelerini okumak için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.